Vegaworst van oesterzwamvoetjes moet voedselverspilling tegengaan

Oesterzwamvoetjes in de vegaworst? HAS-student Rody van den Heuvel ontwikkelde deze en won daarmee de Voedselzuinigheidsaward. De worst kan nog wel beter. “Ik onderzoek of het vochtgehalte van de voetjes vooraf lager kan,” vertelt Van den Heuvel aan VMT.
Delen:

Rody van den Heuvel, student Food Innovation bij HAS Hogeschool ontwikkelde voor Frank Nouwens van het bedrijf Beefy Green het concept ‘Woesterzwam’. Dit is een vegetarische worst met 50% oesterzwamvoetjes. Hij won hiervoor de Voedselzuinigheidsaward.

Rody van den Heuvel

De award werd uitgereikt door de HAS, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank voor het meest impactvolle voedselverspillingsproject.  Het doel is zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt.

Beefy Green

Voor Van den Heuvel was het project onderdeel van de Brabantse masterclass voedselverspilling. Hij ging aan de slag met de vraag van Beefy Green. Het bedrijf levert gepasteuriseerde oesterzwamvoetjes aan de industrie maar wil ook meer producten voor consumenten maken. “Vleesvervangers zijn populair. Oesterzwamvoetjes hebben een vleesachtige structuur. Daarmee zijn we gestart.” Eerst vroeg de student aan consumenten waar ze behoefte aan hadden. “Flexitariërs hebben meestal weinig keuze tijdens het borrelmoment.” Een vegaworst was daarom het doel.

Textuur

Van den Heuvel is nog bezig met de doorontwikkeling. “De voetjes hebben veel vocht. Ik kijk hoe ik dat op voorhand kan verwijderen.” De textuur is nu wat als van leverworst. “De knak kan nog beter, net als de smaak. Door de conserveringsmiddelen is het nog wat zuur.”

“Het winnen van de award is een bekroning op mijn harde werken”, reageert hij. “Mijn doel was vooral het terugdringen van voedselverspilling. In deze tijd mag en hoeft er ook geen voedsel meer verspild te worden. Woesterzwam is een uniek concept waar ik heel trots op ben.”

HAS Food Experience 2022

Tijdens de veertiende editie van de HAS Food Experience op 1 februari 2022 waren er ook prijzen voor innovatieve foodprojecten. Dit zijn de projecten van 2 van de 5 winnaars:

Categorie Protein| sustainable alternative proteins
DITTO van Nienke Faas: een concept van 3 hybride worsten met een uitgesproken smaak die mannen onbewust helpt hun vleesconsumptie te reduceren zonder in te boeten op de eetbeleving. Het vlees is afkomstig van kleine slagers die hun eigen dieren slachten.

Categorie Sustainable Food systems | the food chains
Onze Markt van Hester Schilt: een nieuw coöperatief merk met als missie om een ​​eerlijke voedselketen te creëren en boeren een eerlijke prijs te betalen. Het ligt al in de supermarkt. Consumenten kunnen deelnemen in beslissingen met online vragenlijsten.