De nieuwe druk is inhoudelijk volledig herzien ten opzichte van de vorige editie uit 2015 en bevat geactualiseerde normen, nieuwe analysemethoden en praktijkgerichte toepassingen. Het boek is samengesteld door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit Nederland en België, onder leiding van hoofdauteur Roelina Dijk.

Nieuwe ontwikkelingen
Het programma van de Praktijkdag Microbiologie ging in op verschillende (nieuwe) onderdelen in het boek en ontwikkelingen in het microbiologisch werkveld. Laura Mout (NEN) en Suzanne Arts (NutriControl) gaven een toelichting op de totstandkoming en toepassing van microbiologische normen. Frank de Bok (Mérieux NutriSciences) besprak de praktische uitvoering van Listeria-challengetesten in relatie tot houdbaarheidsonderzoek. In een uitgebreide sessie over snelle en alternatieve methoden deelden Adrie Atsma (Vitens), Stephen Antonie-Zijlstra (FrieslandCampina) en Monique Haarman (Qlip) hun ervaringen met automatisering, PCR, MALDI-TOF MS en andere technieken in verschillende laboratoriumomgevingen.

Praktijkgericht en breed inzetbaar
De breakout-sessies boden verdieping op specifieke thema’s. Koen De Reu (ILVO) presenteerde praktijkvoorbeelden van monitoring in de productieomgeving en de opzet van monsternameplannen. Marjon Wells-Bennik (NIZO) ging in op de detectie en risico’s van contaminanten zoals Bacillus cereus en Clostridium botulinum in plantaardige zuivelalternatieven.

De afsluitende presentatie werd verzorgd door Paul in ’t Veld (NVWA), die toelichtte hoe microbiologische data uit het bedrijfsleven worden ingezet voor toezicht, signalering en risicobeoordeling. Binnenkort komen voor VMT-abonnees lezingen op de website beschikbaar.

Aftermovie
Over het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen

De nieuwe editie van Microbiologie van Voedingsmiddelen is hét naslagwerk voor professionals in de voedingsmiddelensector, kwaliteitszorg, (commerciële) laboratoria, toezichthouders en certificerende instellingen. Deze opvolger van de editie uit 2015 is geactualiseerd op basis van nieuwe of herziene normen, wet- en regelgeving en recente wetenschappelijke inzichten. Het boek behandelt alle facetten van microbiologisch onderzoek: van het nemen van monsters van voedingsmiddelen, diervoeders, water en uit de productieomgeving tot en met het eindresultaat van het onderzoek. Er zijn nieuwe hoofdstukken met actuele onderwerpen zoals plantaardige zuivel- en vleesvervangers, challenge-testen (inclusief Listeria monocytogenes) en alternatieve methoden, waaronder MALDI-TOF MS, moleculair-biologische methoden en procesautomatisering in het lab. Het boek is geschreven in duidelijke taal, met veel praktijkvoorbeelden en kleurenfoto’s.
Wat dit boek uniek maakt:
- Volledig geactualiseerd met nieuwe normen, methoden en richtlijnen.
- Praktisch en toegankelijk geschreven voor directe toepassing in het microbiologisch lab en bedrijf.
- Leerboek - en naslagwerk bij het opleiden en bijscholen van microbiologisch analisten.
- Samengesteld door een onafhankelijke redactie van toonaangevende microbiologen uit Nederland en België.
- Tal van kleurenfoto’s ter ondersteuning van bevestigingstesten en interpretatie.
- Behandelt ook actuele thema’s zoals huiskiemen en houdbaarheid.
Het boek Microbiologie van Voedingsmiddelen bestellen kan hier.
































