Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
Tata Steel Nederland heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om blikjes te produceren zonder waterintensieve processen of laklagen. Door een direct op het staal gelamineerde polymeerfilm ontstaat een materiaal dat volgens het bedrijf toekomstbestendig is als het gaat om voedselveiligheid en duurzame verwerking.
Intussen hebben de meeste bedrijven wel duurzaamheidsdoelen. Maar hoe zorg je dat duurzaamheid niet alleen in het ESG verslag of op de website staat, maar door de hele organisatie gedragen wordt? En welke organisatiecultuur- en structuur is hierbij nodig? Zuivelcoöperatie Arla en vismerk Fish Tales, laten zien hoe zij duurzaamheid hebben ingebed in hun dagelijkse praktijk.
De zee levert al eeuwen voedsel, maar krijgt in de eiwittransitie een nieuwe betekenis. Van mosselburgers tot pasta met zeewier: mariene eiwitten worden steeds vaker ingezet als duurzaam en onderscheidend alternatief. Toch blijkt markttoegang voor deze producten allesbehalve vanzelfsprekend. Rem van den Bosch van Seaburger vertelt hoe hij inspeelt op de eiwittransitie met hybride concepten en waar de praktijk schuurt.
Hoe behoud je lange houdbaarheid zonder slecht te recyclen verpakkingen? Startup Kalpana Systems ontwikkelde een coatingtechniek die meerdere lagen in een verpakking vervangt door één ultradunne, vrijwel onzichtbare beschermlaag. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar KraftHeinz ziet de potentie al. Sandra Wiegman, lead business development vertelt VMT over de vervolgstappen.
Voeding die klopt; dat is de missie van Yespers. Directeur Stefan Baecke wil dat zijn ontbijt- en snackproducten smaakvol zijn én zo min mogelijk schade toebrengen aan milieu en maatschappij. Met de opening van een total value-fabriek werd vorig jaar een belangrijke stap gezet in het realiseren van deze duurzaamheidsambities. In de fabriek worden alle onderdelen van een appel verwaard, wat resulteert in minimale verspilling. Maar deze manier van werken brengt ook uitdagingen met zich mee.
Voedselproducenten voelen de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker in hun ketens. Het natte jaar van 2024 was hiervan een recent voorbeeld, met mislukte oogsten tot gevolg. Groentefabrikant HAK en bakkerijproducent Bolletje vertellen hoe klimaatadaptatie er bij hen in de praktijk uitziet.
Dossche Mills wil een duurzamere tarweketen ontwikkelen met het zelf opgezette Terah Footprint Program. Wat houdt dat programma in en wat zijn de inzichten tot dusverre? Laura Jonckheere, duurzaamheidsmanager: "De complete tarweketen is in ons programma vertegenwoordigd: van boer tot bakker."
"Clean label - dat betekent geen additieven zoals de veelgebruikte methylcellulose, een goede bite en een hoog eiwitgehalte." Volgens Lukas Böni, mede-oprichter van Planted onderscheiden de vleesvervangers van zijn bedrijf zich door deze 3 aspecten. Nu de vraag naar minder bewerkte vleesvervangers toeneemt, is het Zwitserse bedrijf al voorgesorteerd om hieraan te voldoen.
"De voedingsmiddelenindustrie is wel effectief, maar niet efficiënt", aldus hoogleraar Levensmiddelenproceskunde Remko Boom van de WUR (Wageningen University & Research). Boom ontwikkelt met zijn onderzoekgroep dan ook methoden, zoals milde scheiding, om levensmiddelen duurzamer en efficiënter te maken.