VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Microbiologische methoden

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving8 mei 23

    Voor abonnees 11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

    UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit artikel.

  • De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid12 dec. 22

    Voor abonnees Je fabriek microbiologisch op orde: 6 aandachtspunten voor de...

    Een kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor het garanderen en optimaliseren van de veiligheid en kwaliteit van een product, dienst of tak van een bedrijf. Hij begeleidt en stuurt andere medewerkers aan bij het monitoren van de kwaliteit, voert kwaliteitsanalyses uit en overziet de implementatie van kwaliteitsverbeteringen. In dit artikel zes belangrijke aandachtspunten op het gebied van microbiologie voor iedere kwaliteitsmanager.

  • Voedselveiligheid19 okt. 22

    Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de...

    De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit21 mrt. 22

    VMT 02 (2022)

    Waar vind je pathogenen? Hoe reinig je grondig en voer je bemonstering uit? Wat is het effect van het hy-giënisch ontwerp van een fabriek als het om het voorkomen van een besmetting gaat? In deze editie lees je er alles over.

  • Wetgeving & Toezicht17 mrt. 22

    Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

    NEN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van één internationale norm voor het tellen van gisten en schimmels in onder meer voedingsmiddelen.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit1 feb. 22

    Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

    Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit21 dec. 21

    Listeria? Een vectoranalyse kan de uitkomst bieden

    Een bedrijf gespecialiseerd in warme maaltijden wil het assortiment uitbreiden met kant-en-klare pastasalades. Er wordt een tiental verschillende gerechten ontwikkeld. De labanalyses op verschillende productieruns tonen aan dat in een aantal van deze gerechten Listeria monocytogenes is gevonden. Wat nu?

  • Uitgroei van Listeria monocytogenes in labsetting. (Foto: Shutterstock)
    Voedselveiligheid & Kwaliteit12 okt. 21

    NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen

    Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van een internationale normenreeks over 'challenge testen'. Het gaat dan over micro-organismen in de voedselketen, zoals Listeria. De publieke commentaarperiode voor het tweede deel van de normenreeks is recent van start gegaan.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit22 mrt. 21

    'Echte schade besmetting met Listeria monocytogenes pas ná de recall...

    Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de procedures ook zijn gevolgd.

  • Ingrediënt & Product5 jan. 21

    WUR ontwikkelt microbiële eiwitten door fermentatie

    Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelen microbiële eiwitten door gisten, schimmels en bacteriën in te zetten. Ze willen de industrie hiermee laten zien dat dierlijke en plantaardige eiwitten prima te vervangen zijn door microbiële varianten.

Meer artikelen

  1. Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus
  2. Ziektewekkers in fabriek razendsnel te identificeren met draagbare mini-sequencer
  3. Biofilms beheersen in productie: makkelijker gezegd dan gedaan
  4. Verbeter de voedselveiligheid door slim gebruik te maken van microbiologische analyseresultaten
  5. Lessen die we kunnen leren uit de praktijk over Listeria monocytogenes
  6. Hoe betrouwbaar is het gebruikte medium bij microbiologisch onderzoek?
  7. Procescontrole van microbiologische analyses is essentieel voor kwaliteitsborging
  8. Nieuwe meetmethode voor kwantificering hittebestendige sporen moet voor minder conflicten in melkpoederhandel zorgen
  9. Nieuw naslagwerk voor de levensmiddelenmicrobioloog biedt houvast
  10. Pathogenen beter typeren en afkeur reduceren
  11. Vaker listeria bij kwetsbare groepen
  1. NEN maakt 6603 norm klaar voor internationaal gebruik
  2. NIZO en Kikkoman ontwikkelen soja-yoghurtdrank (UPDATE)
  3. Betrouwbare detectiemethode E. coli in zicht
  4. Snelle testmethode voor schimmels in yoghurt
  5. Controle over bacteriën in melk zorgt mogelijk voor langere houdbaarheid
  6. Zalmleverancier Jumbo: export stort in door beperking houdbaarheid (video)
  7. Visverwerkende industrie worstelt met interpretatie NVWA-procedures
  8. 'Geen bruikbare testmethodes antibioticaresistente bacteriën in voeding'
  9. 'Hygiëne in de productieomgeving van de voedingsfabriek, houd de microben buiten'
  10. Lovende reacties op nieuwe methodenboek
  11. Nieuwe norm voor virussen en STEC
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen