Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'
Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak.

Bij het verwerken van voeding in poedervorm dienen verschillende uitdagingen zich aan bij het produceren ervan. Of het nu gaat om poeders op basis van melk-, wei- of plantaardige ingrediënten, of gespecialiseerde voedingsmiddelen en dranken in poedervorm. Dan wil je dat voedselveiligheid, hygiëne, traceerbaarheid en omgang met allergenen waterdicht zijn.

Het is volgens Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak, essentieel om de juiste eigenschappen te verwerken in het eindproduct die aansluiten op consumententrends en hun gedrag: "Innovatief vermogen is een belangrijke sleutel tot succes, vooral als het naadloos aansluit op de eisen van de consument. De commerciële kansen die deze innovatie biedt zijn talrijk en bovendien relevant dankzij de hedendaagse voedseltrends gericht op gezonde voeding. Denk aan voedselveiligheid en hygiëne, traceerbaarheid en voorzorgsmaatregelen voor het omgaan met allergenen."

Essentiële voorwaarde

Om de volksgezondheid te garanderen worden hygiëne-eisen strenger: "Bovendien maken consumenten zich steeds meer zorgen over de risico’s van besmette voedingsmiddelen, voornamelijk als het gaat om zuigelingenvoeding. Voedselveiligheid is daarom een essentiële voorwaarde, door middel van zowel hygiëne als traceerbaarheid."

Professionals in de voedingsmiddelenindustrie hebben volgens De Keersmaeker de verantwoordelijkheid om te werken met leveranciers en apparatuur die totale transparantie kunnen garanderen: "Productielijnen moeten zo ontworpen zijn dat ze kruisbesmettingen voorkomen, ongewenste deeltjes elimineren, poederdegradatie te beperken en allergenen correct beheren. 

Het is mogelijk om binnen de industrie een beroep te doen op experts die de traceerbaarheid volledig kunnen automatiseren. Van de individuele componenten tot het volledige productiesysteem. Deze automatisering is een groot voordeel wanneer productieproblemen zich voordoen. Hierdoor is het eenvoudig een foute batch te isoleren en alle producten te traceren en labelen met vermelding van de exacte inhoud en hoeveelheid."

Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten”

De processing director ziet dat consumenten steeds veeleisender worden, waardoor de complexiteit ook toeneemt: "Naast het bereiken van de ideale eigenschappen van het eindproduct, wordt het daarom nog belangrijker om de samenwerking aan te gaan met experts. Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal te experimenteren met een omvangrijke verscheidenheid aan grondstoffen en een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie te creëren."

Dit artikel is gesponsord door Tetra Pak.

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...