Unilever maakt vet-, zout- en suikerscore in producten inzichtelijker

Unilever maakt vet-, zout- en suikerscore in producten inzichtelijker

Unilever gaat onder druk van investeerders het suiker-, vet- en zoutgehalte van zijn producten beter inzichtelijk maken. Het levensmiddelenconcern belooft om publiekelijk verslag te zullen doen van de prestaties van de eigen producten, afgezet tegen een zestal door overheden goedgekeurde maatstaven zoals de Europese Nutri-Score.


Voedingsconcern Unilever, dat onder druk staat van investeerders om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van de gezondheid van consumenten, zal de scores jaarlijks gaan publiceren, zo melden ANP en Blomberg. Daarmee wordt in oktober van dit jaar begonnen.

Druk van beleggers om meer inzicht gezondheid

Deze stap volgt op het initiatief van een grote groep beleggers die een resolutie indienden waarbij Unilever opgeroepen werd doelen te stellen om het aandeel gezonde producten dat het verkoopt te vergroten. Volgens Unilever is die resolutie nu ingetrokken.
"Een voedingsmiddelenfabrikant zo groot als Unilever heeft de macht om de gezondheid van miljoenen mensen over de hele wereld te verbeteren," zei ShareAction, de aandeelhoudersgroep die Unilever onder druk zette over de veranderingen. "De beloofde transparantie stelt een nieuwe norm voor de sector. We hopen en verwachten dat anderen zullen volgen."

De beloofde transparantie stelt een nieuwe norm voor de sector. We hopen en verwachten dat anderen zullen volgen”

Voedingsdoelstellingen zout, suiker en calorieën

Unilever publiceerde eind 2020 voedingsdoelstellingen, waaronder doelstellingen voor de verkoop van plantaardige voedingsmiddelen, de vermindering van zout, suiker en calorieën, en een grotere verkoop van gezondere voedingsmiddelen. Het bedrijf is van plan om zijn specifieke doelstellingen die eind 2022 aflopen, bij te werken en te versterken, aldus een verklaring van Unilever.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.