Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud van productkwaliteit, het garanderen van veiligheid binnen de faciliteit en het minimaliseren van operationele kosten.

Of een product nu opgeslagen dient te worden bij vriestemperaturen of alleen bij gekoelde condities, zoals in een reguliere koelkast, het behoud van kwaliteit en versheid is in gekoelde opslag van groot belang. Hierbij is niet alleen temperatuurbeheersing essentieel, maar ook de regulering van de relatieve vochtigheid. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie dient de luchtvochtigheid onder de 60% R.V. (- 22 tot +2 °C) te blijven.

Hoe houd je een gekoelde ruimte vochtvrij?

Door een ontvochtigingsoplossing van Munters te gebruiken, beheers je de relatieve vochtigheid. Dit garandeert conformiteit met strikte gezondheidsstandaarden, zoals in de voedsel- en farmaceutische sector, en blijft de productkwaliteit op langere termijn gehandhaafd, waardoor producten maximaal houdbaar zijn. Met de ontvochtiger van Munters hou je de luchtvochtigheid het hele jaar door onder controle, ongeacht de omgevings- of weersomstandigheden.

Optimaliseer de veiligheid en werkcondities in koelruimtes

In koelruimtes zijn veiligheid en efficiëntie cruciaal. Toch zijn er uitdagingen die de veiligheid van de medewerkers in koelhuizen in gevaar brengen.

Wil je jouw koel- en vriesopslag verbeteren? Munters maakte een white paper met handige informatie en tips om je faciliteit te upgraden.

Werkomgeving in de vriesruimte verbeterd

Visbedrijf Quisquater & Co is zo'n organisatie die zijn werkomgeving heeft verbeterd. Het bedrijf besloot uit te breiden met extra vriescapaciteit, maar de hoge vochtigheid in de omgeving van de nieuwe vriescel zorgde voor diverse uitdagingen. IJs en sneeuw vormden zich op de vloer van de vriescel, de rekken waar de vis en zeevruchten werden bewaard en op de producten zelf. Dat bracht potentiële risico’s voort op vlak van werkveiligheid, hygiëne en kruiscontaminatie. Om deze uitdagingen aan te pakken, kwamen ze bij Munters uit.

Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.
Door de totaaloplossing verdween het ijs en de sneeuw op de vloer, de rekken en op de producten in de vriescel.

"Meteen na de installatie van de totaaloplossing van Munters merkten we een enorm verschil. Het ijs en de sneeuw in de vriezer verdwenen als sneeuw voor de zon. En de temperatuur in de productieruimte steeg van -2 ºC naar de gewenste +10 ºC. Zo creëerden we een aangenamere, veiligere en hygiënischere werkomgeving voor zowel onze producten als onze medewerkers, wat resulteerde in een verhoogde motivatie en minder ziektedagen. Ons personeel waardeert dat enorm", legt Quisquater Managing Director Maxim Seghers uit.

Dit artikel is gesponsord door Munters.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de...

foto: Shutterstock

'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied...

Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes...

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: te hoog gehalte...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij,...

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in voedingsmiddelen 

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in...

PFAS, BPA of MOSH/MOAH. Voedselveiligheidsexperts waarborgen een hoofdpijndossier. Het zijn veelvoorkomende contaminanten die onbedoeld in...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van...

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet...