Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

Zo leid je de digitale transformatie in goede banen

De voedingsmiddelenbranche is continu in beweging. Razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, automatisering en procesoptimalisatie bieden kansen, maar er zijn ook risico's. Hoe leid je deze transitie in goede banen?

We kunnen de transitie van papier naar digitaal en vervolgens naar automatisering niet meer negeren. Het is zelfs onontbeerlijk geworden in deze markt. De digitale transformatie stelt bedrijven in staat om hun technische mogelijkheden optimaal te benutten. Een ander voordeel: het helpt bedreigingen af te wenden, waardoor data altijd veilig is.

Digitale transformatie

Of een digitale transformatie succesvol is, heeft te maken met verschillende interne en externe factoren, maar het voornaamste is de mindset van organisaties. Het is belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden: hoe stemmen we de aansluiting onderling af? Hoe zorg je ervoor dat de dataset veilig is en veilig blijft? Hoe zorg je ervoor dat ontvangen data uit de dataketen op tijd en correct wordt weergegeven? En hoe kan inkomende data zodanig worden bewerkt dat het meerwaarde heeft?

Digitale transformatie is een must, vooral voor MKB-bedrijven.”

Digitale transformatie is geen doel op zich, het is een middel om daar te komen waar andere bedrijfssectoren de stap naar voren al hebben gemaakt. Tenslotte zijn efficiency, lage kosten en snelheid juist in de voedselproductieketen een must.

QA Online

De QA Online softwaremodules van KTBA, specialist in voedselkwaliteit, Business Assurance en kwaliteitsdienstverlening, helpen om een vaste koers te varen als het gaat om digitaliseren. Zo kan je de slag maken naar toekomstbestendige kwaliteitsbeheersing van de productieketen.

Met 25 jaar aan expertise is KTBA dé adviseur voor alle QA-thema's.”

QA Online is ontstaan vanuit diverse losse toepassingen, zoals documentbeheer. Met de groei van het aantal toepassingen in verschillende modules werd het mogelijk om bedrijven binnen het netwerk van KTBA en Mérieux NutriSciences in heel Europa een volwaardige QMS-oplossing te bieden, volledig geïntegreerd in één platform. Dit platform helpt bedrijven op alle relevante QA-thema’s, van a tot z.

Software-integratie

QA Online biedt mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers en voor data als schakel in de gehele productieketen. Met software-integratie tussen partners, leveranciers, klanten en instanties is data-uitwisseling gemakkelijk, snel, goedkoop en bovendien minder foutgevoelig.

Kostenreductie

Ook bij het behalen van rendement is automatisering van cruciaal belang. Van de inkoop en kantooromgeving, het personeel en de productie, tot en met de logistiek. Hierbij staat het gebruiksvriendelijke gemak voorop: medewerkers moeten efficiënt met de software kunnen werken en snel inzicht krijgen in de processen. De initiële investering blijft beperkt tot een abonnement dat wordt afgesloten met KTBA.

Eén platform

Automatisering speelt niet alleen een doorslaggevende rol in de verbetering van kwaliteit in het productieproces, het biedt ook een oplossing voor personeelstekorten en het draagt bij aan procesoptimalisatie. Automatisering vraagt echter om kennis van uiteenlopende en branchespecifieke bedrijfsprocessen.

De softwareoplossingen zijn branchespecifiek en per item afgestemd. Dat maakt het een gerichte, taakspecifieke en kostenefficiënte toepassing voor de gebruiker. Kort gezegd: QA Online is specifiek voor producenten ontwikkeld, zodat je niet betaalt voor niet-relevante of overbodige functionaliteiten. Zo kan je tijdig bijsturen en gefundeerde beslissingen nemen.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...