Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetra Pak investeert 1 miljoen euro in de recyclingfabriek van Recon Polymers te Roosendaal. Hierdoor kunnen ze de stroom verwerken die overblijft nadat de papiervezels zijn teruggewonnen.

De technologie van Recon Polymers maakt het mogelijk om de mix van polyethyleen en aluminium (PolyAl) te verwerken. Door de investering neemt de recyclingcapaciteit toe tot minstens 8000 ton per jaar.

Tetra Pak en Recon Polymers werken sinds 2019 samen om de recycling van PolyAl nog verder te ontwikkelen. In 2021 werd de technologie economisch aantrekkelijk om toe te passen.

De PolyAl-stroom die in Roosendaal wordt verwerkt is afkomstig van een papierfabriek die het papier van drankkartons uit voornamelijk Frankrijk, België en Nederland terugwint. Wat overblijft na terugwinning van de papiervezels is een mix van 25 procent polyethyleen en aluminium. Door de hogere capaciteit zal in deze fabriek ongeveer 30% van al het PolyAl uit drankkartons worden gerecycled die in deze landen wordt ingezameld voor recycling.

PolyAl in herbruikbare pallets

De PolyAl uit drankkartons wordt verwerkt tot grondstoffen die hun weg vinden binnen de kunststofverwerkende industrie bijvoorbeeld voor het produceren van herbruikbare pallets.

Markus Pfanner van Tetra Pak: “Drankkartons zijn ontworpen om te worden gerecycled. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investeringen laat zien dat recycling op grote schaal en hoogwaardige eindproducten ter vervanging van nieuwe plastic grondstoffen goed mogelijk zijn.”

Peulvruchten in drankkarton

Om peulvruchten aantrekkelijk te maken voor gen Z, verpakt de Jamael Foodgroup ze in een Rekart-verpakking - de zogeheten drankkartonnen verpakking. Zo vertelden Ruben Bringsken en Daniel Weststeijn eerder dit jaar aan VMT.

Jamael kiest bewust voor de Recart-verpakking op basis van papiervezel bij de peulvruchten van Boon. Bij Baltussen verpakken ze de groente in glas. “Glas is heel goed recyclebaar, maar de verbrandingsovens draaien 24/7 op 1200 graden Celsius om het ingezameld glas te smelten. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.” De CO2-uitstoot van deze de Recart-verpakking is 80% minder vergeleken met glas en blik en 40% minder dan een stazak.

Het is minder makkelijk recyclebaar vergeleken met glas en blik. Bringsken en Weststeijn beamen dat de verpakking nog niet perfect is. “Maar voor ons is nu wel het moment om in te stappen. Tetra Pak heeft een roadmap om de verpakking nog beter recyclebaar te maken, onder andere door een nog groter aandeel hernieuwbare vezel. Bovendien lobbyen ze bij de EU om gerecyclede vezel te gebruiken in de verpakking. Dat mag nu niet vanwege voedselveiligheidswetgeving.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Amerika kan aan het kweekvlees: Good Meat en Upside Foods krijgen goedkeuring voor verkoop
  2. Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd
  3. Sunt gaat ook bananen uit retail verwerken: 'Het is complexer dan de havens, maar we gaan ervoor'
  4. FNLI teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord
  5. Innocent pronkt met fabriek Europoort: 'controle over iedere stap in het energieproces'
  6. FNLI: 'Geen gastax voor bedrijven die nog niet kunnen overschakelen op elektriciteit'
  7. RCC: Marley Spoon in de fout met duurzaamheidsclaim varkensvlees
  8. Startup wil doorsnee Nederlander aan de eerlijke koffie: 'We kopen de hele oogst tegen een eerlijke prijs'
  9. Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
  10. Wat moeten foodbedrijven met herbruikbare verpakkingen? 'Wees voorbereid en wacht niet op wetgeving'
  1. VMT 4 (2023): Circulair produceren
  2. Nederlandse foodketen moet Europese duurzame 'ondergrenzen' optrekken. Maar waarom niet gelijk alles biologisch?
  3. F&A Next: Productontwikkeling voor een duurzamer voedselsysteem? Zo doen deze bedrijven dat
  4. Revyve schaalt met investering productie eiwit uit biergist op: 'Klanten willen af van niet duurzaam en duur kippenei-eiwit'
  5. Handig overzicht: hoe duurzaamheid - CO2-footprint - te berekenen (+video's)
  6. interpack 2023: Digitalisering is een win-win voor machinebouwers en voedingsbedrijven
  7. Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen
  8. Plus en duurzaamheid: 'overgang naar bio is nu nieuwe normaal' (video)
  9. Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers straks ingrediënten vanuit regeneratieve landbouw'
  10. 'Strafheffing' op gas maakt ook voedingsmiddelenbedrijven het leven zuur