Carmen Groeneveld
Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Redacteur VMT
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Voor abonneesDuurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Roland van Loon, Chief Sustainability Officer bij Van Loon Group. "Je moet appels met appels vergelijken." Dit is het negende artikel in een serie.
Voor abonneesMet de huidige toenemende klimaatproblemen en duurzaamheidswetgeving, zet Fairtrade Original een volgende stap naar duurzaamheid. Het merk introduceert biobased koffiecups van hernieuwbare plantaardige grondstoffen. Hoe pakte het merk dit aan? VMT sprak met Lena Knoerzer, Product en Sourcing Manager Koffie.

De NVWA publiceert op haar site een Q&A over het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid dat per 1 januari 2026 ingaat. De Q&A is deels gebaseerd op vragen die tijdens het VMT Food Law Event gesteld werden, en vragen die op andere manieren binnenkwamen.

Lidl, Aldi en Colruyt roepen in België verschillende Sinterklaasschuimpjes terug vanwege de mogelijke aanwezigheid van de minerale olie MOAH. De schuimpjes komen allen van dezelfde producent. Het gaat om 70.000 teruggeroepen zakken, meldt het FAVV.

Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens dit (voor abonnees gratis) webinar op woensdag 3 december vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.
Voor abonneesHoewel de kritiek op eiwitrijke producten in de media aanzwelt, blijven eiwitrepen en -poeders een robuuste megatrend. Prinsen Berning zit als producent van eiwitrijke producten op de 'flow' van deze golf en investeert daarom flink in R&D. De categorie vraagt om constante doorontwikkeling en de kern van de innovatie zit op smaak en textuur. Henrico Drent (CCO) en Petra den Dikken (Director R&D-, Quality- & Sustainability) vertellen hoe zij productontwikkeling aanpakken.

STARTUP BELICHT - Startup Fabafull maakt plantaardige muffins van favabonen. Hiermee wil de startup plantaardig eten zo aantrekkelijk en duurzaam mogelijk maken. Voor de ontwikkeling werkte de startup samen met onder andere de HAS en Hogeschool Inholland. VMT sprak met oprichter Roland Tabor over de ontwikkeling en verdere plannen van de startup.

Unilever stopt met onduidelijke duurzaamheidsclaims op verpakkingen, na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat onder meer om claims zoals 'duurzaam geteelde pinda's', 'duurzaam verbouwde groente' of 'duurzame verpakking'. Die zijn volgens de toezichthouder onduidelijk voor consumenten.
Voor abonneesDuurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Yigit Ispir (Projectleider Duurzaamheid), Phong Le (QESH Manager) en Martijn Koenders (Directeur) van Pally Biscuits. "Het voelt als een doolhof waar je niet uitkomt." Dit is het achtste artikel in een serie.

De Europese Commissie stelt voor om de Ontbossingswetgeving (EUDR) te versimpelen. Zo wordt de wetgeving in de eerste helft van 2026 niet gehandhaafd. Ook krijgen mkb-bedrijven een phase-in periode van 12 maanden, waardoor de wetgeving voor hen vanaf 30 december 2026 van kracht wordt. Daarnaast stelt de EC nog enkele andere versoepelingen voor.