De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)

Nu de prijzen voor grondstoffen stijgen om verschillende redenen, staat het tegengaan van voedselverspilling hoog op de agenda. Dat was in 2009 - toen de prijzen stegen - ook al zo, zegt voedselverspillingsexpert Toine Timmermans in een podcast met VMT. "Nu komt ook de aandacht voor het klimaat erbij."

Toine Timmermans vertelt in de podcast over de vooruitgang op dit onderwerp.

We spreken over:

  • Het voordeel van een geharmoniseerde Europese definitie voor voedselverspilling
  • De verantwoordelijkheid die supermarkten nemen voor klasse 2 en 3 groente en fruit
  • De rol die voedingsmiddelenbedrijven pakken om voedselverspilling op grote schaal aan te pakken
  • Het negatieve effect van de subsidie op vergisten van hoogwaardig voedsel
  • Nulmetingen van verschillende sectoren zoals brood, zoetwaren en aardappelverwerkers
  • De status van houdbaarheidssensoren en of voedingsmiddelenbedrijven die wel willen
  • De delicate balans tussen voedselverspilling tegengaan en minder verpakkingen gebruiken

Adviezen

Tot slot geeft Timmermans 3 adviezen aan foodbedrijven die aan de slag willen met het tegengaan van voedselverspilling:

1 Het management moet het onderwerp belangrijk vinden en daar concrete doelstellingen op formuleren. Timmermans: “Er komt een nieuwe generatie CEO die niet lang hierover hoeven na te denken.”

2  Zorg dat er binnen je bedrijf een team die ruimte krijgen om ideeën op te halen binnen het bedrijf om voedselverspilling tegen te gaan.

3 Zorg dat doelstellingen verankerd zijn in de KPI’s van alle medewerkers van sales tot productie en logistiek.  

Luister naar de podcast:

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Mosa Meat organiseerde voor het eerst een formele proeverij in Nederland. Ze lieten onder andere Nederlandse veehouders de Mosa Burger proeven.

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Overrijpe druiven belanden vaak in de vergister. "Dat is perfect voor ons", aldus Wouter Bijl, eigenaar van de Rotterdam Urban Winery. De startup...

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door...

Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...

Foto: FrieslandCampina

Mars en FrieslandCampina willen samen broeikasgassen verminderen

Mars en FrieslandCampina gaan samenwerken om de uitstoot van broeikasgas te reduceren. Het gaat daarbij om de uitstoot die vrijkomt bij de...

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg...

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane...

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot   weerbarstige wetgeving

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig:...

Door het natte voorjaar en de verlate inzaai sorteert de Belgische groenteverwerker Ardo nu al voor op een tekort aan spinazie en erwten....