Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Kwaliteitsmanagement bestaat al sinds het ontstaan van de handel in voedingsproducten. Toch duurde het tot ver in de 20e eeuw totdat ook de overheid van zich liet horen. Om de toekomst van de kwaliteitsmanager te voorspellen, moet je eerst terugblikken.

Pas aan het einde van de twintigste eeuw kwam de regelgeving echt op gang. Mede veroorzaakt door de opkomst en groei van de bio-industrie, de kritische consument, de groei van de huismerken en de globalisering van de voedselketen.

De productie van voedsel is het afgelopen decennia enorm veranderd. Er zijn drie richtingen te onderscheiden waarin het vak van de kwaliteitsmanager zich heeft ontwikkeld: health, taste en compliance.

Health

Op de vraag waar we nu met kwaliteitsmanagement staan, kunnen we niet om de volgende ontwikkelingen heen: een steeds groter aandeel ziet toe op de gezondheid (health) van de consument. De consument vertrouwt er niet meer blindelings op dat het eten dat hij tot zich neemt gezond is.

Taste

Een andere ontwikkeling is die van de smaak (taste). Het is duidelijk dat de smaak van de consument verandert. Producenten moeten continu bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe recepten die aansluiten bij die smaak. Nieuwe producten en recepten vragen op hun beurt om nieuwe grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan insecten of kweekvlees. Als kwaliteitsmanager moet je de nieuwe risico’s en gevaren helder in beeld hebben en beheersen.

Compliance

De derde ontwikkeling die we herkennen is compliance. Enerzijds is dat het voldoen aan wet- en regelgeving, maar anderzijds gaat het veel verder dan alleen het voldoen aan de minimale eisen van de wet. Recentelijk is de EU met een Farm To Fork policy gekomen. Deze ziet toe op een beleid waarbij rekening moet worden gehouden met de impact van voedselproductie op het milieu.

Maar dat niet alleen: ook de onderwerpen voedselafval (Food Waste) en voedselverlies (Food Loss) worden in het beleid meegenomen, als ook de manier waarop de productie en de logistieke keten zijn vormgegeven en onderhevig zijn aan verandering.

Sociale verantwoordelijkheid

De rol van de kwaliteitsmanager verandert steeds meer. Eind vorige eeuw was de beroepsgroep vooral bezig om de kwaliteit van producten te waarborgen. Vandaag de dag is het ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers, de transparantie van de keten, de ontwikkeling van het product naar gezond en voedzaam én de communicatie met betrekking tot de sociale verantwoordelijkheid die een voedingsmiddelenproducent draagt.

QA Online

KTBA anticipeert feilloos op deze ontwikkelingen. Mede om die reden wordt door KTBA veel geïnvesteerd in digitale oplossingen. QA online volgt daarin het productieproces van grondstof tot eindproduct. Met deze digitale oplossing ondersteunt KTBA de QA manager bij de vereisten van transparantie en de beheersing van gevaren en risico’s.

Business Assurance

Business Assurance (BA) ziet toe op de strategische keuzes die binnen iedere organisatie gemaakt moeten worden, zodat de continuïteit van levering gewaarborgd is. Met dienstverlening op het gebied van veiligheid en gezondheid helpt KTBA klanten om de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

Last but not least heeft KTBA experts in huis die je kunnen ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Doe op ongedwongen wijze kennis op over deze thema’s binnen het kleurrijke MaQazine.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Een Japans bedrijf heeft een terugroepactie voor brood uitgevaardigd na de ontdekking van resten van een rat in twee pakken brood.

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen grillworst, onjuiste houdbaarheidsdatum op ei- en rundvleesschotel

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen grillworst,...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...