E.coli (STEC/ EHEC)
Collectie bijgewerkt op 21-12-2023
Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? Waar moet je als bedrijf op letten? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl
Algemeen
Beheersing en reiniging
- Achtergrond: E.coli in je product voorkomen
- Stappenplan: fabriek microbiologisch op orde in 6 punten
- Foto tips: reiniging fabriek in de praktijk
- PDF: bruikbaarheid van E.coli als hygiëne-indicator
- Onderzoek: sprayen met bacteriofagen lost in de toekomst E.coli op
- Onderzoek: cold plasma lijkt veelbelovende nieuwe technologie om pathogenen te bestrijden op oppervlakken
Wetgeving en toezicht
- NVWA: Wetgeving STEC
- 2020: Knelpunten in huidige risicobeoordeling
- 2018: Foodwatch vindt hervormingen Algemene Levensmiddelenverordening (ALV) ontoereikend
- Verordening (EG) nr. 2073/2005 microbiologische criteria voor levensmiddelen
- Verordening (EG) nr. 178/2002 Algemene voorschriften levensmiddelenwetgeving
Recente cases en uitbraken
- Groot-Brittannië: Weer is besmette salade de oorzaak van een uitbraak
- VS: Sla veroorzaakt uitbraak met ernstig zieken
- Frankrijk: Alweer uitbraak door ongepasteuriseerde zuivel
- Frankrijk: Veel zieken door diepvriespizza's Buitoni/Nestlé
- Denemarken: Lente-uitjes veroorzaken een uitbraak
- Japan: Bij zeewiersalade ligt besmetting op de loer
- Groot-Brittannië: Sla is de waarschijnlijke oorzaak van een STEC-uitbraak
- VS: Besmette bakmix zorgt voor uitbraak
- Duitsland: E. coli in meel
- VS: Biologische yoghurt mogelijk oorzaak van uitbraak
- België: Poepbacterie STEC gevonden in handgeschepte geitenkazen