Due diligence onderzoek bij overname: 10 zaken waar je op moet letten

Due diligence onderzoek bij overname: 10 zaken waar je op moet letten

Tijdens en na een periode van economische teruggang zijn bedrijven meer dan eens op overnamepad. Op het moment dat de overname op hoofdlijnen rond is, wordt vaak het voorbehoud gemaakt van een due diligence onderzoek. Helaas beperkt die zich vaak enkel tot de financiële aspecten.

Due diligence heeft vaak te weinig oog voor de kwaliteit van de organisatie en het product dat wordt geproduceerd. Afnemers van de overgenomen organisatie stellen vaak de eis dat een bedrijf (GFSI approved) gecertificeerd is. Soms wordt het certificaat van de organisatie vlak na overname ingetrokken waardoor de continuïteit van de overgenomen organisatie in het gedrang komt.

Precies daarom is het aan te raden om bij overnames niet alleen te kijken naar de financiële boekhouding, maar om het gehele kwaliteitssysteem tegen het licht te laten houden. Bij voorkeur door een onafhankelijke organisatie. Het gaat in dit geval om een due diligence onderzoek op gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.

Verschil met risicoanalyse

Een due diligence onderzoek is bedoeld om onafhankelijk, objectief en feitelijk te beoordelen hoe goed een organisatie in staat is om aan de voorwaarden van een voedselveiligheidsprogramma te voldoen. Een ander doel is om te beoordelen of aan de wetgeving en klantwensen wordt voldaan. Het verschil met een risicoanalyse is dat deze zich focust op specifieke onderwerpen zoals hygiëne, milieu en veiligheid en bovendien vaak vanuit de organisatie wordt geïnitieerd. Het inleiden van een due diligence gebeurt echter meestal vanuit de overnemende partij.

Een due diligence onderzoek op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid gaat uit van de gedachte dat de prestaties van de onderneming samenhangen met de kwaliteit die vanuit de organisatie wordt nagestreefd. Een dergelijk onderzoek staat min of meer voor de oren en ogen van de kopende organisatie. Verbeterpunten worden met het onderzoek blootgelegd.

10 eigenschappen

Het kwaliteit- en voedselveiligheidsonderzoek omvat:

  1. Beoordeling van de bedrijfsvoering (organisatie, processen, monitoring) en een evaluatie van veiligheidsrisico’s en de kans op (voedsel)fraude.
  2. De beoordeling van de voedselveiligheidstechnologie en van gebouwen en machines m.b.t de voorschriften van voedselveiligheid.
  3. Beoordeling of de organisatie voldoet aan de relevante wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en productkwaliteit.
  4. De beoordeling of werknemers voldoen aan de voorgeschreven werkwijze.
  5. Onderzoek of de medewerkers voldoende zijn geschoold om voedselveilig te kunnen werken.
  6. Een beoordeling door een specialist m.b.t. de risicoanalyses, het HACCP plan, validaties en verificaties waarbij elk afzonderlijk proces wordt beoordeeld.
  7. Een advies m.b.t. het product testprogramma.
  8. Een beoordeling m.b.t. de werkwijze die gehanteerd wordt voorafgaand aan het productieproces.
  9. Een kritische blik op de ongediertebestrijding. Hoe ziet het proces eruit en hoe wordt dit nageleefd?
  10. Beoordeling van de recente audits door certificerende instellingen alsmede van leveranciersbeoordelingen van afnemers.

Rapportage

Het resultaat van het due diligence onderzoek op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid is een rapportage over de stand van zaken, met een oordeel van waaruit verdere aanbevelingen worden gedaan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KTBA.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde olijven

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: amandelen in gevulde olijven,...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: dsm-firmenich verkoopt visolie-activiteiten

Bedrijfsovernames in voeding 2024: dsm-firmenich verkoopt...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Foto: Shutterstock

Mycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen

Het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft veelgestelde vragen en antwoorden over schimmels en mycotoxinen in voedingsmiddelen...

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van microdosingproducten

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van...

Nu duidelijk is dat de stof muscimol de oorzaak is van de ziekten door het consumeren van producten van het bedrijf Diamond Shruumz, roept het...

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Een man die op een melkveebedrijf in het noordoosten van Colorado werkt, is de vierde mens in de Verenigde Staten die dit jaar positief test op...

Foto: Shutterstock

Salmonella in rauwe melk maakt 165 mensen ziek, vooral jonge kinderen

In Amerika werden 165 mensen ziek na het drinken van rauwe melk uit Californië. Volgens de eigenaar van het melkveebedrijf was één koe besmet met...

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten...