Food Safety Event 2024

19 november 2024De Rijtuigenloods Amersfoort

Breakouts

Ronde 1   11.30 - 12.30 uur

1A - Duurzaamheid, borging en verificatie in de productieketen

De voedselverspilling moet tegen 2030 zijn gehalveerd. FSSC 22000 is nu het enige erkende certificatieschema dat zowel op ketenniveau duurzaamheid verankerd. In april van dit jaar zijn de eerste bedrijven overgegaan op versie 6.0 van FSSC 22000 waarin eisen rondom voedselversplilling zijn opgenomen. Hoe zit het met de risicobeoordeling als van bijstromen weer voedsel voor humane consumptie wordt gemaakt? Guido Dinjens (FSSC) bespreekt versie 6.0 van FSSC 22000 uitvoerig en legt uit hoe voedingsbedrijven praktische maatregelen kunnen implementeren om duurzaamheid te waarborgen, zoals het verminderen van voedselverspilling, het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van ethische handelspraktijken. Daarnaast zal hij ingaan op welke vereisten nodig zijn voor verificatie zoals Fairtrade, Rainforest Alliance, en B Corp-certificeringen. Een vertegenwoordiger van een voedingsbedrijf, dat succesvol FSSC 22000 versie 6.0 heeft geïmplementeerd en daarmee duurzaamheidsdoelstellingen en claims heeft geborgd, zal zijn praktijkervaringen delen.

Sprekers:
Guido Dinjens - Chief Market Officer bij FSSC
Pascal van Delst - Kwaliteitsmanager bij Refresco

1B - Food Safety by Design: Hoe deze Digitale Tool kan helpen bij voedselveiligheid

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan?

Deze sessie geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering waarbij voedselproducenten worden ondersteund bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van hun producten door middel van een digitale tool ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met Wageningen Food Safety Research. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis.

Spreker:
Masja Nierop Groot - Senior Scientist Applied Food Microbiology bij Wageningen Food & Biobased Research
Derk van Manen - Chief Corporate Affairs Officer bij Duynie Group

1C - Effectief leiderschap in crisismanagement

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall? Welke stappen neem je? Hoe communiceer je effectief tijdens uitdagende omstandigheden? Wat zijn de do’s en dont’s? Bert Urlings, kwaliteitsdirecteur bij Vion Food Group deelt vanuit leveranciersperspectief praktische strategieën en technieken. Francis Driessen, QHSE Manager bij Verkade, doet dat vanuit het perspectief van een productiebedrijf. Ilse Roosenbrand (CBL) is aanwezig om vanuit retailperspectief haar zienswijze te delen.

Sprekers:
Bert Urlings - Direct Quality Assurance and Public Affairs bij Vion Food Group
Francis Driessen - QHSE Manager bij Koninklijke Verkade
Ilse Roosenbrand - Manager voedselveiligheid en gezonde voeding bij CBL


Ronde 2   13.30 - 14.30 uur

2A - Regels zijn regels, of toch niet? De rol van pseudoregelgeving in de levensmiddelensector

Er is bijna geen sector zo gereguleerd als de levensmiddelensector. Naast ‘echte’ wetgeving bestaan er ook ‘andere’ regels. Denk aan beleidsregels, de NVWA Infobladen en Handboeken, Richtsnoeren en Mededelingen van de Commissie en/of adviezen van The Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF).

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt geïllustreerd dat deze regels juridisch en praktisch niet altijd dezelfde betekenis hebben voor levensmiddelenbedrijven en toezichthouders.

Sprekers:
Liesbeth Oosterom - Adviseur Food Law bij FNLI
Marco Balhuizen - Advocaat bij Nysingh en gespecialiseerd in voedselwetgeving

2B - De Rol van de Kwaliteitsmanager bij CO2-equivalent Footprintberekeningen van Voedingsmiddelen

Tijdens deze sessie wordt de specifieke rol van kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent footprint van voedingsmiddelen belicht. Kwaliteitsmanagers spelen een cruciale rol bij het verzamelen van gegevens over de productieprocessen, het vaststellen van emissiefactoren en het interpreteren van resultaten. Daarnaast kunnen zij helpen bij het identificeren van mogelijkheden voor vermindering van de CO2-uitstoot en het implementeren van verbeteringsmaatregelen in de productieketen.

Charlotte Westbroek – Sustainability Consultant bij Mérieux NutriSciences | Blonk
Kelly Kohlen – Business Engagement Manager bij Mérieux NutriSciences | ktba

2C - Meldplicht NVWA; dilemma's en oplossingen

Mogelijk onveilige levensmiddelen moeten bedrijven altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Er spelen veel vragen bij voedingsbedrijven. Tijdens deze zogenoemde over-de-streep sessie zal Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA) onder leiding van moderator Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT) een aantal stellingen en dilemma’s voorleggen waarbij de deelnemers fysiek een positie innemen. Vanuit deze verschillende standpunten kunnen de meningen worden toegelicht en met elkaar bediscussieerd.

Spreker/Moderator:
Yvonne Huigen - Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA)
Marijn van Tuijl - Advocaat bij Ploum advocaten
Willem Paul de Mooij - Hoofdredacteur VMT


Ronde 3   14.45 - 15.45 uur

3A - Ongewenste contaminanten en authenticiteit

Voedselveiligheidsexpert Bruno de Meulenaer van de Ghent University en Bram Miserez van laboratorium Ciboris delen waardevolle informatie die zorgt voor meer bewustwording over de gevaren van voedselverontreiniging door fraude en het belang van strikte controles op authenticiteit van voedselproducten en ingrediënten. Deze sessie zal ingaan op het recente appelmoes-schandaal in Amerika, waarbij ongewenste chemische contaminanten zoals lood en chroom in kinderappelmoes met kaneel werden aangetroffen.

Sprekers:
Prof. Bruno de Meulenaer - Toxicoloog bij Ghent University
Bram Miserez - Business Development en Innovatie Manager bij Ciboris

3B - Halal-certificering in de voedselindustrie

In deze sessie wordt ingegaan op de wettelijke vereisten en praktische aspecten van Halal-certificering. Halal wordt steeds aantrekkelijker voor productiebedrijven, retailers en professionals. Het is niet meer een taboe en is juist van toegevoegde waarde aan de economie. Waar moet je allemaal aan denken als je Halal wilt produceren? Miran Ismael (European Certification Center for Halal) neemt je mee in alle ins en outs rondom Halal productie en certificering en deelt de laatste trends op dit gebied. Sait Goren is met zijn bedrijf Gorka Halal Bakery Products Halal gecertificeerd en deelt zijn ervaringen vanuit de praktijk.

Sprekers:
Sait Goren - Product en QA Manager bij Gorka Halal Bakery Products
Miran Ismael - Lead auditor en mede oprichter bij European Certification center for Halal

3C - AI en het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren

Prof. Dr. Ir. Ine van der Fels-Klerx en Dr. Cheng Liu van Wageningen Food Safety Research leiden een aantal interessante projecten met Nederlandse bedrijven waarin AI onder andere wordt toegepast voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren. Ze delen hun inzichten en ervaringen over het inzetten van AI bij wetenschappelijk onderzoek.

Sprekers:
Prof. Dr. Ir. Ine van der Fels-Klerx - Special Professor Food Safety Economics bij Wageningen Food Safety Research
Dr. Cheng Liu - Senior Food Safety Scientist  bij Wageningen Food Safety Research

Nog meer info?

Contactpersoon events
Thalyssa van der Molen
T: 06 54 24 41 02
E: vmt.events@vmnmedia.nl

------------------

Profileren?

Contactpersoon partnerships
Berry Pitlo
T: 06 20 04 35 77
E: berrypitlo@vmnmedia.nl