VN-Voedselchef: 'Oorlog verandert Oekraïne van graanschuur in broodtrommel'

VN-voedselchef David Beasley zei dinsdag dat de oorlog in Oekraïne de inspanningen van het Wereldvoedselprogramma (WFP) om wereldwijd zo'n 125 miljoen mensen te voeden dreigt te verwoesten. Volgens Beasley is Oekraïne door de oorlog veranderd "van de graanschuur van de wereld tot de broodtrommel van de wereld".
Delen:
VN-voedselchef David Beasley

Het Wereldvoedselprogramma is de voedselhulptak van de Verenigde Naties. Het is ’s werelds grootste humanitaire organisatie die zich op honger en voedselzekerheid richt, zo meldt ANP. Volgens Beasley komt 50 procent van het graan dat het WFP opkoopt uit Oekraïne. “Dus je kunt je voorstellen hoeveel verwoesting de oorlog in Oekraïne voor onze operaties zal hebben,” zei hij tegen de VN-Veiligheidsraad.

‘Catastrofe op catastrofe’

Beasley zei ook dat de voedselcrisis wordt verergerd door een gebrek aan kunstmestproducten uit Belarus en Rusland. “Als je de gewassen geen kunstmest geeft, zal je opbrengst met minstens 50 procent afnemen. Dus we kijken naar wat de komende maanden een catastrofe kan zijn bovenop een catastrofe”, zei hij. De voedselcrisis kan dan ook “verder gaan dan wat we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gezien”, aldus Beasley.

Rantsoenen verlagen

Voor de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari worstelde het WFP al met hoge brandstof- en voedselprijzen, zei Beasley. Daardoor werd het voedselprogramma gedwongen de rantsoenen voor miljoenen mensen te verlagen in landen als Jemen, waar de bevolking door een jarenlange burgeroorlog al kampt met enorme voedseltekorten.

Hoge prijs

Beasley waarschuwde: “Als het conflict in Oekraïne niet wordt beëindigd, zal de wereld een hoge prijs betalen. Het laatste wat we willen doen, is dat het Wereldvoedselprogramma voedsel bij hongerige kinderen weghaalt om het aan van honger omkomende kinderen te geven.”