VMT komt met nieuwe editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' tijdens Praktijkdag Microbiologie

VMT komt met nieuwe editie 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' tijdens Praktijkdag Microbiologie

VMT lanceert dit jaar na lange tijd een nieuwe -zesde editie- van het boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Tijdens een speciale Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober in Zeist wordt het boek officieel gelanceerd. Meer informatie over het boek en aanmelden voor de inhoudelijke bijeenkomst in dit artikel.

Het hoofdthema van de Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober is de bespreking van de zesde editie van het Nederlandstalige boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Deze editie bevat geactualiseerde methoden, nieuwe normeringen en uitgebreidere praktijkgerichte toepassingen.

De Praktijkdag Microbiologie richt zich op het delen van de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in het microbiologisch onderzoek binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het doel is om professionals in de voedingsmiddelensector te voorzien van actuele kennis en praktische toepassingen die direct inzetbaar zijn in hun werk. Op het programma staan een aantal toonaangevende sprekers uit de wereld van levensmiddelenmicrobiologie.

Sporenvormende bacterie waterpreparaat onder de microscoop met fasecontrastvoorziening.
Sporenvormende bacterie waterpreparaat onder de microscoop met fasecontrastvoorziening.

Een greep uit de inzichten die deelnemers verkrijgen zijn:

  • Normen en richtlijnen voor microbiologisch onderzoek.
  • Challengetesten en houdbaarheidsonderzoek.
  • Snelle en alternatieve analysemethoden.
  • Monitoring van voedselpathogenen in de productieomgeving.
  • Risico’s en detectie van contaminanten in plantaardige zuivelalternatieven.
  • De rol van de NVWA in het microbiologisch onderzoek.

Klik hier om het hele programma van de Praktijkdag Microbiologie te bekijken.

Over het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen

De nieuwe editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen is hét naslagwerk voor professionals in de voedingsmiddelensector, kwaliteitszorg, (commerciële) laboratoria, toezichthouders en certificerende instellingen. Deze opvolger van de editie uit 2015 is geactualiseerd op basis van nieuwe of herziene normen, wet- en regelgeving en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek behandelt alle facetten van microbiologisch onderzoek: van het nemen van monsters van voedingsmiddelen, diervoeders, water en uit de productieomgeving tot en met het eindresultaat van het onderzoek. Nieuwe hoofdstukken behandelen actuele onderwerpen zoals plantaardige zuivel- en vleesvervangers, challengetesten (inclusief Listeria monocytogenes) en alternatieve methoden, waaronder MALDI-TOF MS, moleculairbiologische methoden en procesautomatisering op het lab. De inhoud is geschreven in duidelijke taal, met veel praktijkvoorbeelden en kleurenfoto’s. 

Wat dit boek uniek maakt: 

  • Volledig geactualiseerd met nieuwe normen, methoden en richtlijnen.
  • Praktisch en toegankelijk geschreven voor directe toepassing in het microbiologisch lab en bedrijf.
  • Leerboek - en naslagwerk bij het opleiden en bijscholen van microbiologisch analisten.
  • Samengesteld door een onafhankelijke redactie van toonaangevende microbiologen uit Nederland en België.
  • Tal van kleurenfoto’s ter ondersteuning van bevestigingstesten en interpretatie. 
  • Behandelt ook actuele thema’s zoals huiskiemen en houdbaarheid.

Interesse voor het boek? Dan kun je dat via deze pagina kenbaar maken.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Aldi test gemengd gehakt, 40 procent plantaardig
  2. Voor abonneesRondleiding in de fabriek van Nestlé: zo worden de KitKat Tablets gemaakt
  3. Retailers voeren druk op Europa rond leveringsbeperkingen op
  4. Conservenfabrikant spreekt preppers aan na stroomstoring
  5. Experts over allergenenwetgeving: 'Leg niet te grote voorraden etiketten aan, er komen veranderingen'
  6. Voor abonneesOp de klaagbank: 2 tips voor het gebruik van kinderidolen op voedingsmiddelen
  7. Productinnovaties april: Beyond Meat introduceert Beyond Burger Jalapeño
  8. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen april: Listeria monocytogenes in chocolademousse
  9. Aminola exclusief Europees distributeur eiwit- en zetmeelingrediënten Relsus
  10. Exporteren buiten de EU: zo gaan deze 2 producenten hiermee om
  1. Na uitstel ook versoepeling EUDR: minder administratieve lasten
  2. GesponsordProteïnerijke claims op voedingsmiddelen leveren vragen op voor kwaliteitsmanagers
  3. Voor abonneesVMT 3 (2025): Etikettering, logo's & claims
  4. Voor abonneesWat betekenen Trumps plannen voor de Amerikaanse voedselveiligheid - en die daarbuiten?
  5. Analyse Nutri-Score: aanbevolen en afgeraden in verschillende EU-lidstaten
  6. Europese wijnen zitten 'vol' met PFAS-restproduct trifluorazijnzuur (TFA), blijkt uit studie
  7. Zo willen Nestlé en ofi de CO2-uitstoot van cacaoproductie verminderen
  8. Gin maken van retourbrood: 'Te veel zonnebloempitten beïnvloeden de smaak'
  9. Voor abonneesNorovirus treft meer dan 240 mensen op cruiseschip
  10. ACM spoort voedselbedrijven aan duurzaamheidsclaims te controleren