Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid

Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
Op 7 juni vindt het VMT Food Law Event plaats in Maarssen

Hoe houdt de NVWA toezicht op voedselfraude? Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten? Hoe ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit? Wat is de laatste stand van zaken rondom Eco-Score en Nutri-Score? Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 7 juni.

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis opdoet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 7 juni. Na twee jaar van digitale updates, dit jaar weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals gezonde voeding, fraude, Nieuwe Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Fraude en biologische wetgeving

Ook dit jaar geven veel verschillende sprekers de ins en outs van specifieke wetgevingsonderwerpen. Zo vertelt Karen Gussow, afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en inlichtingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hoe de NVWA de komende tijd toezicht houdt op voedselfraude. In een verdiepende sessie gaan Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Lauren Dallau (NVWA) verder in op de verhouding tussen het in de handel brengen van onveilige levensmiddelen en de meldplicht hiervan. Daarnaast geven Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) en Marian Blom (Bionext) de laatste stand van zaken rondom biologische wetgeving, waarbij Arjon Kalter (Rwenzori Premium Vanille) zijn ervaringen vanuit de industrie deelt. Barbara Mutsaers (AKD) en Paul in ’t Veld (NVWA) geven een update rondom Infoblad 85.

Gezonde voeding en allergenen

Letteke Boot, senior beleidsadviseur Voeding bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft de laatste stand van zaken op het gebied van onder andere preventieaanpak en de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering. In een verdiepende, interactieve sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en een expert van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) in detail in op de inhoud van de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering, hoe pakt dit uit in de praktijk? Ook het onderwerp allergenen kan niet ontbreken, Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) vertelt de laatste wijzigingen in de grote allergenenupdate.

Vega(n) etikettering en voedselkeuzelogo’s

Hoe ziet de geldende wet- en regelgeving eruit voor het etiketteren van vega(n) voedingsmiddelen? Sarah Arayess (Say Legal), Dennis Favier (Seasogood), Simone Broxks en Floris Kets (Alpro) schetsen het wettelijke kader en geven praktijkvoorbeelden hoe zij omgaan met benamingen en etikettering van vega(n) voedingsmiddelen. Ook is er veel te doen rondom voedselkeuzelogo’s zoals de Eco-Score en de Nutri-Score. Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Pascale Boulanger (Colruyt) en Lisa Gray (Iglo) geven de laatste stand van zaken en vertellen hoe zij omgaan met de logo’s in de praktijk.

Contracten, THT/TGT en misleiding

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract en hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga, producent kindermaaltijden) geven valkuilen en tips bij het maken van contractuele afspraken. Ellis van Diermen (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) geven vervolgens tips en tricks om te weten welke houdbaarheidsaanduiding je moet gebruiken en hoe je hiermee kunt omgaan na de aankomende wetswijziging in juli 2022. Als afsluiting van de dag gaat Ebba Hoogenraad (Hoogenraad en Haak) op zoek naar de tendensen en tips rondom misleiding in de voedingsindustrie.

Online registreren voor het event.
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Webinar

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Vleesbenamingen op Franse vegetarische producten toch toegestaan in...

Bedrijven in Frankrijk mogen doorgaan met het verkopen van vegetarische producten onder etiketten met daarop termen als steak, worst en filet. Dat heeft de hoogste bestuursrechter in dat land bepaald.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.