De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

Nu de prijzen voor grondstoffen stijgen om verschillende redenen, staat het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda. Dat was in 2009 - toen de prijzen stegen - ook al zo, zegt voedselverspillingsexpert Toine Timmermans in een podcast met VMT. "Nu komt ook de aandacht voor het klimaat erbij."

Toine Timmermans vertelt in de podcast over de vooruitgang op dit onderwerp.

We spreken over:

  • Het voordeel van een geharmoniseerde Europese definitie voor voedselverspilling
  • De verantwoordelijkheid die supermarkten nemen voor klasse 2 en 3 groente en fruit
  • De rol die voedingsmiddelenbedrijven pakken om voedselverspilling op grote schaal aan te pakken
  • Het negatieve effect van de subsidie op vergisten van hoogwaardig voedsel
  • Nulmetingen van verschillende sectoren zoals brood, zoetwaren en aardappelverwerkers
  • De status van houdbaarheidssensoren en of voedingsmiddelenbedrijven die wel willen
  • De delicate balans tussen voedselverspilling tegengaan en minder verpakkingen gebruiken

Adviezen

Tot slot geeft Timmermans 3 adviezen aan foodbedrijven die aan de slag willen met het tegengaan van voedselverspilling:

1 Het management moet het onderwerp belangrijk vinden en daar concrete doelstellingen op formuleren. Timmermans: “Er komt een nieuwe generatie CEO die niet lang hierover hoeven na te denken.”

2 Zorg dat er binnen je bedrijf een team die ruimte krijgen om ideeën op te halen binnen het bedrijf om voedselverspilling tegen te gaan.

3 Zorg dat doelstellingen verankerd zijn in de KPI’s van alle medewerkers van sales tot productie en logistiek.

Luister naar de podcast:

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.