Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven proberen de verspilling in de eigen keten te verminderen. Anderen gaan aan de slag met reststromen om waardevolle producten te ontwikkelen. Deze collectie artikelen laten zien wat er mogelijk is op dit onderwerp.

In elke schakel in de voedingsmiddelenketen vindt verlies van grondstoffen plaats. Volgens cijfers van de stichting Samen tegen Voedselverspilling komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselsystemen. Belangrijk dus om niets te verspillen.

Veel reststromen gaan naar veevoer, dat is al een betere bestemming dan verbranden. Zo hoog mogelijk waarderen - humane voeding - is het doel. Veel startups richten zich op het opwaarderen van reststromen. Zo blijkt uit de vele voorbeelden in de collectie Voedselverspilling: van bananen in de haven tot bierbostel, van verspild brood bij de bakker tot overgebleven groenten.

Naast praktijkcases bevat de collectie nog meer belangrijke onderwerpen:

Houdbaarheid

Houdbaarheid van voedingsmiddelen en voedselverspilling gaan hand in hand. Ook op dit vlak wordt er flink wat getest met iconen op de verpakking en slimme sensoren.

Meten

Om te weten hoeveel voedsel er wordt verspild, is het noodzakelijk om te meten. Dit kan door sensoren in de productielijn of door digitale tools. Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden willen. Ben je hiermee bezig of weet je over een interessant initiatief? Laat het ons weten.

Technologie

Ook technologie kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. In deze collectie staan een aantal voorbeelden uit de praktijk. Dit gaat bijvoorbeeld om technieken om in het productieproces minder te verspillen.

Collectie Voedselverspilling must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, en wie is daar niet mee bezig? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. IJsjes energiezuinig bewaren? Unilever gebruikt AI om voorraad te bepalen
  2. Soja van ontbost gebied in voedsel? Albert Heijn en Jumbo starten onderzoek naar leverancier
  3. 'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw
  4. Europese Commissie wil voedingsindustrie dwingen verspilling aan te pakken
  5. Belgische bierfamilie mag Tony's Chocolonely overnemen
  6. Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'
  7. 'Fabrikanten en supermarkten formuleren duurzaamheidsclaims te positief'
  8. Wakker Dier start lange campagne tegen vleesverkoop
  9. De energiebesparingsplicht zorgt voor kopzorgen, zegt FME
  10. Albert Heijn en Tony's Chocolonely willen meer traceerbare chocolade. 'Met alleen certificering bereiken we onze doelen niet'
  1. Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit
  2. Amerika kan aan het kweekvlees: Good Meat en Upside Foods krijgen goedkeuring voor verkoop
  3. Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd
  4. Sunt gaat ook bananen uit retail verwerken: 'Het is complexer dan de havens, maar we gaan ervoor'
  5. FNLI teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord 
  6. Innocent pronkt met fabriek Europoort: 'controle over iedere stap in het energieproces'
  7. FNLI: 'Geen gastax voor bedrijven die nog niet kunnen overschakelen op elektriciteit'
  8. RCC: Marley Spoon in de fout met duurzaamheidsclaim varkensvlees
  9. Startup wil doorsnee Nederlander aan de eerlijke koffie: 'We kopen de hele oogst tegen een eerlijke prijs'
  10. Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid