VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Database levensmiddelenwet- en regelgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Boek Microbiologie
  • Food R&D Event

R&D (2)

Bekijk alle collecties
  • Alternatieve eiwitten

    Alternatieve eiwitten

    43 items
  • Suikerreductie

    Suikerreductie

    25 items
  • Ultrabewerkte voeding

    Ultrabewerkte voeding

    27 items
  • Fermentatie

    Fermentatie

    24 items
Bekijk alle collecties

R&D

Meer artikelen
  • Brood12 dec. 25

    Wetenschappers ontrafelen misverstanden rondom witbrood: 'Niet de gezondheidsvijand'

    In een recent artikel in Nutrition Bulletin leggen de Nederlandse emeritus-hoogleraar Fred Brouns en zijn collega's een reeks misverstanden rondom (wit)brood bloot. 'De kern van het van wat wij heden weten is dat volkorenbrood aantoonbare voordelen biedt, maar dat witbrood niet de gezondheidsvijand is die soms wordt gecommuniceerd.'

  • Mark de Boer van Upfront (links) in de entree van het pand dat verbouwd is tot supermarkt. Sanna Wilms (midden) Klantervaring Supermarkt en Jan van Overdam (rechts) leider Supermarkt. Foto: Upfront
    Supermarkten9 dec. 25

    Upfront opent eigen supermarkt met dagelijkse boodschappen zonder additieven

    In een nieuwe, eigen, supermarkt introduceert Upfront bijna 200 verschillende producten onder zijn eigen label. Het moet de voorbode zijn van een groei naar honderden Upfront-supermarkten door het hele land. 'Wij zijn voor zover ik weet de eerste volledig additievenvrije supermarkt,' zegt Upfront-mede-oprichter Mark de Boer tegen Distrifood.

  • Young R&D1 dec. 25

    Young R&D: 'Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe procesinnovaties en machines?'

    In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Meer artikelen

Nieuwste artikelen

  • GLP-1gisteren

    Dit moeten productontwikkelaars weten over afvalmedicijnen en de invloed op eetgedrag

    GLP-1 specifiek en gewichtsmanagement in het algemeen was een belangrijk thema op de Food Ingredients Europe. Ondanks dat het momenteel vooral een groot item is in de Verenigde Staten, beïnvloedt het ook de productontwikkeling in Europa. Wat moeten productontwikkelaars weten over deze ontwikkeling? Dit zeggen 3 experts.

  • Ultrabewerkte voeding15 dec. 25

    Lancet over ultrabewerkt: Waar gaat de discussie over? Dit moet je weten

    Het wetenschappelijk tijdschrift Lancet publiceerde onlangs 3 wetenschappelijke artikelen over ultrabewerkte voeding. Deze publicaties zorgden voor kritiek vanuit wetenschappers en de foodindustrie. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste punten uit het eerste artikel plus de belangrijkste kritiekpunten.

  • Innovatie9 dec. 25

    Eten als onderdeel van je identiteit: Wat zijn de consumententrends in de VS in 2026?

    Wat mensen op hun bord willen, verandert snel. Wat zijn de achterliggende motivaties achter trends? Weet je dat als productontwikkelaar, dan weet je welke maaltijden, concepten, ingrediënten en claims aanslaan bij de hedendaagse consument. Het trendburo Tastewise volgt miljarden consumptiemomenten van de Amerikaanse consument tot retail en gebruikt AI om na te gaan waar de groei zit.

  • Clean Label8 dec. 25

    Deze 3 ingrediënten voerden de boventoon op de FiEurope

    Elk jaar komen ingrediëntenleveranciers groot en klein samen op de internationale beurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje. Deze ingrediënten vielen op.

  • Gesponsord
    Gesponsord
    Trending 20268 dec. 25

    Gesponsord Yama Products: de smaakmaker van de toekomst

    Yama Products verandert de manier waarop we smaak beleven. Met umami-smaakmakers die zo min mogelijk zout en allergenen bevatten, helpt het bedrijf producerend Nederland hoogwaardige clean label-producten te ontwikkelen, vol smaak, diepte en textuur.

  • Verpakken8 dec. 25

    Food R&D Event 2026: Nieuwe ingrediënten, AI & innovatieworkshops

    Waar moet een productontwikkelaar nu mee bezig zijn om voorbereid te zijn op de toekomst? Op het Food R&D Event op 19 maart 2026 komen onderwerpen als AI, innovatie, stakeholdermanagement aan bod.

  • Schijf van Vijf - Beeld: Voedingscentrum
    Voedingscentrum4 dec. 25

    Voedingscentrum lanceert in april 2026 vernieuwde Schijf van Vijf

    In april 2026 lanceert het Voedingscentrum een doorontwikkelde Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum past daarin onder andere de aanbevelingen aan voor eiwitbronnen als peulvruchten en vlees. Dit doet het Voedingscentrum naar aanleiding van herziene Richtlijnen goede voeding vanuit de Gezondheidsraad.

  • Gesponsord
    Gesponsord
    Trending 20265 dec. 25

    Gesponsord Normec SenseView: slimme inzichten voor succesvolle producten

    De markt verandert razendsnel: consumenten vragen steeds vaker om plantaardige opties, gemak en internationale smaken, en verwachten tegelijkertijd dat producten betaalbaar blijven. Normec Foodcare, dat duizenden producten per jaar test via consumentenonderzoek, speelt hierop in met het aanvullende SenseView.

  • Beeld: Shutterstock
    Plantaardige eiwitten2 dec. 25

    Europees geld voor zonnebloempitten als plantaardig ingrediënt

    Time-travelling Milkman ontvangt samen met partners NIZO en Duynie Europese financiering voor de ontwikkeling van duurzame plantaardige ingrediënten. Het gaat om versnelde ontwikkeling van duurzame en circulaire ingrediënten uit zonnebloempitten.

  • Vezels1 dec. 25

    Worden vezels de nieuwe eiwitten? Drie experts over de kansen van fibermaxxing

    Fibermaxxing verschuift razendsnel van hype naar richtinggevende trend. De grote vraag: worden vezels de nieuwe eiwitten? Achter die ontwikkeling schuilen concrete kansen voor productontwikkelaars. Van nieuwe structuren tot prebiotische verrijkingen. Drie deskundigen schetsen waar de grootste bewegingen plaatsvinden.

  • The Protein Brewery fermenteert een schimmel door middel van een brouwproces
    Novel foods1 dec. 25

    Schimmeleiwit van The Protein Brewery goedgekeurd door EFSA

    Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

  • Beeld: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Trends 202627 nov. 25

    Voor abonnees R&D in 2026: 4 trends met concrete toepassingstips

    2026 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 4 trends voor 2026: Comfort Zone, Fiercely Unfiltered, Rewired Wellness en Next Asian Wave. In dit artikel de vier trends op een rij met tips hoe je deze kunt implementeren.

Overige artikelen

  1. GesponsordYama Products: de smaakmaker van de toekomst
  2. Food R&D Event 2026: Nieuwe ingrediënten, AI & innovatieworkshops
  3. GesponsordNormec SenseView: slimme inzichten voor succesvolle producten
  4. Voedingscentrum lanceert in april 2026 vernieuwde Schijf van Vijf
  5. Europees geld voor zonnebloempitten als plantaardig ingrediënt
  6. Schimmeleiwit van The Protein Brewery goedgekeurd door EFSA
  7. Worden vezels de nieuwe eiwitten? Drie experts over de kansen van fibermaxxing
  8. Young R&D: 'Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe procesinnovaties en machines?'
  9. Productinnovaties november: nieuwe alcoholvrije cocktail lijn De Kuyper
  10. Voor abonneesR&D in 2026: 4 trends met concrete toepassingstips
  1. 19/3/2026 | VMT Food R&D Event
  2. Kersverse CEO The Protein Brewery over de groei van schimmeleiwit: 'We verwachten binnen een paar maanden antwoord van EFSA'
  3. Barry Callebaut wil met AI nieuwe standaard in innovatie ontwikkelen
  4. Europese Commissie overweegt speciale taks voor ultrabewerkte voeding
  5. Zo gebruiken productontwikkelaars AI: 'ChatGPT is interessant voor het combineren van verschillende ingrediënten'
  6. Voor abonneesMintel voorspelt deze 3 trendontwikkelingen in voeding tussen 2026 en 2030
  7. Voor abonneesZo benut Le Pain Quotidien AI: efficiëntie, klantinzicht en merkbewaking
  8. GesponsordHoe Sonac carrageen in ham vervangt met vleeseiwitten
  9. Voor abonneesVMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
  10. Innova top 10 trends 2026: Hier hunkeren consumenten naar in onzekere tijden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang vier keer per week alle actuele ontwikkelingen in productontwikkeling, kwaliteitsmanagement, duurzaamheid, voedselveiligheid, wetgeving, technologie en trends.

✓ Ruim 7.000 foodprofessionals gingen je voor

  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Database levensmiddelenwet- en regelgeving
  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen