Gesponsord Zo ondersteunt Nutrilab bedrijven bij voedselveiligheid
Wie Nutrilab zegt, denkt vaak aan allergenenonderzoek. Toch is dat slechts één van de vele specialismen van het laboratorium in Giessen.
GesponsordWie Nutrilab zegt, denkt vaak aan allergenenonderzoek. Toch is dat slechts één van de vele specialismen van het laboratorium in Giessen.
Voor abonneesVlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
Voor abonneesMarcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen University & Research (WUR). Al meer dan twintig jaar werkt hij met verschillende micro-organismen uit voedsel, 'the good, the bad and the ugly', zoals hij het zelf verwoordt. Onlangs kreeg hij voor zijn verdiensten de Europe Food Safety Award. Zwietering voelt zich vereerd door de oeuvreprijs, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. "Er zijn uitdagingen genoeg!"
Voor abonneesDe eigenaren van het voormalige Michelinsterrenrestaurant Fuji no Kura in Japan zijn gearresteerd nadat minstens 79 mensen ziek werden van voedsel dat zij serveerden. De familie achter het restaurant zou herhaaldelijk voedselveiligheidsregels hebben overtreden, ondanks waarschuwingen van lokale autoriteiten.
Voor abonneesEr is onderzoek gestart naar een nieuwe uitbraak van hepatitis A-infecties. Tot nu toe zijn er vijf patiënten bevestigd. De bron van de besmetting is nog onbekend en ook over de leeftijd en woonplaats van de patiënten is niets bekendgemaakt.
Voor abonneesIn april 2025 werden wereldwijd meerdere voedingsproducten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde materialen. Deze recente recalls benadrukken de noodzaak voor voortdurende waakzaamheid en verbetering van voedselveiligheidsmaatregelen.
Voor abonneesDonald Trump zet zijn dereguleringsoffensief voort met directe gevolgen voor de Amerikaanse voedselautoriteit FDA. Wat betekent dat voor de voedselveiligheid in de Verenigde Staten en daarbuiten?
Voor abonneesIn maart is het aantal norovirusinfecties fors gestegen, met het hoogste aantal meldingen in jaren. De toename wijst op een seizoensgebonden piek, maar roept ook vragen op over preventiemaatregelen in de voedselketen.
Voor abonneesEen nieuwe CDC-studie biedt waardevolle data over welke voedselcategorieën voor de meeste ziektegevallen zorgen.

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.