Alles over Laboratorium

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Chili con carne met plantentoxine was de oorzaak van 200 zieken

Volgens een onderzoek waren onvoldoende verhitte bruine bonen de oorzaak van een groot aantal zieken in een uitbraak van acute gastro-enteritis in...

Voedselproducenten zijn  al volop bezig met de gevolgen van prijsstijgingen, vooral in hun contracten. (foto: Shutterstock)

Stappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als...

Grote wereldwijde gebeurtenissen kunnen een voedselketen en grondstoffentoevoer plotsklaps ernstig verstoren. Denk aan conflicten, de blokkade van...

Een laboratoriumfout veroorzaakte een recall

Een laboratoriumfout veroorzaakte een recall

Begin mei 2023 vond een recall plaats van verpakte gemengde sla in de Verenigde Staten. Een week na deze recall bleek dat die sla helemaal veilig was...

Directeur Jan Bobbink van Qlip reflecteert met VMT op de ontwikkelingen en de gevolgen voor de zuivelsector.

Zuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor...

Wie kijkt naar de afname van melkveehouders in Nederland, kan op zijn vingers uittellen dat dat ook gevolgen heeft voor de verwerkende bedrijven van...

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses...

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in...

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

Een kolonieteller die gebruik maakt van artificial intelligence (AI). Het is een daadwerkelijke telhulp die vele malen sneller telt dan een analist:...

Birgit Loos, directeur WFSR

Nieuwe directeur Birgit Loos: 'WFSR moet innovatiekracht verder...

Wageningen Food Safety Research (WFSR) heeft met Birgit Loos een nieuwe algemeen directeur gevonden die graag vragen stelt. Nieuwsgierigheid en de...

Webinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de voedingsindustrie ​​​​​​​

Webinar terugkijken: PFAS, een nieuw voedselveiligheidsrisico voor de...

Wat zijn PFAS's precies? Hoe groot is deze groep stoffen precies? Waar komt het vandaan en in welke voedingsmiddelen zijn ze te vinden? Hoe ziet de...

Flinke toename in PFAS-analyses door voedselproducenten: 'Breder monitoren nodig'

Flinke toename in PFAS-analyses door voedselproducenten: 'Breder...

Voedselproducenten moeten sinds januari producten als vis, vlees en eieren verplicht controleren op PFAS. In de nieuwe wetgeving is de toegestane...

Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

Bij het meten van aanwezigheid van pathogenen in de productieomgeving, schort het dikwijls aan de kwaliteit van omgevingsmonsterafnames. Hierbij een...