Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze duurzaamheidswetgeving uitlegde. Het bedrijf heeft intussen veel praktijkervaring opgedaan. In een webinar op 23 oktober delen ze praktische lessen en tips & tricks. Bij het webinar schuiven twee foodbedrijven aan die vertellen over hun aanpak.

Grotere beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om vanaf 2025 te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Kleinere bedrijven (mkb’ers) hoeven dat nog niet, maar moeten al wel vragen beantwoorden van hun klanten, bijvoorbeeld supermarkten. Het is een flinke klus om goed voorbereid te zijn voor de rapportage. Hoe pakken foodbedrijven dit aan?

Luiten Vleeswaren

In het webinar op 23 oktober vertelt QA-manager Wouter Kleijbeuker van vleeswarenproducent Luiten vleeswaren hoe hij het traject aanvliegt. Welke strategie volgen ze en hoe pakken ze het traject praktisch aan? Is veel data al beschikbaar? Wat betekent het voor Kleijbeuker als QA-manager om zich ook in duurzaamheid te verdiepen? Wanneer schakel je externe hulp in, waarvoor en hoe werk je daarmee samen?

Boboli

Boboli produceert broodspecialiteiten voor klanten in heel Europa. Jan Mones, kwaliteitsmanager, vertelt wat het betekent voor de kant-en-klaar-producent om zich voor te bereiden op de duurzaamheidswetgeving. Hoe pakken zij dit aan? Welke tips hebben zij voor andere producenten?

Factor Delta

Factor Delta helpt bedrijven in verschillende sectoren met een duurzaamheidsstrategie. Zij delen tijdens het webinar ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens implementatie van de CSRD bij verschillende producenten. Welke tips hebben zij voor uitvoering van CSRD in de praktijk?

Aanmelden

Weten hoe anderen het CSRD-traject aanpakken? Tips en tricks krijgen van experts?

Meld je aan voor het webinar: Hoe zie je de bomen door het ‘CSRD-bos’? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot ImpactBuying moet lijn brengen in vraag naar klimaatdata

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot...

Ambitieuze doelstellingen plus de Europese CSRD-wetgeving maken dat retailers enorme hoeveelheden klimaatdata aan foodbedrijven vragen. Om dit te stroomlijnen in één dataset ging ImpactBuying met zes retailers om tafel. Ceo Leontien Hasselman-Plugge vertelt over de voortgang van het project: "Dit onderwerp gaat niet meer weg, ook niet voor kleine bedrijven."

Wat verwachten supermarkten van leveranciers op gebied van de CSRD-wetgeving?

Wat verwachten supermarkten van leveranciers bij CSRD-wetgeving?...

Vanaf volgend jaar moeten beursgenoteerde ondernemingen rapporteren over hun duurzaamheidsaspecten om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Hoewel de wetgeving voor kleinere bedrijven pas over een paar jaar geldt, zullen deze grotere bedrijven dit jaar al om informatie vragen. Hoe gaan supermarkten om met deze wetgeving? Wat verwachten zij van leveranciers? VMT sprak met Jennifer Muller, duurzaamheidsmanager bij het CBL.

Volgens Annie Alting onderschatten bedrijven de impact van de CSRD wetgeving

Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een...

Vanaf 2024 zullen de eerste grote bedrijven volgens de CSRD wetgeving moeten rapporteren op duurzaamheidsgebied. Voor veel bedrijven is er bij deze wetgeving nog sprake van 'bomen' en 'een bos'. Toch is het belangrijk dat zowel grote als kleine bedrijven nu al starten met een goede voorbereiding, stelt Annie Alting, duurzaamheidsconsultant bij Factor Delta. "Niemand kan dit alleen, dus laat die eilandencultuur los."

Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Marijn van Tuijl (Ploum), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over CSRD in de voedingsindustrie

Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de...

Vanaf volgend jaar gaat de nieuwe CSRD wetgeving van kracht. Voedingsproducenten moeten vanaf dan jaarlijks rapporteren over sociale- en duurzaamheidsrisico's van de onderneming en in de keten. Wat betekent deze wetgeving precies voor producenten en kwaliteitsmanagers? Tijdens het Food Law Event vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over het onderwerp.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout Filet de Saxe

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: ettikeringsfout Filet de Saxe, mogelijke Salmonella in droge...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Hessing neemt 50% belang in Heeren Groenten & Fruit voor verdere groei in foodservice

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Hessing neemt 50% belang in Heeren...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....