VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie
VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Bacillus cereus

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselinfectie6 mei 25

    Voor abonnees Eerste voedselinfectie door Bacillus velezensis vastgesteld

    Voor het eerst is een voedselinfectie vastgesteld die wordt veroorzaakt door Bacillus velezensis, een bacterie die tot nu toe vooral bekend stond als een nuttig bodemorganisme.

  • Pathogeen27 dec. 24

    Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

    Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

  • IJs27 nov. 23

    Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer

    COLUMN - Ongeveer tien jaar geleden was er een uitbraak in de Verenigde Staten door met Listeria besmet consumptie-ijs. Miljoenen aten dit ijs zonder problemen, maar tien mensen werden ziek en drie daarvan overleden.

  • Pathogeen17 aug. 23

    Recall van kaneelpoeder met pathogenen wegens minstens dertig zieken (update)

    In Spanje vond in april 2023 een recall plaats van gemalen kaneel die was besmet met C. perfringens.

  • Voedselveiligheid28 jul. 23

    Opkomend voedselveiligheidsrisico: 'Bacillus cereus gaat in de toekomst nog veel opspelen'

    De bacterie Bacillus cereus kent meerdere uitdagingen voor zowel de industrie als het laboratorium. Maar waarom is dit pathogeen zo lastig te bestrijden? VMT woonde een symposium bij over het onderwerp. In dit artikel meer over Bacillus cereus en de voorzorgsmaatregelen die de voedingsmiddelenindustrie kan nemen.

  • Voedselveiligheid29 mei 23

    Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte

    Zoals de meeste lezers van de themanieuwsbrief Voedselveiligheid wel weten, is het niet makkelijk om vast te stellen waardoor personen een voedselinfectie of voedselvergiftiging opliepen.

  • Pathogeen12 mei 23

    Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd regelmatig besmet zijn

    In december 2022 verscheen een publicatie in Journal of Food Protection over de veiligheid van verse sla en gemengde verse slamelanges. Onderzoekers kochten in 2020 en 2021 ongeveer zeshonderd monsters in supermarkten en bij cateringbedrijven.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid25 okt. 22

    Spaghetti bolognese velt voetballiefhebbers

    Minstens tachtig mensen, vooral jongeren en kinderen, kregen in augustus 2022 voedselvergiftiging nadat ze in een stadion in Zweden spaghetti bolognese aten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid31 mei 22

    Voor abonnees On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

    Bacillus cereus veroorzaakte in 2020 in Europa het grootste aantal uitbraken door voedselvergiftiging. Tijd om deze bacterie in dit On Topic-artikel eens nader onder de loep te nemen.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit12 mei 22

    Havermelk uit de verkoop omdat er meldingen over ziektegevallen waren

    Eind maart 2022 haalde de Zweedse producent van havermelk in Finland, producten uit de verkoop van het merk Oatly, in Finland, Estland en Zweden. Er was namelijk Bacillus cereus in aangetroffen.

Meer artikelen

  1. Mutante sporen B. cereus hebben impact op voedselveiligheid en houdbaarheid
  2. Bacillus thuringiensis opgenomen in ISO-methode voor de detectie van Bacillus cereus
  3. Toename uitbraken in Frankrijk
  4. 'Verse melk met houdbaarheid van 60 dagen mogelijk met hogedruktechnologie'
  5. Inschatting van het voedselveiligheidsrisico Bacillus cereus onveranderd (correctie)
  6. Voor abonneesOngewone recall van biologisch kaneelpoeder
  7. Risico's met thermofiele sporen
  8. Voor abonneesOpgewarmde bonen met toxinen in taco's
  1. WUR: koud plasma inactiveert chemisch- en hitte-resistente microbiële sporen
  2. Recall tofuproducten Koon Yick Wah Kee vanwege Bacillus cereus
  3. Kerstmaand recall-maand
  4. Ontwaken ontwapent spore
  5. Oplossing voor B. Cereus-probleem
  6. Bacteriële toxines onder de loep
  7. Bacillus cereus neemt loopje met horden
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen