Voedselverspilling tegengaan? Voucherregeling 2022 is open

Voedselverspilling tegengaan? Voucherregeling 2022 is open

Om innovaties voor een circulaire voedselketen te stimuleren, opent Samen Tegen Voedselverspilling ook in 2022 haar voucherregeling. Ondernemers en organisaties met een goed idee om voedselverspilling te voorkomen of voedselreststromen te verwaarden, kunnen kennis en expertise of een financiële bijdrage ontvangen.

Met deze bijdrage kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun business cases verder ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De vouchers worden financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en Rabobank, met ondersteuning van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Wageningen University & Research (WUR) levert kennis en expertise.

Helft kosten vergoed

Een voucher, waarvan de waarde ligt tussen € 5.000 en € 17.500, vergoedt de helft van de kosten van het project. De andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De belangrijkste criteria waarop aanvragen worden beoordeeld: het voorstel moet zich primair richten op het tegengaan van voedselverspilling; het innovatieve karakter; en de potentiële impact die ermee gerealiseerd wordt. Alle voorwaarden van de regeling en het aanvraagformulier zijn hier te vinden.

Maatschappelijke impact

‘Met een voucher geven we een ondernemer een duwtje in de rug om zijn of haar innovatieve idee in de praktijk te brengen’, aldus Alain Cracau, hoofd Duurzame Transities bij Rabobank. ‘Binnen de voucherregeling van vorig jaar zagen we al veel inspirerende business cases om reststromen te voorkomen of waardevol te verwerken. Ook dit jaar willen we nog meer bedrijven uit de keten inspireren om – door te innoveren tegen voedselverspilling – zowel maatschappelijke als economische impact te maken.’

Kennisvragen

‘Bij het toepassen van innovaties om verspilling tegen te gaan zijn er vaak nog kennisvragemn’, zegt Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss and Waste Prevention bij WUR. ‘Experts van WUR kunnen binnen deze regeling ingezet worden voor een advies, een validatie, een haalbaarheidsonderzoek of een workshop, waarmee het bedrijf de volgende stap kan zetten op weg naar #verspillingsvrij.’

Innovaties circulaire voedselketen

In 2021 ontvingen ondernemers uit verschillende branches een voucher, waarna zij vol enthousiasme aan de slag gingen om hun innovaties in de praktijk toe te passen.

Wendy Noordzij

Wendy Noordzij

Freelance redacteur VMT en Bakkerswereld