Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut' 

Brouwgraan wordt clean-label emulgator: 'álles wordt volledig benut' 
Foto: MaGie Creations

MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.

“Deze innovatie is meer dan alleen een nieuw ingrediënt – het is een kijkje in de toekomst van voedsel", vertelt Madeleine Gielens, oprichter van MaGie Creations. Brouwgraan – beter bekend als bierbostel – wordt vaak verwerkt tot diervoeder. Gielens ziet meer mogelijkheden in dit restproduct. Samen met haar team heeft ze een proces ontwikkeld waarmee dit onderbenutte materiaal wordt omgezet in een clean-label emulgator: PowerBond. Het ingrediënt PowerBond werkt in een breed scala aan voedingstoepassingen – van bakkerijproducten tot vlees(vervangers).  

“We willen laten zien dat een voedselsysteem zowel circulair als clean-label kan zijn, zonder concessies te doen aan functionaliteit of smaak", aldus Gielens. ”
— Madeleine Gielens

“De toekomst van voedsel gaat niet alleen over wát we eten – maar ook over hóe we het produceren,” voegt Ellen van der Starre, productontwikkelaar bij MaGie Creations, toe. “We hebben een systeemverandering nodig, die begint met het heroverwegen van onze voedselproductie. Door brouwgraan grondig te onderzoeken, ontdekten we de functionele eigenschappen die van nature aanwezig zijn in deze waardevolle biomassa – wat ons in staat stelde PowerBond te creëren, een emulgator die slechts minimale verwerking van de grondstof vereist, zonder nieuwe reststromen te creëren.” 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesWaarom retailers in de rij staan voor hybride zuivel
  2. Elke druppel telt: zo maak je duurzaamheid voedselveilig én winstgevend
  3. NVWA grijpt in bij illegale slachterij op boerderij in Noord-Limburg
  4. Voor abonneesWeer lood in babyvoeding ontdekt
  5. NVWA ontdekt illegaal slachthuis waar klanten zelf varkens slachtten
  6. Voor abonneesHuisdieren als bron van salmonella onderschat
  7. Minder verspilling: Mettler-Toledo heeft Checkweighers met Feedback Control
  8. Voor abonneesStrengere voedselveiligheidscriteria voor Listeria monocytogenes: dit wijzigt er
  9. Jong kind raakte in coma na eten Haribo-snoep met cannabis
  10. Voor abonneesEuropa opgeschrikt door listeria in Chinese enoki-paddenstoelen
  1. Voor abonneesHaribo over cannabis-recall in Benelux: 'onderste steen moet boven komen' (update)
  2. Kabinet valt: wat zijn de gevolgen voor voedingsindustrie?
  3. Voor abonneesFlinke recall in Verenigde Staten: 60.000 liter ijs moet terug
  4. Food Law Event 2025: van acrylamide en Green Claims tot voedselcontactmaterialen en allergenen
  5. Voor abonneesVeiligheidsrisico's precisiefermentatie: 3 aandachtspunten voor producenten
  6. Plukon lijft Vega Insiders in voor eiwittransitie
  7. Voor abonneesHoe besmette komkommers een kettingreactie aan recalls veroorzaken
  8. Consumenten beschuldigen Lay's van krimpflatie: naast zak nu chips in duurdere doos
  9. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen mei: mogelijke salmonella in biefstuktartaartjes
  10. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen mei: gezondheidsklachten na consumptie snoepjes Haribo cola