Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek

Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek

NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.

NoPalm Ingredients en NIZO Food Research kondigen samen aan dat de demofabriek van de biotechproducent op de campus in Ede. Processtappen die eerst op verschillende plekken plaatsvonden, worden nu gecombineerd in 1 fabriek. . Dit bespaart tijd, verlaagt kosten en versnelt de opschaling. De capaciteit van de fabriek is enkele honderden tonnen per jaar, maar kan doorgroeien naar meer dan 1200 ton.

Betrouwbare leverancier

De nieuwe locatie biedt ook ruimte voor het testen van nieuwe grondstoffen en procesverbeteringen. Voor zowel leveranciers van grondstoffen als afnemers van olieproducten betekent dit dat NoPalm Ingredients betrouwbare leveringen kan garanderen, ondersteund door langetermijncontracten en optimale logistiek.

Gistolie op industriële schaal

“De stap is een mijlpaal in onze ambitie om leidend te worden in gistolieproductie,” zegt CEO en founder Lars Langhout van NoPalm Ingredients. “We laten zien dat gistoliën niet langer alleen in het lab bestaan. Ze kunnen ook op grote schaal worden geproduceerd.”

CCO Julie Cortal: “Voor onze klanten laat deze fabriek zien dat we klaarstaan om op industriële schaal te leveren. We hebben bewezen dat onze technologie werkt. Door het volledige proces in eigen hand te nemen houden we maximale controle over elke stap: van grondstof tot eindproduct. Zo garanderen we constante kwaliteit, hoge standaarden en leverzekerheid."

Productie in 2026

Het bedrijf maakt circulaire oliën en vetten via fermentatie, op basis van opgewaardeerde agrifood zijstromen. De eerste industriële productie van de gistolie wordt verwacht in de tweede helft van 2026. Verdere opschaling vindt plaats in 2027 en 2028. In de fabriek zullen 25 mensen komen te werken, naast de 25 op het hoofdkantoor in Wageningen.

Food Innovation Campus

Oost NL, de Provincie Gelderland, en de gemeente Ede hielpen bij de bouw van de fabriek op de Food Innovation Campus NIZO ontwikkelde de Food Innovation Campus in 2023 zodat bedrijven actief in de eiwit- en voedseltransitie kennis kunnen delen en sneller kunnen opschalen.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Pluimveespecialist Plukon ontwikkelt vleesvervangers: 'We zijn laat, maar weten nu hoe de markt zich ontwikkelt'
  2. Voor abonneesDit doet koffiebranderij Peeze voor duurzaamheidswetgeving: 'Duurzaamheid is geen one-man-show'
  3. Unilever wil kwart topmanagers vervangen
  4. Dirks duurzaamheid in 6 punten: Nutri-score E komt er niet meer in
  5. GesponsordWaarom je compressor in de warme maanden hulp nodig heeft
  6. Startup werkt aan transparante, korte vanilleketen: 'Opbrengsten wegen vaak niet op tegen inspanningen'
  7. NVWA versoepelt meldwijzer: onveilige producten binnen eigen beheer hoeven niet gemeld
  8. Voor abonneesVMT 5 (2025): Microbiologie
  9. Safe met Gea: Micro-organismen houden zich niet aan het boekje
  10. 21 gevallen listeriose en 2 doden: 'Kazen werden geproduceerd op een oude productie lijn' (update)
  1. 14/04/2026 | Cursus Verdieping Microbiologie van voedingsmiddelen HAS Academy
  2. Overcapaciteit in zuivel- en vleessector dreigt door krimpende veestapel, verwacht ABN Amro
  3. 16/04/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden
  4. Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken
  5. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Listeria monocytogenes in kaas
  6. Blik zonder BPA? Tata Steel ontwikkelt polymeerlaag als alternatief
  7. Voor abonneesInterview: Nicole Freid (Hak) over boeren, supers, biologisch en inkoop
  8. Voor abonneesFranse yersinia-uitbraak door geitenkaas groter dan gedacht
  9. 02/06/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden
  10. Voor abonneesZo gebruiken producenten AI voor duurzaamheidswetgeving: 2 cases en 10 tips