Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling paté en 3-MCPD in noedels.

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde olijven

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: amandelen in gevulde olijven, sesampasta met salmonella en frambozenslofjes met pistachenoten (notenallergie).

Foto: Shutterstock

Nestlé scherpt kwaliteitscontroles bronwater aan na waarschuwing...

Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De autoriteit heeft herhaaldelijk sporen van fecale verontreinigingen aangetroffen bij de bronnen waar Nestlé mineraalwater wint voor merken zoals Perrier en Vittel.

Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid

Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid

In Duitsland geldt vanaf 1 januari 2024 statiegeld op plastic flessen waar melk- of melkproducten in hebben gezeten. Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft de voedselveiligheidsrisico's beoordeeld en voorziet geen impact op de voedselveiligheid mits de statiegeldautomaten goed worden schoongemaakt.

Litouwse visproducten oorzaak aanhoudende Listeria-uitbraak

Litouwse visproducten oorzaak aanhoudende Listeria-uitbraak

Volgens European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn kant-en-klare visproducten uit Litouwen de oorzaak van aanhoudende Listeria-uitbraken in Europa. Gerookte zalm blijkt de voornaamste bron van besmetting te zijn. EFSA spreekt over een 'historische uitbraak' die leidde tot zeventien zieken en twee sterfgevallen.

Professor Ine van der Fels-Klerx.

Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en...

De klimaatverandering, de productie van alternatieve eiwitbronnen en het circulair maken van de voedselproductie: allemaal brengen ze een aantal belangrijke veranderingen mee in onze voedselproductieketen. Wat daarvan de impact is, hoor je op het Food Safety Event op 16 november.