Terugblik: Food Safety Event 2025 in beeld

Terugblik: Food Safety Event 2025 in beeld
Beeld: Koos Groenewold

Op donderdag 20 november kwamen ruim 350 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Jaarbeurs in Utrecht. Veel voedselveiligheidsonderwerpen passeerden de revue. Ook was er veel ruimte om te netwerken. In dit artikel een terugblik op de dag.

De dag begon met een warm welkom door dagvoorzitter Willem Paul de Mooij, die ons meenam in voedselveiligheid in zijn persoonlijke leven. Vervolgens werd de dag geopend door wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal, auteur van het boek 'Paniek om niets'. Hij nam ons mee in de 'hysterie rondom contaminanten' en vertelde meer over of die paniek nu terecht is. Met harde cijfers en relativerende humor liet hij zien dat ‘nul risico’ een illusie is en overregulering contraproductief kan zijn. Vervolgens vertelde Saskia van Ruth, Professor of Food Supply Chain Intergrity, University College Dublin, meer over voedselfraude. Op een interactieve manier nam ze ons mee in de wereld van voedselfraude en de integriteitsrisico's die ons allen kunnen raken.

Handboek NVWA, proceswater en voedselzekerheid

In ronde 1 van de breakouts namen Aldo Evers (Normec), Paul in 't Veld (NVWA), Coen van der Weijden (NVWA) en Charlotte Verbart (NVWA) ons mee in het Handboek Microbiologie. Zij beantwoorden eerder gestelde vragen vanuit de doelgroep. In een tweede sessie vertelden Ewoud Buter (Smart Wash Solutions) en Prof dr. Imca Sampers (Associate Professor, UGent) meer over het gebruik van proceswater en de bijkomende risico's in de voedingsindustrie. Tot slot nam Petra Berkhout (WUR) de bezoekers mee in hoe we omgaan met voedselzekerheid in een crisissituatie.

Grondstofgevaren, AI en voedselfraude

In ronde 2 van de breakouts namen Hugo Pol (Vion) en Ard van der Woude (Précon) ons mee in de praktische implementatie van borging van voedselveiligheid in grondstoffen. Daarnaast in een tweede sessie vertelden Bas van der Velden en Floor van Meer (WFSR) meer over de CHEFS-AI-database en hoe producenten dit kunnen toepassen voor voedselveiligheid. Tot slot vertelden in de derde sessie Saskia van Ruth (University College Dublin), Hans van der Moolen (Eurofins) en Frank Cederhout (Deloitte) meer over welke maatregelen écht effectief zijn om fraude te voorkomen of tijdig te signaleren.

Voedselveiligheidsperceptie, minerale oliën en kwaliteitsmanagement

In het laatste blok vertelden Nicolette Quaedvlieg (GroentenFruit Huis), Wieke van der Vossen-Wijmenga (Voedingscentrum) en Kirsten Sweens (Driscoll’s) meer over wat voedselveiligheid bepaalt. Zijn het wetenschappelijke feiten, wettelijke normen of de maatschappelijke perceptie? In de tweede sessie vertelden Bas van Driel (Lavetan), Yvette Hoffmans (WFSR) en Marchel Snieder (SD Guthrie) meer over hoe de borging van MOSH en MOAH binnen de keten in zijn werk gaat. Tot slot in een derde sessie namen Bas van Seeters (KTBA), Jacob Schilstra (KTBA) en Peter Meewisse (Hilton Foods) de bezoekers mee in de QA manager van morgen. Aan de hand van stellingen gingen de bezoekers in gesprek over waar de QA manager van de toekomst aan moet voldoen.

Plenaire afsluiting van NVWA

Tot slot nam Bernadette Ossendorp, Chief Food Safety Officer bij de NVWA, de bezoekers mee in de nieuwe koers van de NVWA. Ze vertelde meer over wat de NVWA de afgelopen jaren deed, waar zij stappen zetten en waar de komende tijd meer focus op ligt voor de toezichthouder.

Netwerken

Gedurende de dag waren er tussen de sessies door genoeg momenten om met elkaar het gesprek aan te gaan en te netwerken.

Food Safety Event 2026

Ze donderdag 19 november vast in de agenda, dan is het Food Safety Event 2026.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.