Zesde editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' gelanceerd tijdens Praktijkdag in Zeist

Zesde editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' gelanceerd tijdens Praktijkdag in Zeist
De aanwezige auteurs en coördinator van het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen op de Praktijkdag Microbiologie. Vlnr: Roelina Dijk (Dijk Food Consultancy), Sharda van Willigen (Vitens), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina), Adrie Atsma (Vitens), Wilma Jacobs-Reitsma (RIVM), Monique Haarman (Qlip), Paul in 't Veld (NVWA), Laura Mout (NEN), Koen De Reu (ILVO), Marjon Wells-Bennik (NIZO), Rob de Jonge (RIVM), Arnold Dijkstra (Dijkstra Food Consultancy), Frank de Bok (Normec Foodlab Ede), Suzanne Arts-van den Hoven (NutriControl), Willem Paul de Mooij (VMT, coördinator).

Tijdens de Praktijkdag Microbiologie op vrijdag 10 oktober 2025 is de zesde editie van het standaardwerk 'Microbiologie van Voedingsmiddelen: Methoden, Principes en Criteria' officieel gepresenteerd. De dag bracht 120 professionals uit laboratoria, QA, R&D, inspectiediensten en adviesorganisaties naar Zeist.

De nieuwe druk is inhoudelijk volledig herzien ten opzichte van de vorige editie uit 2015 en bevat geactualiseerde normen, nieuwe analysemethoden en praktijkgerichte toepassingen. Het boek is samengesteld door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit Nederland en België, onder leiding van hoofdauteur Roelina Dijk.

Hoofdauteur Roelina Dijk van Microbiologie van Voedingsmiddelen met Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van VMT en Arnold dijkstra, microbioloog en een van de auteurs van het eerste uur.
Hoofdauteur Roelina Dijk van Microbiologie van Voedingsmiddelen met Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van VMT en Arnold dijkstra, microbioloog en een van de auteurs van het eerste uur.

Nieuwe ontwikkelingen

Het programma van de Praktijkdag Microbiologie ging in op verschillende (nieuwe) onderdelen in het boek en ontwikkelingen in het microbiologisch werkveld. Laura Mout (NEN) en Suzanne Arts (NutriControl) gaven een toelichting op de totstandkoming en toepassing van microbiologische normen. Frank de Bok (Mérieux NutriSciences) besprak de praktische uitvoering van Listeria-challengetesten in relatie tot houdbaarheidsonderzoek. In een uitgebreide sessie over snelle en alternatieve methoden deelden Adrie Atsma (Vitens), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina) en Monique Haarman (Qlip) hun ervaringen met automatisering, PCR, MALDI-TOF MS en andere technieken in verschillende laboratoriumomgevingen.

Vlnr: Willem Paul de Mooij (VMT), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina), Monique Haarman (Qlip), Adrie Atsma (Vitens).
Vlnr: Willem Paul de Mooij (VMT), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina), Monique Haarman (Qlip), Adrie Atsma (Vitens).

Praktijkgericht en breed inzetbaar

De breakout-sessies boden verdieping op specifieke thema’s. Koen De Reu (ILVO) presenteerde praktijkvoorbeelden van monitoring in de productieomgeving en de opzet van monsternameplannen. Marjon Wells-Bennik (NIZO) ging in op de detectie en risico’s van contaminanten zoals Bacillus cereus en Clostridium botulinum in plantaardige zuivelalternatieven.

Koen De Reu (ILVO) aan het woord over omgevingsmonitoring.
Koen De Reu (ILVO) aan het woord over omgevingsmonitoring.

De afsluitende presentatie werd verzorgd door Paul in ’t Veld (NVWA), die toelichtte hoe microbiologische data uit het bedrijfsleven worden ingezet voor toezicht, signalering en risicobeoordeling. Binnenkort komen voor VMT-abonnees lezingen op de website beschikbaar.

Paul in 't Veld (NVWA) geeft inzicht in hoe microbiologische data uit bedrijven en laboratoria worden ingezet voor toezicht, signalering en risicobeoordeling.
Paul in 't Veld (NVWA) geeft inzicht in hoe microbiologische data uit bedrijven en laboratoria worden ingezet voor toezicht, signalering en risicobeoordeling.

Aftermovie

Over het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen

Afbeelding 1. Voorbeeld van een sporenvormende bacterie (waterpreparaat) onder de microscoop met fasecontrastvoorziening. 
Afbeelding 1. Voorbeeld van een sporenvormende bacterie (waterpreparaat) onder de microscoop met fasecontrastvoorziening. 

De nieuwe editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen is hét naslagwerk voor professionals in de voedingsmiddelensector, kwaliteitszorg, (commerciële) laboratoria, toezichthouders en certificerende instellingen. Deze opvolger van de editie uit 2015 is geactualiseerd op basis van nieuwe of herziene normen, wet- en regelgeving en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek behandelt alle facetten van microbiologisch onderzoek: van het nemen van monsters van voedingsmiddelen, diervoeders, water en uit de productieomgeving tot en met het eindresultaat van het onderzoek. Er zijn nieuwe hoofdstukken met actuele onderwerpen zoals plantaardige zuivel- en vleesvervangers, challenge-testen (inclusief Listeria monocytogenes) en alternatieve methoden, waaronder MALDI-TOF MS, moleculair-biologische methoden en procesautomatisering in het lab. Het boek is geschreven in duidelijke taal, met veel praktijkvoorbeelden en kleurenfoto’s.

Wat dit boek uniek maakt: 

  • Volledig geactualiseerd met nieuwe normen, methoden en richtlijnen.
  • Praktisch en toegankelijk geschreven voor directe toepassing in het microbiologisch lab en bedrijf.
  • Leerboek - en naslagwerk bij het opleiden en bijscholen van microbiologisch analisten.
  • Samengesteld door een onafhankelijke redactie van toonaangevende microbiologen uit Nederland en België.
  • Tal van kleurenfoto’s ter ondersteuning van bevestigingstesten en interpretatie. 
  • Behandelt ook actuele thema’s zoals huiskiemen en houdbaarheid.

Het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen bestellen kan hier.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesPraktijkgids Veiligheid Voedingssupplementen: 7 belangrijke punten op een rij
  2. Voor abonneesVan conservatief naar progressief: 5 tips van FrieslandCampina voor duurzaamheidswetgeving
  3. Vleesfraude blijft lastig te bewijzen: 'We zien alleen topje van de ijsberg'
  4. GesponsordPrécon ontwikkelt gevarendatabase voor voedselveiligheid
  5. Bierbrouwer Heineken reorganiseert hoofdkantoor, raakt 400 banen
  6. Kwaliteitsmanagement van morgen: diep graven of breed kijken?
  7. Airfryer vraagt om andere productontwikkeling: zo houd je je producten krokant
  8. Voor abonneesMeer dan 250 zieken door uitbraak van zeldzaam E. coli-stamtype in Duitsland
  9. Tip van jouw advocaat: Stunten met aanbiedingen? Zo doe je dat
  10. 02/12 - 04/12/2025 | Fi Europe 2025 Food Ingredients Vakbeurs
  1. Lusten consumenten circulaire broodpasta? 'Smaak, prijs én duidelijke communicatie doorslaggevend'
  2. NVWA: 'Residuen bestrijdingsmiddelen in voedsel meestal binnen de norm'
  3. 04/12/2025 | Jubileum Symposium Stichting Food Micro
  4. Gezonde maaltijdservice haalt investering van €1,5 miljoen op: 'Bij ons staat groente altijd centraal'
  5. Voor abonneesHelloFresh roept in Verenigde Staten maaltijden terug vanwege mogelijke Listeria-besmetting
  6. Europarlement wil verbod op termen 'veggieburger' en 'sojaworst'
  7. Voor abonneesOpnieuw massale voedselvergiftiging in Indonesië: schoolmaaltijden vragen om systeemaanpak
  8. Voor abonneesExpert over PPWR: 'Verpakking onmisbaar in R&D-proces'
  9. Voor abonneesZo implementeert Schouten Europe duurzaamheidswetgeving: 'AI kan transparantie in keten bevorderen'