Voor abonnees Massale voedselvergiftiging door besmette döner kebab
Zeventien mensen zijn recent slachtoffer geworden van een massale voedselvergiftiging in Azerbeidzjan. De oorzaak bleek besmette döner kebab van een lokaal restaurant.
Zeventien mensen zijn recent slachtoffer geworden van een massale voedselvergiftiging in Azerbeidzjan. De oorzaak bleek besmette döner kebab van een lokaal restaurant.
Elk jaar worden in de Verenigde Staten meer dan een miljoen mensen ziek door salmonella. Een groot deel van deze infecties is terug te voeren op pluimvee, zoals kip en kalkoen. Ondanks jarenlange inspanningen om het probleem aan te pakken, komt er voorlopig géén strengere regelgeving.
Voor het eerst is een voedselinfectie vastgesteld die wordt veroorzaakt door Bacillus velezensis, een bacterie die tot nu toe vooral bekend stond als een nuttig bodemorganisme.
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
De recente E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen eind 2024 heeft geleid tot 48 bevestigde ziektegevallen, twintig ziekenhuisopnames en één overlijden. Hoewel het onderzoek naar de uitbraak is afgesloten, roept deze ernstige vragen op over voedselveiligheid, traceerbaarheid en risicobeheersing binnen de biologische landbouw en distributie.
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
Een nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.
Contaminanten en pathogenen. Onzichtbare gevaren, meetbare risico's. Hoe gaan we om met contaminanten en pathogenen in de voedselketen? Wat doet de industrie en wat kunnen we van de handhaver verwachten?
In februari 2022 ontdekte het Verenigd Koninkrijk een salmonella-uitbraak met behulp whole genome sequensing (WGS). Al snel volgden meldingen uit andere landen. Onderzoek naar het consumptiegedrag van consumenten en microbiologische analyses wezen chocoladeproducent Ferrero in België aan als de bron. Wat kunnen we leren uit de recente studie die alle details van deze ernstige salmonellabesmetting in kaart bracht?