Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus

Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus

KENNISPARTNER - Per 1 mei 2020 is een amendement verschenen van de ISO-methode NEN-EN-ISO 7932:2004 betreffende de detectie van Bacillus cereus. Hierin is optioneel een extra microscopische bevestiging van Bacillus thuringiensis opgenomen. Deze bacterie wordt ingezet als insecticide in de biologische teelt. B. thuringiensis is nauw verwant aan B. cereus en de twee bacillussoorten zijn in de bepalingsmethode niet van elkaar te onderscheiden.

Bacillus thuringiensis wordt als insecticide gebruikt in met name de biologische teelt. Het bacteriepreparaat voorkomt vraat van gewassen zonder of met een verminderde inzet van chemische bestrijdingsmiddelen.

Werking als insecticide

B. thuringiensis is in staat Bt-toxine te produceren. Bt-toxine is als kristaleiwit aanwezig in B. thuringiensis. Enkel onder de juiste omstandigheden zal het Bt-toxine werkzaam zijn. De darmen van gevoelige insecten bevatten een hoge pH en juiste enzymen om het kristaleiwit om te zetten naar een actief toxine. Als een gewas dat bespoten is met B. thuringiensis wordt aangetast door een insect, lossen de kristaleiwitten op in de darmen van het insect en tasten de darmwand aan. Het insect zal binnen enkele uren of dagen doodgaan door verhongering en/of een bacteriële infectie.

Meer dan 150 soorten insecten zijn gevoelig voor het Bt-toxine. B. thuringiensis is met name effectief tegen de larven die de meeste vraatschade veroorzaken. B. thuringiensis komt van nature over de hele wereld voor en wordt al sinds 1930 als insecticide gebruikt. Er zijn tot op heden geen spraakmakende gevolgen bekend van het gebruik van B. thurgiensis als insecticide.

Bacillis cereus

De variëteit binnen de B. cereus-groep is groot. B. cereus komt wijd verspreid in de natuur voor en is een belangrijke bron van bederf in de voedingsmiddelenindustrie. Bacillus-soorten zijn in staat sporen te vormen. Deze sporen beschermen de bacterie tegen extreme omstandigheden als een nutriëntentekort, hitte, kou, bestraling en desinfectans. Dit maakt dat deze bacterie lastig te elimineren is. Verschillende typen B. cereus kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Vanwege het pathogene effect dat deze bacterie kan hebben, worden veel producten getest op de aanwezigheid van B. cereus.

Analyse van de Bacillus cereus-groep

B. cereus kan worden geanalyseerd conform NEN-EN-ISO 7932:2004; Horizontal method for the enumeration of presumptive Bacillus cereus — Colony-count technique at 30 degrees C. Deze norm omschrijft de analyse van de B. cereus-groep. Hieronder valt niet alleen B. cereus, maar ook soorten als B. thuringiensis.

Met deze bepalingsmethode zijn B. cereus en B. thuringiensis niet van elkaar te onderscheiden. Door de verwantschap van de twee Bacillus-soorten is op 1 mei een amendement van de betreffende ISO-methode verschenen (ISO 7932:2004/Amd.1:2020).

Dit amendement omschrijft de toevoeging van optionele testen op de ISO 7932:2004 methode. Een onderscheid tussen B. cereus en B. thuringiensis is enkel te maken door middel van microscopisch onderzoek. Morfologisch gezien kunnen deze bacteriën enkel onderscheiden worden doordat B. thuringiensis het Bt-toxine produceert. Dit toxine is onder een fase-contract microscoop als een kristal in de cel te detecteren. Door dit extra onderzoek uit te voeren kan uitsluitsel geven worden over het type Bacillus dat het betreft.

Bij het gebruik van een bacteriepreparaat als B. thuringiensis in de biologische teelt kan de uitkomst van B. cereus onderzoek torenhoog zijn. In dat geval is de kans groot dat het niet B. cereus betreft. Om dit inzichtelijk te maken is aanvullend microscopisch onderzoek opgenomen in de ISO 7932:2004 methode. Deze extra test bevestigt of sluit uit of er B. thuringiensis in het product aanwezig is.

Auteur: Valeska van Breugel, management assistent en media bij Nutrilab, kennispartner van VMT

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedselVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroentenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.