Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'
De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

Vleminckx is applicatiespecialist bij Elscolab op de afdeling Analyzers. Hij weet alles van pH-metingen en is enthousiast over de mogelijkheden die de nieuwe elektrode biedt. “pH-meting is eigenlijk niets anders dan het meten van de zuurtegraad van een product. Dat kan melk, yoghurt, saus of bier zijn. In alles wat enigszins vloeibaar is, wordt in de voedingsmiddelenindustrie pH gemeten. De pH is een belangrijke kwaliteitsindicator.”

Glaselektrode als standaard

Het meten van de pH-waarde gebeurt de afgelopen honderd jaar met een glaselektrode, want het kan eigenlijk niet anders, zo is de gedachte. “En glas is breekbaar, dus gebruiken we het niet in processen in de voedingsindustrie. Je wilt natuurlijk niet dat in voedingsmiddelen glas terechtkomt, het potje babyvoeding is daarvan wel het meest klassieke voorbeeld. Fabrikanten proberen met alternatieven als ISFET- en emaillen sensoren een oplossing te vinden. Tot nu toe zonder veel succes.”

De sensor blijft stabiel na tientallen keren reinigen, ook na veelvuldige CIP-cyli.
De sensor blijft stabiel na tientallen keren reinigen, ook na veelvuldige CIP-cyli.

Vooral de beperkte bestendigheid van ISFET-sensoren tegen reiniging, CIP (Cleaning In Place), heeft volgens Vleminckx de grote doorbraak tegengehouden. “Tijdens dat proces worden alle wetted-parts in de keten doorgespoeld met water en chemische reinigingsmiddelen. De ISFET-elektrode is daar niet goed tegen bestand en moet daardoor binnen enkele malen vervangen worden. Bij sommige producten wordt er meerdere keren per dag zo’n CIP-reiniging doorgevoerd, dus dan kun je uitrekenen hoe vaak de elektrode vervangen moet worden.” In hetzelfde bedje is de emaillen oplossing. “Die is allereerst een tienvoud duurder dan de ISFET-elektrode, dus eigenlijk daarmee al een budgettaire beperking voor de industrie.”

Voor het eerst in honderd jaar is er nu een elektrode die niet op glas is gebaseerd maar een composiet is, die onbreekbaar is, bestand tegen CIP-reiniging en die tegelijkertijd voldoet aan alle hygiëne-eisen van de voedingsindustrie”

Mettler Toledo heeft nu een nieuw product ontwikkeld om de pH-waarde te meten, dat niet van glas is maar wel degelijk food-safe en ook nog eens lang meegaat. Boels en Vleminckx noemen de InPro X1 HLS inline pH-sensor dan ook niets minder dan een revolutie. “Voor het eerst in honderd jaar is er nu een elektrode die niet op glas is gebaseerd maar een composiet is, die onbreekbaar is, bestand tegen CIP-reiniging en die tegelijkertijd voldoet aan alle hygiëne-eisen van de voedingsindustrie.”

Innovatieve pH-meettechnologie in de InPro X1-tip in vergelijking met traditionele pH-glaselektroden.
Innovatieve pH-meettechnologie in de InPro X1-tip in vergelijking met traditionele pH-glaselektroden.

De nieuwe X1 kan tot wel vijftig keer gereinigd worden zonder te worden vervangen, zo betuigt Boels. “Bij onze eerste testen bij klanten zagen we al dat er ook nauwelijks drift op zat, de nauwkeurigheid en meetzekerheid bleven bijzonder hoog. Eigenlijk waren wij ook enorm verbaasd over hoe goed de sensor is. Daar komt nog eens bij dat bedrijven dus veel langer door kunnen gaan met hun productieproces zonder tijdrovende kalibraties of zelfs erger; de vervanging van de sensor.” Aan het meetprincipe zelf verandert niets, verklaart Vleminckx. “De techniek is exact dezelfde als in de oude situatie. Iedereen weet dus precies hoe je ermee om moet gaan.”

Simpele rekensom

De nieuwe sensor is inmiddels op de markt. “Er zijn al enkele grote, bekende voedingsbedrijven die ermee werken. Tot volle tevredenheid!”, zegt Boels. “Dit product gaat de voedingsindustrie veranderen. Bedrijven hoeven geen laboratoriummetingen meer te doen, maar kunnen inline gaan meten. Dat levert veel tijdwinst op. Bovendien gaan de kwaliteit en het rendement van de processen omhoog door de meet-optimalisatie van de nieuwe sensor. Door middel van een inline pH-meting kan je met volle zekerheid  veel meer product draaien op jaarbasis. Dan is de rekensom voor de industrie denk ik snel gemaakt”, zegt Boels.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Elscolab NV.

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: foutief etiket Jumbo rozijnenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: foutief etiket Jumbo...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: foutief etiket Jumbo rozijnenbollen.

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje soesjes en rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...