Duurzaamheid is in snel tempo uitgegroeid tot een strategisch thema. Nieuwe Europese wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), verplicht grote bedrijven vanaf 2026 tot gestructureerde rapportering over hun ecologische en maatschappelijke impact. Maar ook kleinere bedrijven — midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo) in België — zullen hiermee te maken krijgen.
“Wij verwachten dat grote klanten straks systematisch duurzaamheidsgegevens zullen opvragen bij hun toeleveranciers”, zegt Sam van Gerwen, QESH-verantwoordelijke en actief lid van het duurzaamheidsteam bij Lavetan. “Als mkb of kmo kun je daar maar beter tijdig op voorbereid zijn.”
Al twee jaar bouwen aan bewust beleid
Lavetan werkt al meer dan twee jaar aan het structureel integreren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Dat is geen eenmansinitiatief, maar een gezamenlijke inspanning van collega’s uit diverse afdelingen, ondersteund door het management.
Zo werd onder begeleiding van externe experten een workshop georganiseerd om de duurzame visie aan te scherpen en een duidelijke richting te bepalen. In samenwerking met studenten energiebeheer werd bovendien een energie-audit uitgevoerd, waarvan de bevindingen concrete input leverden voor verdere acties.
Van analyse naar actie
Een van die acties was het in kaart brengen van het stroomverbruik per toestel, samen met de analyse van het dagelijkse verbruikspatroon. Daaruit bleek dat enkele oudere warmwaterbaden buiten proportie veel elektriciteit verbruikten. Ze zijn inmiddels opgenomen in een vervangingsplan.
Door deze opstart te spreiden, werd de piek afgevlakt”
Daarnaast werd ’s ochtends een piekbelasting vastgesteld doordat alle toestellen gelijktijdig opstartten. Door deze opstart te spreiden, werd de piek afgevlakt. Verder kiest Lavetan bewust voor een energieleverancier die 100% hernieuwbare stroom uit zon en wind levert, en wordt ongeveer 25% van de elektriciteit op eigen site opgewekt via zonnepanelen.
Strategische keuzes onderbouwen met data
Een duurzaamheidsbeleid dat op data is gebaseerd, maakt het mogelijk om onderbouwde strategische keuzes te maken. Daarom bracht Lavetan zijn carbon footprint in kaart, beginnend met scope 1 en 2 — de directe uitstoot (zoals gasverbruik en bedrijfswagens) en de indirecte uitstoot via aangekochte energie.
“Het geeft je een duidelijk beeld én richting”, zegt Van Gerwen. “Kiezen we bij investeringen voor materialen met lagere CO₂-impact? Kunnen we energie efficiënter gebruiken of spreiden?” De footprint vormt een visueel en inhoudelijk sterk fundament voor verdere verduurzaming en toont stakeholders dat je verantwoordelijkheid neemt — ook zonder wettelijke verplichting.
Voorbereiden op rapporteringsverplichting
Hoewel mkb/kmo’s voorlopig niet onder de CSRD vallen, neemt de druk toe om ook in de keten transparant te rapporteren. Daarom ontwikkelde de Europese Commissie een toegankelijk alternatief: het VSME-rapport (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs). Dit model helpt kleinere ondernemingen bij hun eerste stappen richting gestructureerde duurzaamheidsrapportering. “Het is een goed startpunt om in eigen tempo te groeien in transparantie”, aldus Van Gerwen. Lavetan onderzoekt momenteel hoe dit rapport op termijn kan worden ingevoerd.
Werken met de SDG’s als kompas
Als leidraad voor het beleid gebruikt Lavetan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen bestrijken drie domeinen: sociaal, ecologisch en economisch. Binnen het VCDO-programma van VOKA worden jaarlijks vijf SDG’s geselecteerd die als strategisch kader dienen. “Ze maken duurzaamheid concreet en tastbaar”, zegt Van Gerwen. “En ze dwingen je breder te denken dan CO₂ alleen. Denk aan welzijn, gelijkheid, afvalreductie of lokale betrokkenheid.”
Ze maken duurzaamheid concreet en tastbaar”
De duurzaamheidsinspanningen zijn lokaal verankerd, maar sluiten aan op het bredere beleid van GBA Group.— de internationale laboratoriumorganisatie waarvan Lavetan deel uitmaakt. Zo ontstaat een geloofwaardige aanpak, gedragen door het hele team.
Kleine stappen, groot effect
Duurzaam ondernemen hoeft niet groots of complex te zijn. Bedrijven kunnen vandaag al impact maken door te meten, analyseren en strategische keuzes te maken. Denk aan circulaire aankopen, energiebesparing of het kiezen van leveranciers die groene stroom leveren. Zoals Sam van Gerwen het samenvat: “Duurzaamheid is geen vrijblijvende ambitie meer. Het is een essentieel onderdeel van toekomstgericht ondernemen. En dat begint met inzicht.”
Dit artikel is gesponsord door Lavetan.