VMT komt met nieuwe editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' tijdens Praktijkdag Microbiologie

VMT komt met nieuwe editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' tijdens Praktijkdag Microbiologie

VMT komt dit jaar na lange tijd met een nieuwe - zesde - editie van het boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Tijdens een speciale Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober in Zeist wordt het boek officieel gepresenteerd. Meer informatie over het boek en aanmelden voor de bijeenkomst in dit artikel.

Het hoofdthema van de Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober is de bespreking van de zesde editie van het Nederlandstalige boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Deze editie bevat geactualiseerde methoden, nieuwe normeringen en uitgebreidere praktijkgerichte toepassingen.

De Praktijkdag Microbiologie richt zich op het delen van de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in het microbiologisch onderzoek in de voedingsmiddelenindustrie. Het doel is om professionals in de voedingsmiddelensector te voorzien van de nieuwste kennis en praktische toepassingen die direct gebruikt kunnen worden in hun werk. Op het programma staan lezingen van een aantal toonaangevende sprekers uit de wereld van de levensmiddelenmicrobiologie.

Afbeelding 1. Voorbeeld van een sporenvormende bacterie (waterpreparaat) onder de microscoop met fasecontrastvoorziening. 
Afbeelding 1. Voorbeeld van een sporenvormende bacterie (waterpreparaat) onder de microscoop met fasecontrastvoorziening. 

Een greep uit de inzichten die deelnemers verkrijgen zijn:

  • Normen en richtlijnen voor microbiologisch onderzoek.
  • Challenge-testen en houdbaarheidsonderzoek.
  • Snelle en alternatieve analysemethoden.
  • Monitoring van voedselpathogenen in de productieomgeving.
  • Risico’s en detectie van contaminanten in plantaardige zuivelalternatieven.
  • De rol van de NVWA in het microbiologisch onderzoek.

Klik hier om het hele programma van de Praktijkdag Microbiologie te bekijken.

Over het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen

De nieuwe editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen is hét naslagwerk voor professionals in de voedingsmiddelensector, kwaliteitszorg, (commerciële) laboratoria, toezichthouders en certificerende instellingen. Deze opvolger van de editie uit 2015 is geactualiseerd op basis van nieuwe of herziene normen, wet- en regelgeving en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek behandelt alle facetten van microbiologisch onderzoek: van het nemen van monsters van voedingsmiddelen, diervoeders, water en uit de productieomgeving tot en met het eindresultaat van het onderzoek. Er zijn nieuwe hoofdstukken met actuele onderwerpen zoals plantaardige zuivel- en vleesvervangers, challenge-testen (inclusief Listeria monocytogenes) en alternatieve methoden, waaronder MALDI-TOF MS, moleculair-biologische methoden en procesautomatisering in het lab. Het boek is geschreven in duidelijke taal, met veel praktijkvoorbeelden en kleurenfoto’s. 

Wat dit boek uniek maakt: 

  • Volledig geactualiseerd met nieuwe normen, methoden en richtlijnen.
  • Praktisch en toegankelijk geschreven voor directe toepassing in het microbiologisch lab en bedrijf.
  • Leerboek - en naslagwerk bij het opleiden en bijscholen van microbiologisch analisten.
  • Samengesteld door een onafhankelijke redactie van toonaangevende microbiologen uit Nederland en België.
  • Tal van kleurenfoto’s ter ondersteuning van bevestigingstesten en interpretatie. 
  • Behandelt ook actuele thema’s zoals huiskiemen en houdbaarheid.

Interesse voor het boek? Dan kun je dat via deze pagina kenbaar maken.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Evaluatie 4u meldplicht: 'Bedrijven die serieus met melding bezig zijn, krijgen vaak meer tijd voor completeren melding'
  2. Tips voor het voldoen aan wetgeving? Deze 7 artikelen helpen je verder
  3. Overname distilleerderij Hooghoudt leidt tot onverwachte sluiting locatie Groningen
  4. Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder
  5. Lidl zet peulvruchten in de spotlight om eiwittransitie te bevorderen
  6. De Veldfabriek start haverdrankproductie: 'We zijn binnen de duurzame tak de meest verantwoorde'
  7. GesponsordPerslucht en energiebesparing kan absoluut samen
  8. Noodkreet bierbrouwers aan politiek: 'Stank voor dank'
  9. Pre-diabetes? Gedroogde witlofwortel verbetert insulinegevoeligheid, blijkt uit onderzoek
  10. Startup maakt koffie van paddenstoelen: 'Het vinden van de juiste smaakbalans was lastig'
  1. Voor abonneesAcht zieken door zelf ingemaakte nopales: risico's van thuisconservering
  2. Voor abonneesSalmonella-uitbraak na festival in Spanje: 162 zieken
  3. Yespers verwerkt hele appel in nieuwe fabriek, maar duurzaam concept vereist ander soort klant
  4. Cacao gillend duur: Europese fabrieken verwerken weer minder bonen
  5. 8 belangrijke resultaten uit het NVWA-toezicht in 2024
  6. Voor abonneesThuishygiëne belangrijk bij voorkomen van campylobacter-infecties
  7. EFSA uit zorgen over gebruik venkelproducten, met name bij baby's en jonge kinderen
  8. Voor abonneesTegen deze 7 bottlenecks lopen R&D'ers aan in de 'wetgevingsjungle'
  9. Voor abonnees'Er zit licht tussen de normen en de interpretatie, dat is een vervelende discussie'
  10. Voor abonneesHalal-certificering: dit zijn de do's en don'ts (video)