Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Eurofins is een internationaal bedrijf dat haar klanten voorziet van hoogwaardig laboratoriumonderzoek en advies. Ze zijn wereldwijd marktleider op het gebied van bio-analytische testen.

Het onderwerp etikettering valt onder Eurofins Food, Feed, Water Benelux, wat weer is opgedeeld in verschillende Business Units die totaaloplossingen bieden, legt Quality consultant Wim de Grave uit: “Binnen de Business Unit Eurofins Food Safety Solutions, voeren we onder andere de label checks uit.” En dat is waar De Grave graag speciale aandacht op richt: de validatie van bereidingswijzen van producten op de verpakking. Klopt het wel wat er staat en wordt een product met die bereidingswijze veilig bereid?

Testen

De testen van Eurofins bestaan uit verschillende onderdelen: organoleptische beoordeling, bakvalidatie en laboratoriumonderzoek na bereiding. Bij organoleptische beoordeling beoordeelt Eurofins het product op uitzicht, geur, kleur en na bereiding ook op textuur en smaak. De Grave geeft als voorbeeld de bitterbal. “Als je een bitterbal klaarmaakt volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat, ga je er als consument van uit dat het product veilig is en qua structuur lekker aanvoelt in je mond. Een half bevroren bitterbal is wellicht per definitie niet onveilig om te eten, maar natuurlijk niet lekker”, zo lacht hij.

De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen”

“Aanvullend doen wij dus ook bakvalidaties om te zien of een product wel de juiste kerntemperatuur bereikt. Dat doen we om de veiligheid te controleren. De rapportages die we opleveren volstaan als validatie die gewenst is vanuit diverse GFSI-normen. Als een product niet goed wordt bereid kan dat allerlei risico’s voor de gezondheid opleveren en dat wil je natuurlijk niet als retailer.” Denk hierbij aan gevaren zoals Listeria monocytogenes en Salmonella.

Bereidingswijze

Eurofins kiest bij zijn tests de meest courante bereidingswijze die op de verpakking staat. “Dat wil zeggen de manier die de meeste consumenten zullen kiezen. Is er bijvoorbeeld de keus uit oven of magnetron, dan zullen de meeste mensen de magnetron kiezen, en wij dus ook. Maar ook koken en bakken we. We letten dan op het uiterlijk van een product, dus of het er lekker uitziet en of de geur en smaak goed is."

Maar ook zogenaamde cold spots worden in kaart gebracht: "Dan bekijken we of er na de bereiding nog koude delen in zitten. Na bereiding kunnen we verschillende analyses inzetten om de voedselveiligheid nog verder te beoordelen. Hierbij houden we rekening met wat relevant is voor het product, denk hierbij aan acrylamide dat gevormd wordt bij het bakken.”

Onafhankelijk

Retailers vragen bij Eurofins steeds vaker naar het controleren van de bereidingswijzen op verpakkingen op hun producten. “Vooral omdat ze vaak private labels voeren. Omdat ze niet zelf de producent zijn, moeten ze er op een andere manier achter komen of de kerntemperatuur wel gehaald wordt en zo de voedselveiligheid gewaarborgd is van een product dat zij zelf in de schappen hebben liggen. Als Eurofins opereren we onafhankelijk, onze uitkomsten zijn dus zeer bruikbaar voor retailers.”

Belang voor retailer

Als Eurofins vaststelt dat door het volgen van de bereidingswijze op de verpakking het product niet aan de eisen voldoet, dan volgt het advies om de verpakking te laten aanpassen. “Wij koppelen onze bevindingen terug aan de retailer en die kan ermee richting de producent stappen om het etiket aan te passen. Het is aan te raden dat te doen, zo voorkom je imagoschade. En zoiets vergaands als een recall wil je natuurlijk als retailer al helemaal niet.”

Opschalen

Eurofins is bij het testen van bereidingswijzen enkele gevaren voor de volksgezondheid tegengekomen. “Bij natuurlijke producten is een correct bereidingsadvies sowieso lastiger vanwege de natuurlijke variabiliteit. Wij adviseren producenten dan om daarmee rekening te houden bij de bereidingswijze op de verpakking en een range te vermelden in plaats van een vaststaand getal qua kooktijd.” Tevens heeft Eurofins bepaalde producten gezien waar ze organoleptisch niet heel blij van worden, maar onveilig waren ze gelukkig niet.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins Food Safety Solutions.

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Een man die op een melkveebedrijf in het noordoosten van Colorado werkt, is de vierde mens in de Verenigde Staten die dit jaar positief test op...

Foto: Shutterstock

Trends in BBQ: van crispy burger tot slow cooking

Barbecue-omzetten blijven stijgen. In de eerste zomer tijdens de coronacrisis (2020) werd barbecueën nog populairder dan dat het al was. Na een...

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren...

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook...

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor...

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar...

Onvoldoende verhitte varkenslever gerelateerd aan hepatitis...

Volgens een recent rapport was slecht gegaarde varkenslever de vermoedelijke bron van een hepatitis E-uitbraak in China in 2022.

Beeld: Shutterstock

Nationale taaleis 1169/2011: in hoeverre is dit een obstakel voor...

Eind vorig jaar deed onderzoeksbureau Ecorys onderzoek naar territoriale leveringsbeperkingen (TLB's). Hieruit blijkt dat de nationale taaleis op...