Dionne Irving
Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid
Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid
Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.


Het parlement heeft ermee ingestemd dat duurzaamheidsregels niet gelden voor kleine bedrijven. De bedrijven die zich wel hieraan moeten houden, hoeven minder plannen aan te leveren over verduurzaming of hoe ze mensenrechten waarborgen.

AI-programma ChatGPT werd eind 2022 geïntroduceerd en voor velen is het een onmisbaar hulpmiddel. Het gaat iedereens baan veranderen, zeggen experts. In dit artikel vertellen drie ervaren productontwikkelaars van HAK, Lamb Weston en Schouten Europe over hun ervaringen met AI.
Voor abonneesHoe gebruiken productontwikkelaars AI in hun werk? Dit themanummer belicht kunstmatige intelligentie vanuit verschillende perspectieven.

Is eiwit nog populair? Zijn consumenten nog geïnteresseerd in duurzaamheid, zo ja wanneer? Wat willen consumenten in onzekere tijden? Het is weer tijd voor de top 10 consumententrends van Innova Market Insights.
Voor abonneesWaar sommige bedrijven ChatGPT sporadisch inzetten voor bijvoorbeeld een brainstorm, heeft multinational Mondelēz een eigen AI-tool ontwikkeld voor productontwikkelaars. "We kunnen ons productontwikkelingsproces tot vijf keer sneller doorlopen", vertelt Rob Hoitink, senior directeur R&D bij het bedrijf. Hoitink geeft een tips waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Het Australische Nourish Ingredients opent een Europees innovatiecentrum voor vet-ingrediënten geproduceerd via precisiefermentatie. Ondanks de trage Europese wetgeving voor dit soort ingrediënten, strijkt het bedrijf in Leiden neer: 'Hier zitten onze klanten', vertelt CTO en mede-oprichter Anna El Tahchy aan VMT.
Voor abonneesZoutreductie vereist nog steeds aandacht van productontwikkelaars, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV). Het VMT webinar van 29 oktober gaf een overzicht van nieuwe ingrediënten voor zoutreductie met extra aandacht voor gistextract. Daarnaast kwam de praktische invulling van NAPV aan bod met inbreng van Albert Heijn.

Wat is de impact van AI op de mens-dierrelatie? Bernice Bovenkerk, dierethicus aan Wageningen University, wil de antwoorden op deze vraag vinden in een nieuw onderzoeksproject.

In het innovatieproces zijn niet alleen productontwikkelaars actief bezig met AI. VMT sprak met fooddesigner Marielle Bordewijk, innovatieconsultant en docent Jeanette Cameron en foodinnovator Eveline van Dam over de rol van AI in hun werk met productontwikkelaars.

Albert Heijn gaat een deel van het kipassortiment in zakjes verpakken in plaats van de harde plastic bakken.