Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
Voeding die klopt; dat is de missie van Yespers. Directeur Stefan Baecke wil dat zijn ontbijt- en snackproducten smaakvol zijn én zo min mogelijk schade toebrengen aan milieu en maatschappij. Met de opening van een total value-fabriek werd vorig jaar een belangrijke stap gezet in het realiseren van deze duurzaamheidsambities. In de fabriek worden alle onderdelen van een appel verwaard, wat resulteert in minimale verspilling. Maar deze manier van werken brengt ook uitdagingen met zich mee.
MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.
Brood dat anders zou worden weggegooid, krijgt een tweede leven als gin en vodka. The Good Sh*t Company zet voedselverspilling om in een kans en maakt er een premiumproduct van. Oprichter Joris Leferink vertelt over de uitdagingen, innovaties en ambities van het bedrijf.
Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Kijk hier de lezingen terug over de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.
STARTUP BELICHT - Crustalicious in Colijnsplaat heeft een verwerkingsmethode ontwikkeld om het vlees uit krabben te halen. Hierdoor wordt het aantal plaagdieren in zee verminderd en krijgt de markt toegang tot een geheel nieuw product: rauw krabvlees, dat vervolgens in veel verschillende toepassingen verwerkt kan worden. Van surimi tot Aziatische snacks en pasta.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.
De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.
Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.