Het hoofdthema van de Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober is de bespreking van de zesde editie van het Nederlandstalige boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Deze editie bevat geactualiseerde methoden, nieuwe normeringen en uitgebreidere praktijkgerichte toepassingen.
De Praktijkdag Microbiologie richt zich op het delen van de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in het microbiologisch onderzoek binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het doel is om professionals in de voedingsmiddelensector te voorzien van actuele kennis en praktische toepassingen die direct inzetbaar zijn in hun werk. Op het programma staan een aantal toonaangevende sprekers uit de wereld van levensmiddelenmicrobiologie.

Een greep uit de inzichten die deelnemers verkrijgen zijn:
- Normen en richtlijnen voor microbiologisch onderzoek.
- Challengetesten en houdbaarheidsonderzoek.
- Snelle en alternatieve analysemethoden.
- Monitoring van voedselpathogenen in de productieomgeving.
- Risico’s en detectie van contaminanten in plantaardige zuivelalternatieven.
- De rol van de NVWA in het microbiologisch onderzoek.
Klik hier om het hele programma van de Praktijkdag Microbiologie te bekijken.
Over het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen
De nieuwe editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen is hét naslagwerk voor professionals in de voedingsmiddelensector, kwaliteitszorg, (commerciële) laboratoria, toezichthouders en certificerende instellingen. Deze opvolger van de editie uit 2015 is geactualiseerd op basis van nieuwe of herziene normen, wet- en regelgeving en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek behandelt alle facetten van microbiologisch onderzoek: van het nemen van monsters van voedingsmiddelen, diervoeders, water en uit de productieomgeving tot en met het eindresultaat van het onderzoek. Nieuwe hoofdstukken behandelen actuele onderwerpen zoals plantaardige zuivel- en vleesvervangers, challengetesten (inclusief Listeria monocytogenes) en alternatieve methoden, waaronder MALDI-TOF MS, moleculairbiologische methoden en procesautomatisering op het lab. De inhoud is geschreven in duidelijke taal, met veel praktijkvoorbeelden en kleurenfoto’s.
Wat dit boek uniek maakt:
- Volledig geactualiseerd met nieuwe normen, methoden en richtlijnen.
- Praktisch en toegankelijk geschreven voor directe toepassing in het microbiologisch lab en bedrijf.
- Leerboek - en naslagwerk bij het opleiden en bijscholen van microbiologisch analisten.
- Samengesteld door een onafhankelijke redactie van toonaangevende microbiologen uit Nederland en België.
- Tal van kleurenfoto’s ter ondersteuning van bevestigingstesten en interpretatie.
- Behandelt ook actuele thema’s zoals huiskiemen en houdbaarheid.
Interesse voor het boek? Dan kun je dat via deze pagina kenbaar maken.