Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?

Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Bert Urlings, kwaliteitsdirecteur bij Vion Food Group, inzicht geven in hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls. Urlings deelt vanuit leveranciersperspectief praktische strategieën en technieken. Francis Driessen, QHSE manager bij Verkade, geeft inzicht vanuit het perspectief van een productiebedrijf. Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid en gezonde voeding bij CBL, is aanwezig om haar zienswijze te delen vanuit het perspectief retail.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is een ontzettend belangrijk thema binnen de voedselindustrie. Voor consumenten is het belangrijk dat voedselproducenten de voedselveiligheid waarborgen. Hoe meer voedselincidenten er namelijk zijn, hoe minder vertrouwen consumenten hebben. Denk bijvoorbeeld aan het fipronil-incident in 2017 dat voor veel onrust zorgde. Hoe je hier als kwaliteits- medewerker en leider in de praktijk mee omgaat is dus van vitaal belang, en dat leer je op het Food Safety Event 2024 tijdens de breakoutsessie 'effectief leiderschap in crisismanagement'.

De sprekers van deze breakoutsessie zijn:

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Safety Event? Klik dan op de banner om het programma te bekijken en om je aan te melden.

Contaminanten

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Fysische verontreiniging

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.
Voedselveiligheid

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees E. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken

Elf mensen zijn ziek geworden bij een ernstige uitbraak van Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in Frankrijk, die verband houdt met rauwmelkse Morbier kaas. Negen mensen ontwikkelden HUS. Er is een terugroepactie en intrekking van kazen gaande in Frankrijk en Luxemburg. Ook in Spanje loopt een recall van Morbierkazen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Virussen

Voor abonnees Virussen in voedsel: WHO en FAO brengen risico's in kaart

Een werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een microbiologische risico-analyse (MRA) opgesteld over virussen die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Daarbij is gekeken naar de frequentie en ernst van deze ziekten, evenals de voedingsmiddelen die de grootste kans op besmetting met zich meebrengen.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  3. Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen
  4. NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed
  5. Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'
  6. Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'
  7. GesponsordWebinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'
  8. 30/01/2025 | Private Label Packaging Conference
  9. 30/01 - 31/01/2025 | Cursus Membraanconcentratie & Verdamping
  10. 28/01 - 29/01/2025 | Cursus Sproeidrogen
  1. Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding
  2. GesponsordMagnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding
  3. Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'
  4. Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen
  5. GesponsordKwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering
  6. Van Delft zet met innovatie in op jaarrond en wereldwijd kruidnoten: 'Elke smaak kan op of in een kruidnoot'
  7. Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele ingrediënten en konjak
  8. Hamburgers McDonald's veroorzaken E. coli-uitbraak in Amerika
  9. Voor abonneesRecall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties
  10. Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)