Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Kwaliteitsmanagement bestaat al sinds het ontstaan van de handel in voedingsproducten. Toch duurde het tot ver in de 20e eeuw totdat ook de overheid van zich liet horen. Om de toekomst van de kwaliteitsmanager te voorspellen, moet je eerst terugblikken.

Pas aan het einde van de twintigste eeuw kwam de regelgeving echt op gang. Mede veroorzaakt door de opkomst en groei van de bio-industrie, de kritische consument, de groei van de huismerken en de globalisering van de voedselketen.

De productie van voedsel is het afgelopen decennia enorm veranderd. Er zijn drie richtingen te onderscheiden waarin het vak van de kwaliteitsmanager zich heeft ontwikkeld: health, taste en compliance.

Health

Op de vraag waar we nu met kwaliteitsmanagement staan, kunnen we niet om de volgende ontwikkelingen heen: een steeds groter aandeel ziet toe op de gezondheid (health) van de consument. De consument vertrouwt er niet meer blindelings op dat het eten dat hij tot zich neemt gezond is.

Taste

Een andere ontwikkeling is die van de smaak (taste). Het is duidelijk dat de smaak van de consument verandert. Producenten moeten continu bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe recepten die aansluiten bij die smaak. Nieuwe producten en recepten vragen op hun beurt om nieuwe grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan insecten of kweekvlees. Als kwaliteitsmanager moet je de nieuwe risico’s en gevaren helder in beeld hebben en beheersen.

Compliance

De derde ontwikkeling die we herkennen is compliance. Enerzijds is dat het voldoen aan wet- en regelgeving, maar anderzijds gaat het veel verder dan alleen het voldoen aan de minimale eisen van de wet. Recentelijk is de EU met een Farm To Fork policy gekomen. Deze ziet toe op een beleid waarbij rekening moet worden gehouden met de impact van voedselproductie op het milieu.

Maar dat niet alleen: ook de onderwerpen voedselafval (Food Waste) en voedselverlies (Food Loss) worden in het beleid meegenomen, als ook de manier waarop de productie en de logistieke keten zijn vormgegeven en onderhevig zijn aan verandering.

Sociale verantwoordelijkheid

De rol van de kwaliteitsmanager verandert steeds meer. Eind vorige eeuw was de beroepsgroep vooral bezig om de kwaliteit van producten te waarborgen. Vandaag de dag is het ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers, de transparantie van de keten, de ontwikkeling van het product naar gezond en voedzaam én de communicatie met betrekking tot de sociale verantwoordelijkheid die een voedingsmiddelenproducent draagt.

QA Online

KTBA anticipeert feilloos op deze ontwikkelingen. Mede om die reden wordt door KTBA veel geïnvesteerd in digitale oplossingen. QA online volgt daarin het productieproces van grondstof tot eindproduct. Met deze digitale oplossing ondersteunt KTBA de QA manager bij de vereisten van transparantie en de beheersing van gevaren en risico’s.

Business Assurance

Business Assurance (BA) ziet toe op de strategische keuzes die binnen iedere organisatie gemaakt moeten worden, zodat de continuïteit van levering gewaarborgd is. Met dienstverlening op het gebied van veiligheid en gezondheid helpt KTBA klanten om de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

Last but not least heeft KTBA experts in huis die je kunnen ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Doe op ongedwongen wijze kennis op over deze thema’s binnen het kleurrijke MaQazine.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...