NVWA vervangt Informatieblad 85 door Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

NVWA vervangt Informatieblad 85 door Handboek Levensmiddelenmicrobiologie
Beeld: NVWA

NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit Handboek vervangt Informatieblad 85. In het Handboek gaat de NVWA in op wettelijke regels over levensmiddelenmicrobiologie. Op 2 juli is er een VMT webinar over dit onderwerp.

Het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie is volgens de NVWA voor bedrijven die voedsel produceren, verwerken of distribueren. In het Handboek staat onder andere uitleg over het uitvoeren van Listeria monocytogenes studies. Daarbij gaat de NVWA ook in op het nieuwe Technical Guidance Document (TGD) en op (aankomende) veranderingen in wetgeving.

Belangrijkste wijzigingen Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

Infoblad 85 wordt nu het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het Handboek bevat enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van Infoblad 85:

  • Structuur: het Handboek is beter doorzoekbaar
  • Actuele inhoud: in het Handboek zijn actuele versies van wetgeving en guidance documenten verwerkt
  • Breder kader: Informatieblad 85 richtte zich vooral op Verordening 2073/2005. Het Handboek plaatst deze verordening binnen de bredere context van nationale en Europese wet- en regelgeving over levensmiddelenmicrobiologie.
  • Toevoegingen: het Handboek bevat nieuwe hoofdstukken over omgevingsonderzoeken en monitoring door de NVWA

VMT Webinar Handboek Levensmiddelenmicrobiologie

Wat wordt er precies gewijzigd in het Infoblad 85 nu het omgedoopt wordt tot het NVWA Handboek Microbiologie? Welke verwachtingen gelden er nu voor producenten van levensmiddelen? En hoe moet je als bedrijf omgaan met bijvoorbeeld Listeria-studies, challenge-testen en omgevingsonderzoek? De NVWA neemt je tijdens deze VMT webinar mee door de nieuwe structuur van het handboek, de relevante Europese regelgeving (Verordening (EG) Nr. 2073/2005) en actuele technische richtlijnen. Van verantwoordelijkheid en houdbaarheid tot trendanalyses en alternatieve analysemethoden: alles komt aan bod. Tijdens het webinar is er ruimte voor vragen vanuit de praktijk. Een uitgelezen kans om direct in gesprek te gaan met de toezichthouder en goed voorbereid te zijn.

Sprekers

Charlotte Verbart, Senior adviseur microbiologische veiligheid van levensmiddelen bij NVWA
Paul in 't Veld, Senior Scientist bij NVWA
Coen van der Weijden, Senior Inspecteur bij NVWA

Aanmelden voor het webinar kan hier

Stel hier alvast je vraag over het Handboek Microbiologie van NVWA.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. 'Vleesvervanger houdt fixatie op dierlijk in stand': andere routes naar plantaardiger voedselsysteem nodig
  2. Voor abonneesZo bereid Go-Tan zich voor op duurzaamheidswetgeving: 'Constante aanpassingen zorgen voor jojobeleid'
  3. Hof van Justitie beperkt gebruik van gezondheidsclaims voor botanicals
  4. Voor abonneesVeilig exporteren naar de VS: aandachtspunten en tips voor geldende wetgeving
  5. Realtime kwaliteitscontrole bij dranken en zuivel: zo kan optische sensor tijd besparen
  6. Jumbo laat Bake Five vallen en kiest voor brood van Goedhart
  7. Voor abonneesMeerdere landen waarschuwen tegelijkertijd voor listeria in voedingsproducten
  8. Zo puzzelde Nestlé aan de recepturen van vleesvervangers
  9. Voor abonneesInfectiewond voedselverkoper oorzaak voedselvergiftiging op Thaise school
  10. NVWA breidt openbaarmaking inspectieresultaten voedselveiligheid uit
  1. Voor abonneesGrootschalige voedselvergiftiging door besmette döner kebab
  2. Startup maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker: 'Plantaardig is geen compromis, maar de standaard'
  3. Politie: cannabis in snoep komt niet bij Haribo vandaan (update)
  4. Rival Foods haalt investering op voor opschaling plantaardige vleesproductie
  5. Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen
  6. Voedselverlies in fabriek: snijverlies, menselijke fouten en kwaliteitsissues grootste boosdoeners
  7. Voor abonneesWorld Food Safety Day 2025 zet wetenschap in de kijker
  8. Voor abonneesOnrust in Amerika over nieuwe voedselveiligheidswetgeving
  9. Lantmännen Unibake kijkt holistisch naar klimaatimpact: 'We willen minder energieverbruik in volledige keten'
  10. Dierenactivisten zitten mogelijk achter brand bij Plukon