Food Safety Event 2025

Blijf bij met de laatste inzichten in voedselveiligheid

20 november 2025Jaarbeurs Utrecht

Breakouts

Ronde 1   11.30 - 12.30 uur

1A - Vervolg op het NVWA Handboek Levensmiddelenmicrobiologie: vragen uit de praktijk

Tijdens het VMT-webinar over het vernieuwde NVWA-handboek Levensmiddelenmicrobiologie kwamen zó veel vragen vanuit de industrie binnen, dat een vervolg niet kon uitblijven. In deze interactieve sessie geven experts van de NVWA en Normec Foodcare antwoord op de meest prangende vragen uit de praktijk.

De sessie start met een korte toelichting op de opbouw van het vernieuwde handboek. Daarna zoomen we in op de vragen rondom challengetesten, de aanpak van omgevingsmonitoring/onderzoek, trendanalyses, en tot slot diverse uitvoeringsvragen over houdbaarheidsstudies, productcategorieën en toezicht. De sprekers lichten vanuit hun eigen rol de technische, juridische en praktische aspecten toe. Er is volop ruimte voor vragen en discussie, zowel aan de hand van vragen uit het eerdere webinar als uit de zaal.

Sprekers:
Charlotte Verbart, Senior Inspecteur, NVWA
Paul in 't Veld, Wetenschappelijk medewerker, NVWA
Coen van der Weijden, Senior Inspecteur, NVWA
Aldo Evers, Technical Director Microbiology, Normec Foodcare

1B - Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling

Water besparen in de voedingsindustrie en tegelijkertijd bijdragen aan een hogere en meer consistente voedselveiligheid. Er is meer mogelijk dan je denkt. Door proceswater slim te behandelen met chloorhoudende desinfectantia, kun je het veilig en efficiënt hergebruiken. Dat biedt grote kansen om waterverbruik en kosten te verlagen.

Tegelijk roept dit in de praktijk veel vragen op. Wat is toegestaan? Hoe waarborg je de waterkwaliteit? En hoe organiseer je betrouwbare monitoring en validatie? Hoe voorkom je microbiële en chemische risico’s? In deze breakoutsessie krijg je daar helder antwoord op.

Prof. dr. Imca Sampers (Universiteit Gent) deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het hergebruik van proceswater en de rol die desinfectantia daarin kunnen spelen. Ze laat zien hoe je dit inpast in een doordacht waterbeheerplan – ondersteund door praktijkcases.

Ewoud Buter (SmartWash Solutions) vertaalt deze kennis naar de dagelijkse praktijk. Hij laat zien hoe continue monitoring & controle, betrouwbare validatie van het wasproces eruitzien én welke financiële voordelen dat kan opleveren.

Een sessie vol concrete handvatten voor iedereen die (proces)water slimmer, veiliger en duurzamer wil inzetten – met voedselveiligheid als kompas.

 

Sprekers:
Ewoud Buter, General manager, Smart Wash Solutions
Prof dr. Imca Sampers, Associate Professor, UGent

1C - Voedselzekerheid in tijden van crisis – wie draagt welke verantwoordelijkheid?

Voedselzekerheid staat steeds hoger op de agenda. In een tijd waarin geopolitieke spanningen, klimaatverandering en logistieke verstoringen de beschikbaarheid van voedsel onder druk zetten, is het noodzakelijk om vooruit te denken. Hoe bereiden we ons voor op mogelijke crisissituaties?

In deze verdiepende breakoutsessie wordt door Louke Koopmans (Ministerie van LVVN) een tipje van de sluier opgelicht van het Landelijk Crisisplan Voedselzekerheid, dat in 2027 openbaar wordt.

Verder wordt ingegaan op de rol van het bedrijfsleven bij voedselschaarste. Wat vraagt een crisissituatie van toezichthouders, regelgeving, en de voedingsketen zelf?

Daarnaast wordt vanuit de retail door Wessel Luken van het CBL een bijdrage gepresenteerd waarbij wordt ingegaan op de weerbaarheid vanuit de keten; dit aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden uit het verleden. Denk daarbij aan vraagstukken rondom bevoorrading, voorraadstrategieën en de balans tussen voedselveiligheid en uitvoerbaarheid in noodsituaties.

Deze sessie biedt ruimte voor kritische vragen én gezamenlijke denkkracht. Want voedselzekerheid is niet alleen een opgave van de overheid – het is een ketenverantwoordelijkheid.

Sprekers:
Louke Koopmans, Senior beleidsmedewerker, Codex Nederland
Wessel Luken, Adviseur Public Affairs, CBL

 


Ronde 2   13.30 - 14.30 uur

2A - Borging van grondstofgevaren, integriteit en Infoblad 64. Hoe krijg je grip op grondstofveiligheid in een veranderende keten?

Grondstofveiligheid en integriteit staan meer dan ooit in de schijnwerpers. InfoBlad 64, nieuwe risico’s en veranderende interpretaties vragen om hernieuwde aandacht en actie. Wat vroeger voldeed, is nu niet altijd meer genoeg.

Tegelijkertijd zijn de verwachtingen in de keten niet altijd in balans: waar klanten heldere eisen stellen, worstelen leveranciers met de invulling ervan. De uitdaging? Zorgen voor betrouwbare borging in een internationale keten die van boer tot eindproduct reikt - in vlees én plantaardige producten.

In deze sessie duiken we in de oorzaken van afwijkingen en de opkomst van nieuwe gevaren.

Hugo Pol, Group QA manager bij Vion, deelt zijn visie op het beheersen van grondstofgevaren en het helder communiceren over maatregelen en monitoring in de keten.

Ard van der Woude, Managing Consultant bij Precon, zoomt in op de praktische implementatie van borging van voedselveiligheid in aangekochte producten en beschouwt daarbij InfoBlad 64.

 

Sprekers:
Hugo Pol, Group QA manager, Vion Food
Ard van der Woude, Managing Consultant, Precon

2C - Voedselfraude: hoe krijg je als QA’er zicht op de risico’s?

Tijdens deze interactieve sessie over voedselfraude duiken we in de drijfveren achter voedselfraude en verkennen we welke maatregelen écht effectief zijn om fraude te voorkomen of tijdig te signaleren.

Voedselfraude verschilt wezenlijk van andere voedselveiligheidsrisico’s: er is altijd sprake van opzet, meestal gedreven door financieel gewin. Het kan zich overal in de keten voordoen, en de kans op fraude hangt sterk af van de omstandigheden. Een hoge pakkans werkt bijvoorbeeld afschrikwekkend.

In deze sessie krijg je door drie experts inzicht in verschillende vormen van voedselfraude én handvatten om hier als QA-professional grip op te krijgen. Vanuit wetenschappelijke, praktische en technologische invalshoeken leer je hoe je fraude kunt herkennen, ontmoedigen en opsporen.

Drie experts begeleiden deze sessie: Prof. Saskia van Ruth (University College Dublin) – een absolute autoriteit op het gebied van voedselfraude en voedselintegriteit, Hans van der Moolen, specialist bij Eurofins op het gebied van detectietechnologie en voedselfraude, Frank Cederhout van Deloitte, specialist op het gebied van economische voedselfraude.

Laat je inspireren en ontdek waar je als QA’er het verschil kunt maken.

Sprekers

Prof. Saskia van Ruth, Professor of Food Supply Chain Intergrity, University College Dublin
Hans van der Moolen, Manager Expertise Center & International Food Integrity Specialist, Eurofins
Frank Cederhout, Director | Forensic & Dispute Services, Deloitte

 


Ronde 3   14.45 - 15.45 uur

3A - Voedselveiligheid tussen feit en gevoel: hoe verhouden praktijk en perceptie zich tot elkaar?

Wat bepaalt eigenlijk wat ‘veilig’ is? De toxicologische ondergrens, de wetenschappelijke meetwaarden – of toch de publieke opinie? In deze sessie duiken we in het spanningsveld tussen feit en gevoel, tussen wat de norm is en wat de consument verwacht.

Nicolette Quaedvlieg (GroentenFruit Huis) en Kirsten Sweens (Dricoll’s) gaan in op de dagelijkse praktijk binnen de groente- en fruitsector. Ze bespreken actuele vraagstukken rondom MRL’s (Maximale Residu Limieten), meetonzekerheden en de complexe realiteit van residustapeling. Hoe worden die limieten bepaald, en is dat gestoeld op harde wetenschap of op publieke emotie?

Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) belicht deze problematiek vanuit het perspectief van de consument. Aan de hand van een recent onderzoek deelt ze welke zorgen leven rondom voedselveiligheid – en waarom die soms afwijken van wat experts als risicovol beschouwen.

Een sessie die inzicht geeft in zowel de wetenschappelijke kaders als de beleving van de consument. Met als centrale vraag: hoe kunnen we de kloof tussen perceptie en praktijk verkleinen?

Sprekers:
Nicolette Quaedvlieg, Voedselveiligheid & Kwaliteit, GroentenFruit Huis
Wieke van der Vossen-Wijmenga, Expert Voedselveiligheid en Etikettering, Voedingscentrum
Kirsten Sweens, EU Food Safety & Compliance Manager, Driscoll’s

3B - MOAH & MOSH: Van onmogelijk naar onder controle?

Waar staan we nu als het gaat om meten, analyseren en beheersen van deze verontreinigingen?

Bas van Driel van Lavetan neemt je mee in de (on)mogelijkheden van analysetechnieken en gaat specifiek in op een nieuwe techniek om MRL’s in kruiden en specerijen te kunnen meten.

Wageningen Food Safety Research (WFSR) werkt aan innovatieve analysemethoden, waaronder de ontwikkeling van een sneltest voor MOAH in de voedselketen. Wat kan er al, en wat is er straks mogelijk? Yvette Hofmans praat je hierover bij.

Marchel Snieder van SD Guthrie deelt zijn praktijkervaringen met het beheersen van MOAH en MOSH. Hij laat zien hoe een integrale aanpak in de keten tot meetbaar resultaat kan leiden. Zelfs voor complexe producten als palmolie en geharde palmolie. Daarnaast geeft hij ook een update over de wetgeving en de NEN standaard rondom oliën en vetten.

Sprekers:
Bas van Driel, Marketing & Sales Director BeNeLux, Lavetan
Yvette Hoffmans, Food Safety Scientist, WFSR
Marchel Snieder, QA\QC Manager, SD Guthrie

3C - Kwaliteitsmanagement van morgen: diep graven of breed kijken?

De rol van de kwaliteitsmanager verandert snel. Waar de een zich verdiept in risicobeoordeling, certificering of ketenbeheer, kiest de ander voor een bredere rol waarin samenwerking, strategie en organisatieontwikkeling centraal staan.

Wat vraagt de toekomst? Is er behoefte aan vakspecialisten die diep in de materie duiken? Of juist aan generalisten die processen kunnen verbinden en veranderingen in gang zetten?

In deze interactieve sessie gaan QA-managers met verschillende achtergronden hierover in gesprek. Ze delen praktijkervaringen, herkenbare dilemma’s én hun eigen leerpunten. Geen standaardverhaal, maar echte gesprekken met stellingen die je aan het denken zetten.

We doen dat in Lagerhuisstijl: jij kiest positie en denkt actief mee over de richting van kwaliteitsmanagement in jouw organisatie.

Maximaal 50 deelnemers, dus wees er op tijd bij!

Nog meer info?

Contactpersoon events
Tara Gijsberts
T: 088 - 5840 888
E inschrijven@vmnmedia.nl

------------------

Profileren?

Contactpersoon partnerships
Berry Pitlo
T: 06 20 04 35 77
E: berrypitlo@vmnmedia.nl