Jongere en rijkere Nederlanders eten meer vlees- en zuivelvrij

Jongere en rijkere Nederlanders eten meer vlees- en zuivelvrij

Er wordt in Nederland steeds minder vlees gegeten. Hoevéél minder is afhankelijk van leeftijd en inkomen.

Steeds meer Nederlanders eten geen of minder vlees en/of zuivel: 26% noemt zich flexitariër, 5% is vegetarisch en 4% veganistisch.

Generatieverschil

Uit een enquête die onderzoeks- en adviesbureau SurveyMonkey van Momentive hield onder 1.002 volwassenen blijkt dat vegetariërs en veganisten over het algemeen jonger zijn. Respectievelijk 9% en 10% behoort tot de 18 tot 34-jarigen, terwijl slechts 3% en 1% 65+er is. Volgens Momentive is er duidelijk een generatieverschil in eetgewoonten: mensen onder de 35 gebruiken vijf keer vaker een online boodschappendienst, volgen dubbel zo vaak een vegetarisch dieet en proberen 1,5 keer vaak weleens plantaardig vlees.


Afhankelijk van inkomen

Ook inkomen blijkt een bepalende factor te zijn bij de keuze voor een meer vleesvrij eetpatroon. Van de respondenten met een inkomen boven €50.000 heeft 81% weleens een vleesvervanger geprobeerd, tegen 57% van de deelnemers met een jaarinkomen van minder €30.000. Van de eerstgenoemde inkomensgroep koop 56% wekelijks plantaardige vleesvervangers, tegenover 29% van de lagere inkomens.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur