Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Welke beheersmaatregelen kun je nemen tegen milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS in voeding? Welke nieuwe voedselveiligheidsrisico's brengt de klimaatverandering met zich mee? Wat moet de foodindustrie met PFAS? Hoe gaan we biofilms voor eens en voor altijd effectief te lijf? Deze en veel meer prangende vragen worden uitgediept op het Food Safety Event van VMT op 16 november.

Het Food Safety Event op 16 november vindt plaats in DeFabrique in Utrecht. Samen met de doelgroep kwaliteitsprofessionals en voedselveiligheidsexperts heeft VMT de belangrijkste thema's weer op een rij gezet. Dat heeft geleid tot weer een rijk en veelzijdig programma. De onderwerpen geven we hieronder weer:

De relatie tussen milieu en voeding uitgediept

Welke stoffen en milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS, kunnen in voeding terecht komen? Welke milieucontaminanten zijn belangrijk in relatie tot voeding en welke beheersmaatregelen kun je daarop nemen? Prof. Peter van Bodegom licht toe hoe de milieu impacts van de voedings supply chain kunnen worden verkleind en wat het effect is van milieucontaminanten en microplastics in combinatie met eten en gezondheid. Door: Prof. Peter van Bodegom (Leiden University)

Veranderende voedselsystemen, nieuwe voedselveiligheidsgevaren

In deze lezing zal Prof. Van der Fels-Klerx ingaan op de uitdagingen van de veranderende voedselsystemen en de mogelijke risico's voor de voedselveiligheid. Denk aan klimaatverandering, nieuwe eiwitten of circulaire systemen. Ze zal tevens ingaan op het beheersen van opkomende voedselveiligheidsgevaren in veranderende productie systemen. Door: Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research)

De 'Hete aardappel PFAS'

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: Hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico’s van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en hoe kunnen we krachten bundelen? Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de analysetechnologie en monitoring strategieën voor PFAS.

Lessons learned uit ketenbrede crisisoefening voedselveiligheid ontbijtgranen

De ministeries van VWS en LNV hebben na de Fipronil-crisis (2017) en de afronding van het Actieplan Voedselveiligheid (2020) met de voedselsectoren om tafel gezeten over hoe geleerde lessen op het gebied van voedselveiligheid blijvend te borgen. Daarbij is afgesproken om regelmatig met elkaar op ketenniveau crisisoefeningen te gaan doen. Op 9 mei van dit jaar was er een integrale crisisoefening voedselveiligheid met alle publieke en private organisaties die in beeld komen bij een voedselveiligheidsincident in de keten waarin ontbijtgranen worden geproduceerd. Op welke onderdelen is er gelet tijdens de crisisoefening? En wat viel daarbij op? Wat kunnen we hiervan leren en voortaan anders doen?

De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat leren we van de aanpak van recente ziekte uitbraken? Professor Frank Devlieghere brengt nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar voren die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must knows' zijn. Eelco Franz licht het recente uitbraakonderzoek van het RIVM toe. Wat kunnen we hiervan leren? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? Hoe kan de methode WGS helpen?

MOAH en MOSH – antwoord op prangende vragen

Hoe moet de voedingsindustrie de richtlijnen voor MOAH interpreteren? En moet je nu als bedrijf wel of niet iets met MOSH doen? Eurofins deed een studie naar de risico’s van MOAH. Expert Ruben Thomaes licht toe hoe MOAH in voeding terecht kan komen, geeft een update over de geldende richtlijnen, laat zien wat de risico’s van MOAH overschrijding zijn en wanneer er reden is om te monitoren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden legt Thomaes uit hoe Eurofins als laboratorium hiermee om gaat.

Beheersing van grondstofgevaren – dit zijn de do’s en don’ts

Met de vernieuwing van infoblad 64 (samenvoegen van infoblad 64 en 65) is bij bedrijven en toezichthouders (NVWA) hernieuwde aandacht voor de borging van de grondstoffen. Bedrijven worden geacht de voedselveiligheidsgevaren te kennen en te beheersen. Maar er is onrust ontstaan, omdat er onduidelijkheid is over hoe de wettelijke eisen in te vullen. De NVWA signaleert bij voedingsmiddelenbedrijven afwijkingen, terwijl aan de grondstoffen en de bedrijfscertificering niets is veranderd. Hoe zit dat precies? En hoe krijg je de onduidelijkheid weg? Marcel den Hertog (Précon) vertelt samen met een van zijn klanten hoe dit er in de praktijk uitziet en geeft inzicht over de beste aanpak. In de zaal is iemand van de NVWA aanwezig om vragen over handhaving te beantwoorden.

Schimmels en mycotoxinen in relatie tot bederf en voedselveiligheid

Schimmels zijn de belangrijkste bederfveroorzakers van voedsel. Daarnaast produceren sommige schimmels mycotoxinen. Dat zijn giftige stoffen die zeer persistent kunnen zijn en een risico vormen voor de volksgezondheid. Sommige mycotoxinen zijn kankerverwekkend, anderen kunnen de lever- of nierfuncties aantasten. Schimmels, schimmelsporen en mycotoxinen kunnen via verschillende routes in levensmiddelen terechtkomen. Een belangrijk aandachtspunt voor de levensmiddelenindustrie is een mogelijke verandering van de schimmelflora in relatie tot voedselveiligheid. Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen zoals klimmaatverandering, gebruik van reststromen als veevoer, verbod van fungiciden in de landbouw en de ontwikkeling van nieuwe producten zoals plantaardige- en biologische producten.

Ontwikkeling van duurzame verpakking voor levensmiddelen – stappenplan tot effectieve validatie

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar nieuwe of aangepaste verpakkingsconcepten voor de geproduceerde levensmiddelen. Dat komt door de wens om het duurzamer te verpakken of door veranderende logistieke processen die andere eisen aan de verpakking stellen. Waar moet je dan allemaal aan denken? Hoe kom je tot een effectieve validatie? Welke input heb je van je leveranciers en je afnemers nodig? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid, kwaliteit en houdbaarheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Een kijkje in de werkwijze van NVWA-IOD

Een rechercheur neemt ons mee in de werkwijze van NVWA-IOD. De NVWA-IOD is de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die strafrechtelijk onderzoek doet naar grootschalige criminaliteit die een gevaar vormt voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De organisatie gaat in op hoe de voedingsindustrie de NVWA-IOD kan helpen.

Biofilms vakkundig en effectief te lijf

Deskundige Koen De Reu (ILVO) gaat in op het gevaar van biofilms als potentiële bron voor bederforganismen en pathogenen. Hij behandelt ook de impact van de samenzwering tussen de bacteriën in biofilms. Biofilms zijn namelijk een veilige haven voor bederforganismen en pathogenen. Daarnaast wordt in de sessie door Laurent Delhalle aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op strategieën zoals enzymatische reiniging voor het beheersen van biofilms in de voedingsindustrie. Tot slot wordt de problematiek verder toegelicht vanuit de praktijk van de voedingsindustrie.

Paneldiscussie Food Safety Culture

Food Safety Culture is een lastig en soms zelfs een discutabel onderwerp. Want wat maakt Food Safety Culture in de voedingsindustrie nu zo belangrijk? Een expert van KTBA & Merieux Nutrisciences leidt aan hand van een praktijkcase het onderwerp in en geeft antwoord op vragen als: Wat houdt Food Safety Culture in? Wat zien we bij assessments bij klanten in de praktijk? Wat kunnen we daarvan leren? En wat is de meest kansrijke aanpak?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...