Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen

Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
Het consortium Perfect Sorting wil met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen.

Negen merkeigenaren in de voedingsindustrie gaan samen met het National Test centre Circular Plastics, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent de sortering van verpakkingsafval en het hergebruik in (voedsel)verpakkingen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) verbeteren door een beslissingsmodel te ontwikkelen die is te gebruiken bij bestaande sorteersystemen.

De partijen die aan het consortium met de naam Perfect Sorting meedoen willen met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen. De bedoeling is om in 2 jaar een model te ontwikkelen dat beschikbaar wordt gesteld voor breed gebruik in plastic sorteerinstallaties in Europa. 

Circulariteit verpakkingen verbeteren

In 2019 wordt in Europa meer dan 79 miljoen ton verpakkingsafval gegenereerd, waarvan slechts 65% wordt gerecycled. Van alle materialen vertegenwoordigt plastic verpakkingsafval meer dan 15 miljoen ton, en het recyclingpercentage daarvan is 41%. Er bestaat volgens het National Test centre Circular Plastics (NTCP) een sterke behoefte om de circulariteit van verpakkingen te verbeteren via betere afvalsortering.

AI biedt perspectief voor verbetering plastic sortering

De huidige sorteertechnieken zijn beperkt omdat ze gebaseerd zijn op slechts enkele parameters. Technologieën op basis van kunstmatige intelligentie bieden perspectief voor verbetering. De projectpartners ontwikkelen geen sorteermachine maar een beslissingsoplossing die binnen een bestaande installatie is toe te passen. De deelnemende partijen brengen expertise in op het gebied van ontwerp, het sorteren en recyclen van verpakkingsafval en programmering op basis van kunstmatige intelligentie.

Beslissingsmodel ontwikkelen

Het NTCP gaat een breed scala aan verpakkingsproducten testen die door de voedingsmiddelen bedrijven worden geleverd met behulp van een eigen flexibele en modulaire sorteerlijn met industriële apparatuur. Deze beoordelingen zullen worden gebruikt met toepassing van een verpakkingssorteermodel van de Universiteit Gent. Het testcentrum gaat samen met de universiteiten van Gent en Nijmegen een beslissingsmodel ontwikkelen waarmee verpakkingen verder kunnen worden gedetecteerd, geïdentificeerd en geclassificeerd binnen de huidige sorteerstromen.

Uniek aan dit project is de samenstelling van het consortium. Negen merkeigenaren, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum en twee universiteiten maken deel uit van dit project. Het gaat om de volgende organisaties en bedrijven: Nationaal Testcentrum Circular Plastics (NL), Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, LVMH Recherche, Mars, Incorporated, Michelin, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Universiteit Gent (B) en Radboud Universiteit (NL).  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...