Young QA: 'Welke eigenschappen moet een kwaliteitsmanager hebben?'
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Wetgeving vormt de rode draad in de werkzaamheden van kwaliteitsmanagers. Waar wetgeving soms helpt, kan het in andere gevallen juist voor discussies zorgen. Hoe kan je als kwaliteitsmanager het beste omgaan met levensmiddelenwetgeving? VMT zet 5 tips van QA'ers op een rij.
Snelle microbiologische methodes zijn hot. Maar sneller betekent niet altijd nieuw of complex. Soms zit de echte winst in het optimaliseren van vertrouwde technieken. En precies daarin schuilt de kracht van deze slimme klassiekers.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.
Wells Enterprises heeft meer dan 60.000 liter ijs van de markt gehaald vanwege mogelijke plasticverontreiniging. Het gaat om producten geproduceerd in een fabriek in Iowa.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Vacuümverpakte verse tonijn met te hoge histaminegehaltes heeft geleid tot meerdere terughaalacties bij grote retailers en kleinere visverkopers. De eerste recall vond plaats in Frankrijk in januari. Eind februari volgde een tweede grote terugroepactie van de Franse producent Mericq. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid en beheersmaatregelen in de visketen.
Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.
De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.