Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze ingrediënten werken? In dit artikel een aantal praktijkcases op een rij.

Vele startups maken ingrediënten uit reststromen: van biergist tot sinaasappelschillen. Deze ingrediënten vinden een toepassing in voedingsmiddelen, maar het kan altijd meer, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde Position PaperUpcycled Food and Ingredients.

Van ingrediënten...

In deze artikelen vertellen 5 bedrijven hoe zij ingrediënten maken uit reststromen:

... tot eindgebruikers

Deze geupcyclede ingrediënten vinden hun weg in eindproducten. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Food Future Event

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken? 

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober vertellen 2 ingrediëntenleveranciers en 1 afnemer hoe zij met dit onderwerp omgaan:

Sprekers:
Bas van Wieringen - Mede-oprichter van Peel Pioneers

Madeleine Gielens - oprichter MaGie Creations

Frederik Kampman - Founder & Chief Botanical Officer bij Lowlander

Stefan Baecke - Oprichter Yespers

Bekijk het hele programma van het Food Future Event met sprekers van onder andere Albert Heijn, Riedel en Verstegen Spices & Sauces.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in retail breidt zich langzaam uit....

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Listeria monocytogenes in préparé

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Listeria...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: Listeria monocytogenes in préparé, te hoog gehalte lactose in...

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL...

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)

On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen...

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste...

Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een...