Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om...

Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen. Dat zijn of een 'kijk-ruik-proef' icoon (op THT producten) en 'handje' icoon (op TGT producten). Hierdoor moet voedselverspilling worden verminderd.

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine oliedruppels aanwezig, en in al deze producten kan oxidatie optreden. Textuur en kleur van het product veranderen en ook de voedingswaarde wordt minder. Kortom, het product wordt ranzig. Onderzoekers keken hoe je vetemulsies kunt ontwerpen om producten langer houdbaar te maken.

Dit zijn de 10 meest gemaakte etiketteringsfouten

Dit zijn de 10 meest gemaakte etiketteringsfouten

Op etiketten moet veel verplichte informatie vermeld worden. Het is dan ook niet gek dat het af en toe fout gaat. Soms worden gegevens op de verkeerde manier aangeduid op de verpakking. In dit artikel de 10 meest gemaakte fouten op gebied van etikettering op een rij.

Houdbaarheidsindicator als alternatief geprinte datumstempel? 'We kunnen de houdbaarheid veel nauwkeuriger voorspellen'

Houdbaarheidsindicator als alternatief geprinte datumstempel? 'We...

Het Noorse bedrijf Keep-it wil dat de dynamische houdbaarheidsindicator een toegestaan alternatief wordt voor de geprinte houdbaarheidsdatum op voedselverpakkingen. In Noorwegen bestaan de twee naast elkaar, maar retailers in Europa willen daar niet aan. In Nederland kreeg het bedrijf toestemming om de indicator als enige houdbaarheidsaanduiding op een kipproduct te plaatsen. "We willen dat het in heel Europa kan", betoogt Kristen A. Hovland, ceo van Keep-it aan VMT.

Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder verspilling?

Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder...

Consumenten begrijpen vaak niet het verschil tussen 'te gebruiken tot' (TGT) en 'ten minste houdbaar tot' (THT), waardoor voedselverspilling ontstaat. Wageningen Food & Biobased Research testte of aanvullende informatie op verpakkingen omtrent deze houdbaarheidsaanduidingen voedselverspilling kunnen verminderen.

De bron van listeriose was voor het tweede jaar dezelfde gerookte zalm en forel

De bron van listeriose was voor het tweede jaar dezelfde gerookte...

De Noorse autoriteiten hebben, in samenwerking met het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid, de bron achterhaald van een listeriose-uitbraak die plaatsvond in juni van dit jaar.

Consumentenbond: 'THT en TGT zorgen nog steeds voor onduidelijkheid'

Consumentenbond: 'THT en TGT zorgen nog steeds voor onduidelijkheid'

Consumenten vinden het verschil tussen de TGT en THT nog onduidelijk. De overheid paste daarom de Warenwet aan, maar dat haalt niet alle onduidelijkheid weg. De Consumentenbond controleerde een aantal gekoelde voorverpakte producten in de supermarkt op een juist en eenduidig gebruik van de houdbaarheidsdatum.

Foto: FreshInset.com

Sticker moet voedselverspilling groente en fruit voorkomen

Het Poolse bedrijf Fresh Inset ontwikkelde een sticker voor op groente en fruit of in verpakkingsmateriaal. Hiermee claimt het bedrijf een langere versheid en minder bederf bij gewassen. Met deze innovatie wil Fresh Inset voedselverspilling te lijf gaan.