Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan? Deze collectie laat zien wat er mogelijk is

Voedselverspilling tegengaan is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven proberen de verspilling in de eigen keten te verminderen. Anderen gaan aan de slag met reststromen om waardevolle producten te ontwikkelen. Deze collectie artikelen laten zien wat er mogelijk is op dit onderwerp.

In elke schakel in de voedingsmiddelenketen vindt verlies van grondstoffen plaats. Volgens cijfers van de stichting Samen tegen Voedselverspilling komt een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door voedselsystemen. Belangrijk dus om niets te verspillen.

Veel reststromen gaan naar veevoer, dat is al een betere bestemming dan verbranden. Zo hoog mogelijk waarderen - humane voeding - is het doel. Veel startups richten zich op het opwaarderen van reststromen. Zo blijkt uit de vele voorbeelden in de collectie Voedselverspilling: van bananen in de haven tot bierbostel, van verspild brood bij de bakker tot overgebleven groenten.

Naast praktijkcases bevat de collectie nog meer belangrijke onderwerpen:

Houdbaarheid

Houdbaarheid van voedingsmiddelen en voedselverspilling gaan hand in hand. Ook op dit vlak wordt er flink wat getest met iconen op de verpakking en slimme sensoren.

Meten

Om te weten hoeveel voedsel er wordt verspild, is het noodzakelijk om te meten. Dit kan door sensoren in de productielijn of door digitale tools. Op dit onderwerp zou VMT nog meer voorbeelden willen. Ben je hiermee bezig of weet je over een interessant initiatief? Laat het ons weten.

Technologie

Ook technologie kan helpen om voedselverspilling tegen te gaan. In deze collectie staan een aantal voorbeelden uit de praktijk. Dit gaat bijvoorbeeld om technieken om in het productieproces minder te verspillen.

Collectie Voedselverspilling must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om voedselverspilling tegen te gaan, en wie is daar niet mee bezig? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Sunt verwerkt vooral bananen die in Europese havens overtollig zijn. Nu verwerken ze ook bananen van Albert Heijn met een deukje of die te rijp zijn....

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...