WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

Binnen het Europese project mEATquality gaat Wageningen University & Research onderzoek doen naar verschillende aspecten van de productie van varkens- en pluimveevlees die mogelijk impact hebben op de kwaliteit van het vlees.

Naast vleeskwaliteit is er in het Europese project mEATquality, dat onderdeel is van de Farm to Fork strategie, ook aandacht voor het dierenwelzijn. Een belangrijke onderzoeksvraag is of het houderijsysteem invloed heeft op de smaak van het vlees.

Smaken verschillen

Wageningen University & Research is coördinator van dit Europese onderzoek. “We willen te weten komen of smaak van pluimvee- en varkensvlees in extensieve houderijsystemen verschilt van vlees van intensieve houderijsystemen, bijvoorbeeld doordat dieren meer bewegingsruimte hebben of ander voer krijgen", zegt project coördinator Hans Spoolder, senior onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen Livestock Research.

Project mEATquality

mEATquality wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie binnen het Horizon 2020 Onderzoek en innovatieprogramma. Het project ging in oktober 2021 van start en focust op onderzoek naar kwaliteit, veiligheid en authenticiteit van vlees als onderdeel van de “Farm to Fork” strategie van de EU.

Er is een multidisciplinair team van 18 partnerorganisaties uit 7 landen uit de Europese Unie bij betrokken. Het consortium bestaat uit 7 academische partners, 5 wetenschappelijke onderzoekscentra, 3 industriële bedrijven en 2 organisaties die de biologische en conventionele vleessector vertegenwoordigen.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Young QA

Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: The New Originals Company neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: The New Originals Company neemt SoFine over, Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over en Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Matthias Blanckaert: "Belangrijker dan vlees of vegan is de beleving van het product."
  2. Belangrijkste les uit recente recalls: bestrijding Salmonella is teamwork
  3. Voedselzekerheid in gevaar? Deze langere termijn gevolgen kan de oorlog in Oekraïne veroorzaken
  4. Europarlementariër Ruissen: 'We moeten Farm To Fork strategie heroverwegen door oorlog Oekraïne'
  5. Unilever focust op plantaardige en functionele voeding: 'Exacte groei is koffiedik kijken'
  6. IoT maakt kwaliteitsverloop sperziebonen uit Senegal realtime inzichtelijk
  7. Koreaanse kimchi veroorzaakt een internationale uitbraak
  8. Supermarkten verspillen minder voedsel, brood en banket blijft grootste categorie
  9. Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH in Frankrijk
  10. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  1. Fabrikanten luiden noodklok over voortbestaan als gevolg van oorlog Oekraïne
  2. Sector gaan voor 15.000 ton minder wegwerpverpakkingen
  3. Zieke en overleden baby's: waarschuwing om bepaalde merken zuigelingenvoeding niet te gebruiken
  4. Column Simone Herzberger: Adviezen van de overheid
  5. De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)
  6. Leonidas bevestigt engagement voor meer duurzame cacao
  7. Voedselverspilling voorkomen? Houdbaarheidsicoon op verpakking helpt consument
  8. Eigenaar Johma verwijdert geld Russische oligarchen uit investeringen
  9. Onderzoek Partner of Choice VMT: dit zijn de favoriete leveranciers van de voedingsindustrie
  10. Onderzoek: kansen voor een sterk verdienmodel met 'lokale' Noordzeevis uit Scheveningen