Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'
Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak.

Bij het verwerken van voeding in poedervorm dienen verschillende uitdagingen zich aan bij het produceren ervan. Of het nu gaat om poeders op basis van melk-, wei- of plantaardige ingrediënten, of gespecialiseerde voedingsmiddelen en dranken in poedervorm. Dan wil je dat voedselveiligheid, hygiëne, traceerbaarheid en omgang met allergenen waterdicht zijn.

Het is volgens Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak, essentieel om de juiste eigenschappen te verwerken in het eindproduct die aansluiten op consumententrends en hun gedrag: "Innovatief vermogen is een belangrijke sleutel tot succes, vooral als het naadloos aansluit op de eisen van de consument. De commerciële kansen die deze innovatie biedt zijn talrijk en bovendien relevant dankzij de hedendaagse voedseltrends gericht op gezonde voeding. Denk aan voedselveiligheid en hygiëne, traceerbaarheid en voorzorgsmaatregelen voor het omgaan met allergenen."

Essentiële voorwaarde

Om de volksgezondheid te garanderen worden hygiëne-eisen strenger: "Bovendien maken consumenten zich steeds meer zorgen over de risico’s van besmette voedingsmiddelen, voornamelijk als het gaat om zuigelingenvoeding. Voedselveiligheid is daarom een essentiële voorwaarde, door middel van zowel hygiëne als traceerbaarheid."

Professionals in de voedingsmiddelenindustrie hebben volgens De Keersmaeker de verantwoordelijkheid om te werken met leveranciers en apparatuur die totale transparantie kunnen garanderen: "Productielijnen moeten zo ontworpen zijn dat ze kruisbesmettingen voorkomen, ongewenste deeltjes elimineren, poederdegradatie te beperken en allergenen correct beheren.

Het is mogelijk om binnen de industrie een beroep te doen op experts die de traceerbaarheid volledig kunnen automatiseren. Van de individuele componenten tot het volledige productiesysteem. Deze automatisering is een groot voordeel wanneer productieproblemen zich voordoen. Hierdoor is het eenvoudig een foute batch te isoleren en alle producten te traceren en labelen met vermelding van de exacte inhoud en hoeveelheid."

Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten”

De processing director ziet dat consumenten steeds veeleisender worden, waardoor de complexiteit ook toeneemt: "Naast het bereiken van de ideale eigenschappen van het eindproduct, wordt het daarom nog belangrijker om de samenwerking aan te gaan met experts. Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal te experimenteren met een omvangrijke verscheidenheid aan grondstoffen en een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie te creëren."

Dit artikel is gesponsord door Tetra Pak.

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

GGD waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Belgische recalls en waarschuwingen april: metaal in kip en salmonella in varken

Belgische recalls en waarschuwingen april: metaal in kip en...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: mogelijk salmonella in varkensvlees,...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...