'Na slechte oogst leidt conflict Rusland en Oekraïne tot verdere schaarste graan'

'Na slechte oogst leidt conflict Rusland en Oekraïne tot verdere schaarste graan'
De commerciële scheepvaart op de Zee van Azov, waarlangs graan worde geëxporteerd, is stilgelegd

De situatie in Oekraïne en Rusland heeft gevolgen voor de voedingsindustrie. Mogelijke prijsverhogingen voor en tekorten van onder andere tarwe, zonnebloemolie en mosterdzaad vloeien voort uit het conflict. "Naast dat prijsopdrijvend effect is er ook nog het gevaar van levering en beschikbaarheid", stelt de FNLI.

Tekorten van bepaalde ingrediënten en grondstoffen zijn een mogelijk gevolg, zo vertelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aan VMT. “Er zullen mogelijk verstoringen in de aanvoer van grondstoffen uit belangrijke exporterende regio’s in Oekraïne ontstaan”, vertelt Pascal Hopman, woordvoerder van de FNLI. “Wij verwachten hogere grondstofprijzen voor onder andere tarwe, zonnebloemolie en mosterdzaad vanwege de mogelijk verminderde aanvoer vanuit Oekraïne.”

Verstoring aanvoer

Voedselproducenten zullen hierdoor volgens Hopman ook elders moeten sourcen. “Dit betekent dat er meer tegen een hogere prijs uit bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland moet worden gehaald. Er zijn zorgen over verstoring van de aanvoer uit de belangrijkste graan-exporterende regio’s”, vertelt Hopman. Tot op heden heeft de FNLI volgens de woordvoerder nog geen echt alarmerende geluiden gehoord vanuit de leden.

Dit heeft zeker een opstuwend effect op het prijspeil”

Stillegging commerciële scheepvaart

De coronapandemie zorgt voor grote prijsstijgingen en tekorten van grondstoffen. Gaat de situatie in Rusland en Oekraïne leiden tot nog hogere prijsstijgingen en nog meer tekorten? “Die kans is reëel. Kijkend naar bijvoorbeeld graan; Oekraïne en Rusland zijn belangrijke graanleveranciers”, aldus Hopman. “De commerciële scheepvaart op de Zee van Azov, waarlangs graan worde geëxporteerd, is stilgelegd. Als de import vanuit Oekraïne vermindert of opdroogt, heeft dit zeker consequenties voor de vraag naar (West-)Europees graan.”

Opstuwend effect

De stillegging van de commerciële scheepvaart op de Zee van Azov kan dus leiden tot prijsstijgingen. “Dit heeft zeker een opstuwend effect op het prijspeil. Naast dat prijsopdrijvend effect is er ook nog het gevaar van levering en beschikbaarheid”, legt Hopman uit. “De oogst van graan vorig jaar was niet van de beste kwaliteit waardoor graan met een goed eiwitgehalte relatief schaars is in West-Europa (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland). Door een eventuele niet beschikbaarheid van graan uit Oekraïne gaat dat effect versterkt worden.”

Stijgende energieprijzen

Daarnaast verwacht ook de FNLI dat de energieprijzen verder zullen stijgen door het conflict. De ABN Amro zegt hierover in de sectorprognose: “Door onder meer lage voorraden en geopolitieke spanningen is de prijs van gas en elektriciteit zeer hoog. De escalatie tussen Rusland en Oekraïne geeft een opwaartse druk op de gasprijzen en veel onzekerheid voor de komende periode.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Ladessa, Nederlands producent van filet américain en diverse spreads, gaat na een faillissement een doorstart maken. Deze nieuwe kans komt er dankzij...

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

(Update) Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Economen van ABN Amro, RaboResearch en ING...