Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetra Pak investeert 1 miljoen euro in de recyclingfabriek van Recon Polymers te Roosendaal. Hierdoor kunnen ze de stroom verwerken die overblijft nadat de papiervezels zijn teruggewonnen.

De technologie van Recon Polymers maakt het mogelijk om de mix van polyethyleen en aluminium (PolyAl)  te verwerken. Door de investering neemt de recyclingcapaciteit toe tot minstens 8000 ton per jaar.

Tetra Pak en Recon Polymers werken sinds 2019 samen om de recycling van PolyAl nog verder te ontwikkelen. In 2021 werd de technologie economisch aantrekkelijk om toe te passen.

De PolyAl-stroom die in Roosendaal wordt verwerkt is afkomstig van een papierfabriek die het papier van drankkartons uit voornamelijk Frankrijk, België en Nederland terugwint. Wat overblijft na terugwinning van de papiervezels is een mix van 25 procent polyethyleen en aluminium. Door de hogere capaciteit zal in deze fabriek ongeveer 30% van al het PolyAl uit drankkartons worden gerecycled die in deze landen wordt ingezameld voor recycling.

PolyAl in herbruikbare pallets

De PolyAl uit drankkartons wordt verwerkt tot grondstoffen die hun weg vinden binnen de kunststofverwerkende industrie bijvoorbeeld voor het produceren van herbruikbare pallets.

Markus Pfanner van Tetra Pak: “Drankkartons zijn ontworpen om te worden gerecycled. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investeringen laat zien dat recycling op grote schaal en hoogwaardige eindproducten ter vervanging van nieuwe plastic grondstoffen goed mogelijk zijn.”

Peulvruchten in drankkarton

Om peulvruchten aantrekkelijk te maken voor gen Z, verpakt de Jamael Foodgroup ze in een Rekart-verpakking - de zogeheten drankkartonnen verpakking. Zo vertelden Ruben Bringsken en Daniel Weststeijn eerder dit jaar aan VMT.

Jamael kiest bewust voor de Recart-verpakking op basis van papiervezel bij de peulvruchten van Boon. Bij Baltussen verpakken ze de groente in glas. “Glas is heel goed recyclebaar, maar de verbrandingsovens draaien 24/7 op 1200 graden Celsius om het ingezameld glas te smelten. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.” De CO2-uitstoot van deze de Recart-verpakking is 80% minder vergeleken met glas en blik en 40% minder dan een stazak.

Het is minder makkelijk recyclebaar vergeleken met glas en blik. Bringsken en Weststeijn beamen dat de verpakking nog niet perfect is. “Maar voor ons is nu wel het moment om in te stappen. Tetra Pak heeft een roadmap om de verpakking nog beter recyclebaar te maken, onder andere door een nog groter aandeel hernieuwbare vezel. Bovendien lobbyen ze bij de EU om gerecyclede vezel te gebruiken in de verpakking. Dat mag nu niet vanwege voedselveiligheidswetgeving.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

De King-zalmen zijn met de Sockeye-vangst meegekomen. Dit zijn de grootste en duurste zalmen.

Aan tafel Alaska #1: Is de duurzaamste zalm op aarde wild gevangen?...

Wanneer en op welke manier is zalmconsumptie het meest duurzaam? Een complexe vraag. Een unieke reis naar Alaska en een inkijkje in de lokale...

Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om...

Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen....

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere...

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten tegengaan

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten...

Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat...

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over duurzaamheid': 6 ontwikkelingen in ecolabeling

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over...

Duurzaamheidsexpert Koen Boone heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 50 presentaties gegeven over ecolabeling. Een van daarvan was op de VMT's...

Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie over duurzaamheid moet onwijs simpel zijn'

Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie...

Het verzamelen en communiceren van duurzaamheidsdata wordt steeds belangrijker voor foodproducenten, met name vanwege de opkomende CSRD-wetgeving....

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...

PLMA-exposanten over innovaties en claims: 'Als afnemers het prijskaartje zien, haken er veel af'

PLMA-exposanten over innovaties en claims: 'Als afnemers het...

Op de huismerkenbeurs PLMA (Private Label Manufacturers Association) in Amsterdam waren talloze verpakkingsinnovaties en duurzaamheidsclaims te zien....