De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

Nu de prijzen voor grondstoffen stijgen om verschillende redenen, staat het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda. Dat was in 2009 - toen de prijzen stegen - ook al zo, zegt voedselverspillingsexpert Toine Timmermans in een podcast met VMT. "Nu komt ook de aandacht voor het klimaat erbij."

Toine Timmermans vertelt in de podcast over de vooruitgang op dit onderwerp.

We spreken over:

  • Het voordeel van een geharmoniseerde Europese definitie voor voedselverspilling
  • De verantwoordelijkheid die supermarkten nemen voor klasse 2 en 3 groente en fruit
  • De rol die voedingsmiddelenbedrijven pakken om voedselverspilling op grote schaal aan te pakken
  • Het negatieve effect van de subsidie op vergisten van hoogwaardig voedsel
  • Nulmetingen van verschillende sectoren zoals brood, zoetwaren en aardappelverwerkers
  • De status van houdbaarheidssensoren en of voedingsmiddelenbedrijven die wel willen
  • De delicate balans tussen voedselverspilling tegengaan en minder verpakkingen gebruiken

Adviezen

Tot slot geeft Timmermans 3 adviezen aan foodbedrijven die aan de slag willen met het tegengaan van voedselverspilling:

1 Het management moet het onderwerp belangrijk vinden en daar concrete doelstellingen op formuleren. Timmermans: “Er komt een nieuwe generatie CEO die niet lang hierover hoeven na te denken.”

2  Zorg dat er binnen je bedrijf een team die ruimte krijgen om ideeën op te halen binnen het bedrijf om voedselverspilling tegen te gaan.

3 Zorg dat doelstellingen verankerd zijn in de KPI’s van alle medewerkers van sales tot productie en logistiek.  

Luister naar de podcast:

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij

Aan het eind van elk jaar zijn er vele lijstjes met foodtrends voor het jaar daarop. Reden voor de redactie om deze foodtrends op een rij te zetten. Lees 6 trendartikelen en luister naar 2 trendpodcasts.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.