Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector. Naast vastgelegde wetgeving bestaan er ook 'andere' regels, zoals beleidsregels of infobladen van de NVWA. Op het Food Safety Event vertellen verschillende sprekers meer over de rol van pseudoregelgeving en de interpretatieverschillen tussen voedselproducenten en toezichthouders.

Op het Food Safety Event vertellen Liesbeth Oosterom, adviseur Food Law bij FNLI, en Marco Balhuizen, advocaat bij Nysingh (gespecialiseerd in voedselwetgeving), meer over de rol van pseudoregelgeving in de levensmiddelensector. Door middel van praktijkvoorbeelden illustreren Oosterom en Balhuizen hoe pseudoregelgeving juridisch en praktisch niet altijd dezelfde betekenis heeft voor levensmiddelenbedrijven en toezichthouders. 

Interpretatieverschillen van wetsteksten 

Kleine interpretatieverschillen in wetsteksten kunnen grote gevolgen hebben voor de handhaving in de praktijk, stelt Oosterom. “De wetgeving in de voedingsmiddelensector is grotendeels op Europees niveau geharmoniseerd. Maar termen als ‘snel’, ‘schadelijk’ en ‘onverwijld’ worden vaak verschillend geïnterpreteerd door toezichthouders.”  

Stem als overheid en bedrijfsleven van tevoren af hoe je zaken interpreteert, daar plukken beide partijen bij handhaving de vruchten van.”
— Liesbeth Oosterom

Volgens Oosterom kunnen innovatieve publiek-private samenwerkingen helpen om wetgeving eenduidig te interpreteren. “Samenwerking rondom interpretatie kan de omslag bewerkstelligen van “achteraf discussiëren en repareren” naar “voorkomen is beter dan genezen”. In andere woorden: stem als overheid en bedrijfsleven vooraf af hoe je zaken interpreteert, daar plukken beide partijen bij de handhaving de vruchten van.” 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in voedingsmiddelen 

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in...

PFAS, BPA of MOSH/MOAH. Voedselveiligheidsexperts waarborgen een hoofdpijndossier. Het zijn veelvoorkomende contaminanten die onbedoeld in levensmiddelen terecht komen, maar hoe belanden ze daar? Op het Food Safety Event bespreken experts verborgen voedselveiligheidsrisico's om contaminanten in levensmiddelen te voorkomen.

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde voedselveiligheid, de Codex Alimentarius, tot en met het spanningsveld tussen duurzaamheid en voedselveiligheid. Een overzicht van het boordevolle programma.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting....

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige...

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

Safe met Roos: zet de eiwittransitie kwaliteitsmanagement in beweging?

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de...

foto: shuttersstock

Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160...

Met Salmonella besmette eierschalen die waren verwerkt in diervoerder, hebben vorig jaar en begin dit jaar voor 160 zieke Nederlanders gezorgd. Via...

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in...

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens...

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?