Carmen Groeneveld
Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Niet de NVWA, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat handhaven op het gebruik van duurzaamheidsclaims in de voedingsindustrie. Duurzaamheidsclaims mogen niet misleidend zijn, en moeten daarbij voldoen aan vele eisen. Maar hoe gaat het handhavingsbeleid van de ACM eruit zien? Waar moeten voedselproducenten op letten? VMT sprak met Willemien Steketee, medewerker toezicht bij de ACM.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
STARTUP BELICHT - Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.
De Consumentenbond stelt na onderzoek dat Unilever 'op grote schaal misleidende duurzaamheidsclaims gebruikt'. Volgens de bond bevat meer dan de helft van honderden onderzochte producten een niet kloppende duurzaamheidsclaim. De Consumentenbond roept de ACM op om op te treden tegen Unilever.
NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit Handboek vervangt Informatieblad 85. In het Handboek gaat de NVWA in op wettelijke regels over levensmiddelenmicrobiologie. Op 2 juli is er een VMT webinar over dit onderwerp.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met John Bouwman en Vera Wolvekamp van Go-Tan over hoe zij hiermee omgaan. "Een deel van onze voorbereiding voelt als voor niks." Dit is het vierde artikel in een serie.
Producenten moeten vanaf 1 januari 2026 voldoen aan het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid. Maar hoe pak je dit praktisch aan? Wat zijn tips en trucs van experts. Tijdens dit VMT webinar op woensdag 3 september geven Marloes Kneppers (FNLI) en Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) een praktische update.
STARTUP BELICHT - Startup Goodoo maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker. Volgens de ondernemers is plantaardig de toekomst. Ook stelt de startup dat ze eerlijk willen zijn over ingrediënten door geen suiker toe te voegen. VMT sprak met mede-eigenaar Roderick Verplanken over de ontwikkeling en verdere plannen.
Scale-up Rival Foods haalde €10 miljoen op in een Series B financieringsronde. Met deze financiering wil Rival Foods de productiecapaciteit in de fabriek in Geldrop verdubbelen. Daarnaast wil de scale-up de gepatenteerde productietechnologie opschalen.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Richard Gerards en Floris van der Pouw van FrieslandCampina. "Het is lastig om de theorie in de praktijk te brengen." Dit is het derde artikel in een serie.