Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research, inzicht geven over de Food Safety by Design-tool, die voedselveiligheidsrisico's identificeert. De digitale tool - die is ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Food Safety Research - ondersteunt voedselproducenten bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van producten. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.

Het algemene doel van het Food Safety by Design project is om voedselproducenten te voorzien van een data-gedreven beslissingsondersteunend instrument dat hen helpt om de productveiligheid te evalueren. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven kunnen de tool gebruiken om productieprocessen te (her)ontwerpen en als input voor HACCP.”
— Masja Nierop Groot - Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research

Microbiële en chemische contaminanten kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en kwaliteit van voedingsmiddelen. Om de hoogste kwaliteit en veiligheid te garanderen, moeten processen voortdurend worden beoordeeld op mogelijke gevaren en controlestrategieën. Dit is bijvoorbeeld relevant bij het ontwikkelen van een nieuw product of het aanbrengen van wijzigingen in bestaande producten en processen.

Volgens Masja Nierop Groot combineert het instrument voor gevarindentificatie bestaande gegevens over potentiële microbiologische en chemische gevaren in voedselingrediënten, met nieuwe informatie over potentiële gevaren die relevant zijn voor van planten afgeleide nevenstromen. ''De ingrediënten in de tool zijn voornamelijk plantaardig, hoewel zuivel en eieren ook worden meegenomen. Er worden kennisregels ontwikkeld om de invloed van processtappen, zoals verhitting of opslag, op het lot van de relevante gevaren te beoordelen. Het resultaat is een lijst van microbiële en chemische gevaren die mogelijk relevant zijn voor het voedingsproduct of productieproces in kwestie.''

Benieuwd naar dit onderwerp op het Food Safety Event? Klik dan op de banner voor het programma en om je aan te melden.

Contaminanten

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Fysische verontreiniging

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.
Voedselveiligheid

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in
  2. Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160 zieken
  3. Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher
  4. NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest
  5. R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze ingaan'
  6. Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  7. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  8. Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever van de nieuwe generatie' worden
  9. Voor abonneesZo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'
  10. Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen
  1. GesponsordZo ontwerp je een goede e-learning
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  3. Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls
  4. Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen
  5. NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed
  6. Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'
  7. Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'
  8. GesponsordWebinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'
  9. 30/01/2025 | Private Label Packaging Conference
  10. 30/01 - 31/01/2025 | Cursus Membraanconcentratie & Verdamping