Food Safety Event: Slimmer omgaan met proceswater
Hoe zet je proceswater slimmer, veiliger en duurzamer in? Tijdens het Food Safety Event op 20 november delen experts hoe je proceswater optimaal kunt hergebruiken, zonder in te leveren op kwaliteit.
Hoe zet je proceswater slimmer, veiliger en duurzamer in? Tijdens het Food Safety Event op 20 november delen experts hoe je proceswater optimaal kunt hergebruiken, zonder in te leveren op kwaliteit.
Dirk doet paling en makreel in de ban en nieuwe producten met de allerslechtste Nutri-score komen niet meer in de schappen. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag over 2024 van de supermarktketen. Distrifood dook in het rapport. Dit zijn een aantal punten uit het verslag op een rij.
Het nieuwe NVWA Handboek Levensmiddelenmicrobiologie biedt een juridisch kader, maar is geen handboek dat je helpt bij het oplossen van praktische hygiëneproblemen. Richtlijnen zijn waardevol, maar de vertaalslag naar de praktijk vraagt om maatwerk en kennis. Waarom 'denken' als een bacterie belangrijker is voor voedselveiligheid dan alleen voldoen aan de wet.
Voeding en microbiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitvergroot ziet de wereld van ons voedsel er namelijk af en toe niet zo florissant uit, met alle gevolgen voor de voedselveiligheid van dien. Hoe vinden we een weg in het spanningsveld tussen veiligheid, houdbaarheid en voorkomen van verspilling?
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van september: NATRUE introduceert Barista Oat 0% suiker, en kauwgommerken Extra en Hubba Bubba verkrijgbaar in Nederland.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Maarten Bronda nieuwe CFO Sodexo Nederland, en Nespresso benoemt Sonia Nastase tot CEO.
In totaal zijn er op dit moment 21 gevallen van listeriose bij mensen vastgesteld in Frankrijk en 1 geval in België. Volgens de Franse volksgezondheidsdienst Santé Publique France is er een "mogelijk verband" met de Chavegrand-kaasfabriek in de Creuse.
Vanille is een kostbare specerij. Consumenten, producenten en horeca betalen veel hiervoor. Maar wie verdient hieraan? Vaak zijn dat niet de boeren, maar de tussenpersonen. Godfrey Kiwumulo groeide op in Oeganda, waar vanille een normaal goed is, maar waar boeren er niet rijk van worden. Hij besloot dat dit anders kan, en levert nu vanille vanuit Oeganda zonder tussenschakels. VMT sprak met Kiwumulo over zijn startup VanillaPoint.
Het lijkt alsof het vooral eiwit is wat de klok slaat. Wat echter - nog steeds - aandacht vereist van productontwikkelaars is zoutreductie, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV).
De NVWA heeft de meldwijzer onveilige levensmiddelen een update gegeven. Belangrijkste verandering: bedrijven hoeven voortaan géén melding meer te doen als een onveilig product nog volledig in eigen beheer is.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken, en te hoog gehalte glycerol in Toxic Waste Sour Slushy.
Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: mogelijk Listeria monocytogenes in kaas, en overschrijding maximumlimiet 3-MCPD en glycidylvetzuuresters in snoep.
Hak is naar eigen zeggen wél een groot merk, maar geen groot bedrijf. Zustervakblad Distrifood spreekt met directeur Nicole Freid over haar bezoek aan de Tweede Kamer, de enorme uitdagingen rond de transities rond biologisch en plantaardige eiwitten, de verhoudingen met supermarkten en hoe het Hak lukt om zich te onderscheiden van private label. "Niet achter ieder A-merk gaat een multinational schuil."
In juli 2024 berichtte VMT al dat 136 mensen ziek waren geworden van de Franse rauwmelkse geitenkaas Banon AOP. Inmiddels blijkt uit een uitgebreid Europees onderzoek dat de uitbraak in totaal 182 bevestigde ziektegevallen omvatte: 175 in Frankrijk en 7 in België, Luxemburg en Noorwegen. Het betrof besmetting met Yersinia enterocolitica bioserotype 2/O:9, aangetoond in zowel patiënten als kazen en een swabmonster van laarzen op een betrokken boerderij.
ABN Amro waarschuwt voor overcapaciteit in de vlees- en zuivelindustrie als gevolg van een krimpende veestapel. Sanering binnen de keten is noodzakelijk om rendabel te blijven, stelt ABN Amro in een nieuw rapport.
Tata Steel Nederland heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om blikjes te produceren zonder waterintensieve processen of laklagen. Door een direct op het staal gelamineerde polymeerfilm ontstaat een materiaal dat volgens het bedrijf toekomstbestendig is als het gaat om voedselveiligheid en duurzame verwerking.
In Argentinië zijn dit jaar al vijftig besmettingen met Trichinella bevestigd. De besmettingen zijn te herleiden naar de consumptie van huisbereide gerechten met niet getest varkensvlees.
Ondersteunend Medewerkers Toezicht (OMT) in slachthuizen verrichten zwaar werk. Volgens FNV schendt de NVWA de arbeidswet en wordt werknemers structureel hun wettelijke pauze ontnomen. De NVWA reageert en pakt de kwestie serieus op.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van juli/augustus: Entremont lanceert raclette kaassneetjes, en Waterdrop en Ricola introduceren nieuwe drankjes.
In Indonesië zijn minstens 365 leerlingen en docenten ziek geworden na het eten van een gratis schoollunch in Sragen, Midden-Java. Het gaat om de ernstigste voedselvergiftiging sinds de start van het nationale lunchprogramma in januari van dit jaar.