Gesponsord

Nutrilab: brede expertise in voedselkwaliteit en -veiligheid

Nutrilab: brede expertise in voedselkwaliteit en -veiligheid

Wie Nutrilab zegt, denkt vaak aan allergenenonderzoek. Toch is dat slechts één van de vele specialismen van het laboratorium in Giessen.

“Veel bedrijven kennen ons van één type analyse, maar weten niet precies welke andere onderzoeken wij ook kunnen uitvoeren”, zegt Marvin Overbeeke, operationeel directeur en sinds januari verantwoordelijk voor het complete laboratorium van Nutrilab. “Juist de breedte van ons pakket is interessant voor voedingsmiddelenbedrijven."

Niet alleen maar een voedingswaardebepaling

Een belangrijke kernwaarde van Nutrilab is servicegerichtheid. Daarbij gaat het niet alleen om het uitvoeren van standaardanalyses, maar ook om advies over de juiste analyse alsook het kritisch beoordelen van de uitkomsten. “Wij geven nooit klakkeloos resultaten door, maar bespreken graag met de klanten de resultaten als daar reden voor is”, vertelt Overbeeke.

Een concreet voorbeeld kwam naar voren bij de analyse van kaas. “Bij geraspte kaas vonden we afwijkende waarden. Dat bleek te komen doordat er zetmeel aan geraspte kaas wordt toegevoegd. Voor een producent lijkt dat misschien een detail, maar het betekent wel dat de analyses hiervoor anders moeten zijn. Zo’n bevinding laat zien waarom het belangrijk is om verder te kijken dan alleen de getallen en met de klant in gesprek te gaan.” 

Vetzuuranalyse en toegevoegd omega-3

Binnen de voedingswaardebepaling vormt ook vetzuursamenstelling een belangrijk onderdeel. Daarmee kunnen bijvoorbeeld verzadigde vetzuren in kaart worden gebracht, maar kan ook het gehalte aan omega-3 onderzocht worden. “Zo’n analyse kan dienen om een claim te onderbouwen, maar ook om mogelijke voedselfraude op te sporen”, legt Overbeeke uit. “Met de analyse van de vetzuursamenstelling kan bijvoorbeeld worden onderbouwd of olijfolie wel zuivere olijfolie is, en kan dus worden onderzocht of er sprake is van voedselfraude.” 

De komende jaren zet Nutrilab in op verdere verbreding en verdieping van het analysepakket.
De komende jaren zet Nutrilab in op verdere verbreding en verdieping van het analysepakket.

Labelchecks voor extra zekerheid

Nutrilab maakt, in samenwerking met Schouten Advies, verhandelbaarheidsrapporten waarvoor labelchecks worden uitgevoerd. Hierbij wordt gecontroleerd of de claims en waarden op verpakkingen daadwerkelijk overeenkomen met de analyseresultaten. VMT publiceerde eerder al over deze samenwerking en het opstellen van verhandelbaarheidsrapporten, die producenten helpen om compliant te blijven met wetgeving en consumenten niet te misleiden. 

Pesticidenanalyses in het kader van voedselveiligheid

Naast voedselkwaliteit is voedselveiligheid ook een belangrijke pijler, en werkt Nutrilab bijvoorbeeld aan een steeds completer pakket op het gebied van pesticidenanalyse. Het laboratorium beschikt nu over geaccrediteerde methoden om honderden pesticiden te detecteren in uiteenlopende voedingsmiddelen. Daarbij wordt nauw aangesloten, en getoetst op, de Europese wetgeving, die continu in beweging is.  

 “Wij breiden ons pakket steeds verder uit, zodat we nog beter, completer en sneller resultaat kunnen leveren”, aldus Overbeeke. 

Mycotoxines: een groeiende uitdaging

De relatie tussen pesticidengebruik en mycotoxines is ook een belangrijk aandachtspunt. “Als je minder fungiciden inzet, neemt de kans op schimmels en daarmee op mycotoxines toe. Dat maakt het des te belangrijker om beide te monitoren”, legt Overbeeke uit. “De Europese Unie verlaagt tegelijkertijd de toegestane grenswaarden van mycotoxines en start monitoring op mycotoxines die nog niet in de normen zijn vastgelegd. Dat maakt dit onderwerp de komende jaren nog belangrijker.” 

Naast voedselkwaliteit en voedselveiligheid, werkt Nutrilab aan een steeds completer pakket op het gebied van pesticidenanalyse.
Naast voedselkwaliteit en voedselveiligheid, werkt Nutrilab aan een steeds completer pakket op het gebied van pesticidenanalyse.

Nutrilab anticipeert op deze trend door methodes verder te ontwikkelen en capaciteit uit te breiden. Daarmee wil het laboratorium klanten ondersteunen bij het voldoen aan steeds strengere eisen. 

Risicogestuurde controles in Europa

De analyses die Nutrilab uitvoert, staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een breder risicogestuurd controlesysteem binnen de EU. “Niet elke partij van een product in de supermarkt wordt gecontroleerd”, gaat Overbeeke verder. “Het is gebaseerd op risicoprofielen. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld één op de vier partijen van een bepaald product uit Nederland getest wordt, maar bijvoorbeeld elke partij van datzelfde product die buiten Europa zijn oorsprong heeft. Bij overschrijdingen gaat het risicoprofiel omhoog en moeten er meer analyses uitgevoerd worden.” 

Dat systeem wordt gedreven door het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Nutrilab levert via zijn analyses een bijdrage aan signalering en borging van voedselveiligheid, waarbij het laboratoriumanalyses van velerlei voedingsmiddelen kan uitvoeren.

Allergenen en andere specialismen

Allergenen hebben al vaker in de spotlight gestaan en het blijft een belangrijk aandachtsgebied. Overbeeke: “Met allergenenanalyses onderscheiden wij ons echt. Maar daarnaast doen we ook veel met microbiologie, zoals onderzoek naar salmonella en listeria, waarmee we onze klanten kunnen helpen.” Daarmee benadrukt hij opnieuw de breedte van het pakket. 

Die veelzijdigheid is belangrijk voor Nutrilab. Voor klanten betekent het namelijk dat ze niet voor elk type analyse naar een ander laboratorium hoeven uit te wijken, maar bij één partij terecht kunnen. “Als Nutrilab een analyse niet zelf uitvoert, werken we samen met collega-laboratoria om het volledige pakket aan te kunnen bieden en hierin de klanten te kunnen ontzorgen.” 

Toekomst en groei

De komende jaren zet Nutrilab in op verdere verbreding en verdieping van het analysepakket. “Onze ambitie is om klanten nog completer te bedienen, zowel op het gebied van voedselveiligheid als voedselkwaliteit”, zegt Overbeeke. “Wetgeving verandert voortdurend en wij bewegen daarin mee. Zo kunnen we onze klanten helpen om voorbereid te zijn op de eisen van morgen.” 

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.