Duurzame productie

Duurzame foodfabriek bouwen in de woestijn? 'De koeling is zo...

Alle 193 VN-landen hebben zich gecommitteerd aan 17 Sustainable Development Goals (SDG's). Voor onder andere een beter klimaat, schoner water en duurzame energie moeten bedrijven substantieel bijdragen aan de doelen in 2030. Maar hoe integreer je de SDG's in projecten? Een holistische benadering kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij de bouw van een sojaverwerkingsfabriek in de woestijn.

Voor abonnees
Voor abonnees
waterbesparing

Voor abonnees Waterbesparing in de praktijk: hoe pakken deze 6 bedrijven dat aan?

In een wereld waar droogte steeds vaker voorkomt, wordt waterbesparing cruciaal. Hoewel huishoudens voor 70% van het drinkwaterverbruik verantwoordelijk zijn, voelen bedrijven de druk om duurzamer met water om te gaan. In dit artikel staan zes voorbeelden van bedrijven die hun waterverbruik verminderden met innovatieve methodes. Lees hoe ze dit hebben bereikt en hoeveel water ze jaarlijks besparen.

Gezonde voeding

Dutch Food Week: van groentepasta tot voedseleducatie (+foto's)

De start van de Dutch Food Week was afgelopen vrijdag in Arnhem in en rond de iconische Eusebiuskerk. Het motto dit jaar is: 'weet wat je eet'. Dat was duidelijk te zien op de openingsdag: educatie van kinderen tot ouderen. VMT sprak met verschillende Nederlandse aanwezige foodondernemers.

Voor abonnees
Voor abonnees
Verpakkingen

Voor abonnees QA'ers en R&D'ers over gevolgen SUP-wetgeving: 'Ontwikkeling portie...

De Single Use Plastics-wetgeving (SUP) verandert de spelregels voor het verpakken van voedingsmiddelen. Maar wat verandert er door deze wetgeving voor kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars? Welke nieuwe risico's ontstaan er? VMT vroeg het aan verschillende QA'ers en R&D'ers.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.Gesponsord
Gesponsord
plantaardige productie

Gesponsord Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Voor abonnees
Voor abonnees
CO2-uitstoot

Voor abonnees CO2-footprint verlagen? Zo verzamel je betrouwbare data

Het verzamelen van betrouwbare duurzaamheidsdata is de eerste stap tot het verlagen van de CO2-footprint. Ook kleine bedrijven moeten aan de slag, stelt Marc Herberigs van Stichting Stimular. Maar het verzamelen van betrouwbare data is lastig. In dit artikel lees je vijf stappen voor het verzamelen van betrouwbare duurzaamheidsdata.

  1. Voor abonneesVan biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins & outs van 7 landbouwsystemen
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: Zo bereid je je goed voor op de CSRD-wetgeving
  3. Young R&D: Hoe kan R&D het bedrijf helpen duurzamer te worden?
  4. Algenproducent ontvangt miljoeneninvestering
  5. Foodvalley NL krijgt nieuwe voorzitter: 'We willen systeemverandering stimuleren'
  6. GesponsordMilieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën
  7. Meelworm goedgekeurd als novel food. Wat is de volgende stap voor producent Ynsect?
  8. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  9. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  10. Soja van ontbost gebied in voedsel? Albert Heijn en Jumbo starten onderzoek naar leverancier
  11. Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel
  12. 'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw
  13. Voedingsindustrie nog vol aan gasinfuus: 'fossielvrij in 2035 onhaalbaar'
  14. F&A Next: Productontwikkeling voor een duurzamer voedselsysteem? Zo doen deze bedrijven dat
  15. Handig overzicht: hoe duurzaamheid - CO2-footprint - te berekenen (+video's)
  1. interpack 2023: Digitalisering is een win-win voor machinebouwers en voedingsbedrijven
  2. Revyve schaalt met investering productie eiwit uit biergist op: 'Klanten willen af van niet duurzaam en duur kippenei-eiwit'
  3. Tony's Chocolonely legt missie vast in juridische structuur: 'Altijd trouw blijven aan missie is geen gegeven'
  4. Voor abonneesWaarom één overkoepelend duurzaamheidskeurmerk broodnodig is in food (video)
  5. Gesponsord3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen
  6. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  7. Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële mest
  8. GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument
  9. Van apps tot bier van ontbijtgranen: voedselverspilling en upcycling in de praktijk
  10. Tony's Chocolonely haalt De Vegetarische Slager weer in als duurzaamste merk van Nederland
  11. Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig voedselsysteem
  12. Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing
  13. FrieslandCampina Ingredients opent duurzame productiefaciliteit voor lactoferrine
  14. Biodiversiteit bevorderen met zuivel? Scale-up maakt boter met lokale 'on'kruiden
  15. Unilever over duurzaamheid: 'De transities waar we voor staan, kunnen we ook als groot bedrijf niet alleen'