WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

Binnen het Europese project mEATquality gaat Wageningen University & Research onderzoek doen naar verschillende aspecten van de productie van varkens- en pluimveevlees die mogelijk impact hebben op de kwaliteit van het vlees.

Naast vleeskwaliteit is er in het Europese project mEATquality, dat onderdeel is van de Farm to Fork strategie, ook aandacht voor het dierenwelzijn. Een belangrijke onderzoeksvraag is of het houderijsysteem invloed heeft op de smaak van het vlees.

Smaken verschillen

Wageningen University & Research is coördinator van dit Europese onderzoek. “We willen te weten komen of smaak van pluimvee- en varkensvlees in extensieve houderijsystemen verschilt van vlees van intensieve houderijsystemen, bijvoorbeeld doordat dieren meer bewegingsruimte hebben of ander voer krijgen", zegt project coördinator Hans Spoolder, senior onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen Livestock Research.

Project mEATquality

mEATquality wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie binnen het Horizon 2020 Onderzoek en innovatieprogramma. Het project ging in oktober 2021 van start en focust op onderzoek naar kwaliteit, veiligheid en authenticiteit van vlees als onderdeel van de “Farm to Fork” strategie van de EU.

Er is een multidisciplinair team van 18 partnerorganisaties uit 7 landen uit de Europese Unie bij betrokken. Het consortium bestaat uit 7 academische partners, 5 wetenschappelijke onderzoekscentra, 3 industriële bedrijven en 2 organisaties die de biologische en conventionele vleessector vertegenwoordigen.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Een Japans bedrijf heeft een terugroepactie voor brood uitgevaardigd na de ontdekking van resten van een rat in twee pakken brood.

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen grillworst, onjuiste houdbaarheidsdatum op ei- en rundvleesschotel

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen grillworst,...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...