Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

NEN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van één internationale norm voor het tellen van gisten en schimmels in onder meer voedingsmiddelen.

Voor de telling van micro organismen gisten en schimmels in voedingsmiddelen en diervoeders bestaan verschillende internationale normen. Laboratoria moeten de benodigde informatie uit meerdere bronnen halen. Daarom is ervoor gekozen om deze normen te herzien en één internationale norm te ontwikkelen. Een eerste voorstel ligt nu klaar. NEN levert namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 21 april 2022 kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

Gezondheidsrisico gisten en schimmels

Voedingsmiddelen en diervoeders besmet met micro-organismen zoals gisten of schimmels, kunnen een gezondheidsrisico vormen voor consument of dier. Deze micro-organismen kunnen er namelijk voor zorgen dat producten bederven waardoor ze niet meer geconsumeerd kunnen worden en ziekten kunnen veroorzaken. Om de veiligheid van deze producten te waarborgen is het belangrijk dat er een horizontale analysemethode is voor de telling van gisten en schimmels. Deze nieuwe norm stelt laboratoria in staat één document te gebruiken voor het analyseren van verschillende producten (inclusief melkproducten).

Samenvoegen verschillende normen

Momenteel bestaan er verschillende internationale normen waarin het analyseren van voedingsmiddelen en diervoeders op de aanwezigheid van gisten en schimmels wordt toegelicht, namelijk:

  • NEN-ISO 21527-1:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 1: Colony-count technique in products with water activity greater than 0,95’
  • NEN-ISO 21527-2:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 2: Colony-count technique in products with water activity less than or equal to 0,95’
  • NEN-ISO 6611:2004 ‘Milk and milk products – Enumeration of colony-forming units of yeast and/or moulds – Colony-count technique at 25 °C’

Eén norm in voedselketen

Het voorstel is om deze normen inhoudelijk te herzien en samen te voegen in ISO 21527 ‘Microbiology of the food chain – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds’. Deze norm zal van toepassing zijn op meerdere schakels in de voedselketen waaronder de primaire productiefase en monsters van de omgeving van voedselproductie (onder andere oppervlakken en lucht).

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te registreren als merk voor een product. Wel worden hieraan strenge eisen gesteld. In dit artikel enkele juridische procedures waarin de kleurmerken van Veuve Clicquot, Chocomel en Milka centraal stonden.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving volgt'

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar toe. Marcus Bot, FSQA manager bij PepsiCo, vraagt zich bij sommige wetten af welk doel ze nu hebben. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het derde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'

Vanaf 1 januari 2025 moet het land van oorsprong duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit. Ook op verpakkingen van gesneden groenten en fruit moet de oorsprong van de producten duidelijk zijn. Dit stelt de Europese Commissie.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: onvermeld allergeen in cheesecake

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: onvermeld...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen in cheesecake, contaminatie in meel en...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami goreng met kipsaté

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami goreng met kipsaté, onvermelde allergenen kip...

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken...

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle...

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit....

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit...

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in...

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere...