WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

Binnen het Europese project mEATquality gaat Wageningen University & Research onderzoek doen naar verschillende aspecten van de productie van varkens- en pluimveevlees die mogelijk impact hebben op de kwaliteit van het vlees.

Naast vleeskwaliteit is er in het Europese project mEATquality, dat onderdeel is van de Farm to Fork strategie, ook aandacht voor het dierenwelzijn. Een belangrijke onderzoeksvraag is of het houderijsysteem invloed heeft op de smaak van het vlees.

Smaken verschillen

Wageningen University & Research is coördinator van dit Europese onderzoek. “We willen te weten komen of smaak van pluimvee- en varkensvlees in extensieve houderijsystemen verschilt van vlees van intensieve houderijsystemen, bijvoorbeeld doordat dieren meer bewegingsruimte hebben of ander voer krijgen", zegt project coördinator Hans Spoolder, senior onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen Livestock Research.

Project mEATquality

mEATquality wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie binnen het Horizon 2020 Onderzoek en innovatieprogramma. Het project ging in oktober 2021 van start en focust op onderzoek naar kwaliteit, veiligheid en authenticiteit van vlees als onderdeel van de “Farm to Fork” strategie van de EU.

Er is een multidisciplinair team van 18 partnerorganisaties uit 7 landen uit de Europese Unie bij betrokken. Het consortium bestaat uit 7 academische partners, 5 wetenschappelijke onderzoekscentra, 3 industriële bedrijven en 2 organisaties die de biologische en conventionele vleessector vertegenwoordigen.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.

  1. Belangrijkste les uit recente recalls: bestrijding Salmonella is teamwork
  2. Koreaanse kimchi veroorzaakt een internationale uitbraak
  3. Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH in Frankrijk
  4. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  5. Zieke en overleden baby's: waarschuwing om bepaalde merken zuigelingenvoeding niet te gebruiken
  6. Column Simone Herzberger: Adviezen van de overheid
  7. Young QA: 'Wat zegt het over ons vak dat de nadruk steeds meer ligt op verificatie en minder op vertrouwen?'
  8. Simone Hertzberger over 200ste Thema Update Voedselveiligheid: mijn fascinatie voor wat er fout kan gaan met voedsel
  9. ISO initieert norm voor detectie van SARS-CoV-2 in voedselproducten en op -verpakkingen
  10. Ovenschotels met mais uit de verkoop wegens eerdere uitbraak (update)
  1. Voorgesneden meloen veroorzaakt een uitbraak
  2. Gif in vlierbessen zorgt voor recalls van diepvriessmoothieblokjes
  3. Een hepatitis A-uitbraak door een pizzeria
  4. NVWA: mogelijk levensgevaarlijke MDMA in 3-literfles Moët Imperial Ice
  5. Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: Cronobacter sakazakii of Salmonella Newport besmetting gerelateerd aan zuigelingenvoeding
  6. Belgische recalls en waarschuwingen februari: listeria in geitenkaas en een onvermeld allergeen in gehaktballetjes
  7. Honing: er iets aan toevoegen of uit halen is uit den boze!
  8. Salmonella Dublin geeft aanleiding tot serieuze bezorgdheid en leidt tot aanscherpen wetgeving
  9. 'Luis in de pels' van de voedingsindustrie ziet nogal wat leugens op zijn bord (podcast)
  10. Nieuwe uitbraak door besmette gemengde sla